Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C

Kelet-európai ellenfeleket kapott a magyar válogatott

2022. október 9. 13:39 // Forrás: MTI
Csupa kelet-európai ellenfelet kapott a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőcsoportjainak vasárnapi sorsolásán.

Marco Rossi szövetségi kapitány együttesét a Nemzetek Ligájában elért sikeres szereplésnek köszönhetően a legerősebb kalapból húzta ki az olaszok visszavonult világbajnok labdarúgója, Gianluca Zambrotta a frankfurti eseményen, majd ellenfélül a szerb, a montenegrói, a bolgár és a litván együttest kapta a G csoportba.    

"Lehetett volna sokkal nehezebb csoportunk, de természetesen ennél jobb csoportot is el tudtam volna képzeni. Nem szabad, hogy megtévesszen bárkit is, hogy bennünket sorsoltak a legerősebb kalapból, hiszen a szerbek a világranglistán előttünk állnak, és kint lesznek a világbajnokságon is" - értékelte a sorsolást az olasz szakvezető a magyar szövetség honlapján. "A szerbek mellett a montenegróiakat és a bolgárokat is ismerjük a közelmúltból az egymás elleni mérkőzéseinkről, ám az ellenük elért eredményekből nem lehet kiindulni, mert két-három év alatt nagyon sokat változhatnak az erőviszonyok a mai labdarúgásban" - tette hozzá. 

Fotó: MLSZFotó: MLSZ

Rossi és játékosai két riválisról kellemes emlékeket őrizhetnek: 2020 őszén a nemzeti együttes 3-1-re győzött Bulgária vendégeként az Eb-pótselejtező elődöntőjében, míg Szerbiát idegenben 1-0-ra verte, hazai pályán pedig 1-1-es döntetlent játszott a Nemzetek Ligája másodosztályát jelentő B divízióban, amelyből csoportelsőként feljutott. Rossi regnálása idején a magyarok Montenegróval is találkoztak már, de 2019 szeptemberében a podgoricai barátságos mérkőzésen 2-1-re kikaptak. Litvániával viszont meglehetősen régen, 2015 nyarán csapott össze legutóbb a magyar csapat, amely akkor Debrecenben 4-0-ra győzött barátságos találkozón.    

Az AC Pisa válogatott középpályása, Nagy Ádám az M1 aktuális csatornának kiemelte: "izgalmas, jó csoportba" került a magyar válogatott, amellyel szemben az elmúlt évek sikeres szereplése miatt "kötelező elvárás lett" a Eb-részvétel.    

"Ódzkodnék azonban olyanokat mondani, hogy álomsorsolás, mert tisztelni kell az összes ellenfelet, és azt se felejtsük el, hogy azért eddig az elmúlt években rendre bajban voltunk, amikor olyan ellenféllel találkoztunk, amellyel szemben az erőviszonyok alapján nyernünk kellett volna" - nyilatkozta. Hozzátette: bízik azonban abban, hogy mostanra a válogatott már felnőtt ehhez a feladathoz is, és amikor neki kell irányítani a játékot, akkor azt az akadályt is gond nélkül tudja venni. A mostani csoportból ennek kapcsán a bolgárokra és a litvánokra utalt.

Bolla Bendegúz, a Grasshoppers szélső védője hangsúlyozta, hogy az ellenfelek között olyan nagy név ezúttal nincs a csoportban, mint volt a Nemzetek Ligájában, de ettől függetlenül kemény mérkőzésekre számít, a továbbjutásért pedig igenis meg kell küzdeniük.   

"Azt viszont mindenképpen ki kell harcolnunk" - mondta. Kiemelte: a szerbeknél vannak sztárok és csapatként is "jól muzsikálnak", így a legkeményebb ellenfélként tekint rájuk.    

A selejtezősorozatban jövő márciusban, júniusban, szeptemberben, októberben és novemberben is dupla fordulót rendeznek. Mivel a magyarok ötcsapatos csoportba kerültek, így a tíz forduló során kétszer szabadnaposak lesznek.

A legérdekesebbnek a C jelű ötös ígérkezik, ugyanis az előző Eb két döntőse, az aranyérmes Olaszország és az ezüstérmes Anglia is odakerült, ráadásul Ukrajna társaságában. Szintén ebbe a csoportba kapott besorolást Málta és az az Észak-Macedónia, amely a vb-pótselejtező márciusi elődöntőjében kiejtette a sokkal esélyesebb Squadra Azzurrát, az olaszok pedig így sorozatban másodszor maradtak le a vb-ről.

Németország házigazdaként biztos Eb-résztvevő, így nem vesz részt a selejtezőben, Oroszországot pedig kizárták, ezáltal 53 válogatott lesz érdekelt a kvalifikációban. A tíz selejtezőcsoport mindegyikéből az első kettő jut ki a 24 csapatos kontinensviadalra. A maradék három helyért 12 csapat küzdhet meg a 2024 márciusában esedékes pótselejtezőkön, melyben - a Nemzetek Ligájában kivívott nyolcadik helynek köszönhetően - szinte biztosan szerepelhetne a magyar válogatott, amennyiben nem jár sikerrel a hagyományos selejtezőkön. Az A, B és C divízió "pótvizsgára szoruló" csapatainak ugyanis egyaránt négy-négy hely jár. Ez azt jelenti, hogy a magyarok sikertelen selejtezősorozat esetén csak akkor nem javíthatnak a pótselejtezőn, ha a Nemzetek Ligájában előtte végző hét együttesből - a holland, a horvát, a spanyol, az olasz, a dán, a portugál és a belga - legalább négy lemaradna az Eb-részvételt jelentő első két helyről a saját selejtezőcsoportjában.    

A németországi Eb-t 2024-ben június 14. és július 14. között rendezik.

A 2024-es labdarúgó Európa-bajnok selejtezőinek csoportbeosztása:

A csoport: Spanyolország, Skócia, Norvégia, Georgia, Ciprus
B csoport: Hollandia, Franciaország, Írország, Görögország, Gibraltár
C csoport: Olaszország, Anglia, Ukrajna, Észak-Macedónia, Málta
D csoport: Horvátország, Wales, Örményország, Törökország, Lettország
E csoport: Lengyelország, Csehország, Albánia, Feröer-szigetek, Moldova
F csoport: Belgium, Ausztria, Svédország, Azerbajdzsán, Észtország
G csoport: MAGYARORSZÁG, Szerbia, Montenegró, Bulgária, Litvánia
H csoport: Dánia, Finnország, Szlovénia, Kazahsztán, Észak-Írország, San Marino
I csoport: Svájc, Izrael, Románia, Koszovó, Fehéroroszország, Andorra
J csoport: Portugália, Bosznia-Hercegovina, Izland, Luxemburg, Szlovákia, Liechtenstein

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.