Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-7°C
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-7°C

A szakképzés nem valaminek a vége, hanem egy fontos állomás a karrierben

2022. október 11. 15:31
A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Pannon Egyetemmel összefogva pályaválasztási és szakmabemutató napot szervez október 18-án a veszprémi felsőoktatási intézmény aulájában. Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón a szervezők kitértek a szakképzésben rejlő lehetőségekre, a szakmák megbecsülésére, valamint az átjárhatóságra a szakképzés és az egyetemi képzés között.

Összesen 32 Veszprém megyei szakképző iskola fog kiállítóként felvonulni október 18-án a Pannon Egyetemen, gyakorlatilag lefedve a teljes képzési hálót, amit a szakképzés kínál a térségben. Az eseményt a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Pannon Egyetem együttműködése hívta életre elsősorban a továbbtanulás előtt álló fiatalok és szüleik részére, de ugyanígy várják a felnőttképzés iránt érdeklődőket is tájékoztatókkal, egyéni pályaválasztási tanácsadással, valamint olyan interaktív bemutatókkal, ahol testközelben is ki lehet próbálni egyes szakmákat, a gyártási, alkotási folyamat egy-egy részét.

A tematikus napon a megye két szakképzési centrumának, a veszpréminek és a pápainak az intézményei jelennek meg összesen 20 kézzelfogható szakmát bemutatva az érdeklődők előtt.

A keddi beharangozó sajtótájékoztatón Pap Máté, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárja emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 3 évben a szakképzés dinamikus fejlődésen ment át, aminek a veszprémi intézmények kifejezett nyertesei voltak, hiszen több 100 millió forint összegű beruházások történtek meg, mind energetikai téren az épületeknél, mind pedig az oktatást segítő eszközök beszerzésénél.

Pap Máté, kancellár és Kavalecz Gábor, főigazgató a Veszprémi Szakképzési CentrumbólPap Máté, kancellár és Kavalecz Gábor, főigazgató a Veszprémi Szakképzési Centrumból

Kiemelte a Szakipark – Veszprémi Iparos Park projektet, amit a Kormány Modern Városok Program keretéből finanszírozott és lett az egyik országos úttörője szakképzés fejlődésének.

A jövő keddi szakmai napon ez az intézmény is a kiállítók közt lesz majd, de a Szakiparkban végzett CNC technikusi szakma bemutatása mellett többek közt még a mechatronikai technikus, asztalos, hegesztő, szakács, pincér, vegyész technikus, villanyszerelő mibenlétét is megismerhetik az érdeklődők sok másik szakma mellett.

Pillanatkép a pár héttel ezelőtti Szakmaszombat nevű rendezvényrőlPillanatkép a pár héttel ezelőtti Szakmaszombat nevű rendezvényről

A szakmabemutató nap programját úgy állították össze a szervezők, hogy délelőtt tudják fogadni az iskolás csoportokat, délután pedig az egyéni látogatókat, ezzel is segítve azt, hogy mindenki hozzáférjen a számára legfontosabb információkhoz az egyes területekről.

A sajtótájékoztatón Kavalecz Gábor, a Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, ezres nagyságrendben várnak érdeklődőket az eseményre, ezt pedig arra alapozzák, hogy az intézményeikben tartott nyílt napokon is nagy érdeklődést szoktak tapasztalni.

Arról, hogy hogyan kapcsolódik össze a szakképzéssel a felsőoktatási intézmény már dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora beszélt a sajtótájékoztatón. Mint mondta, ebben a korban érdemes megszólítani a fiatalokat, amikor még motiválhatóak és jobban befogadóak az új információkra, ami a pályaívüket is eldöntheti.

Berta Ildikó a Pápai SZC főigazgatója és dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektoraBerta Ildikó a Pápai SZC főigazgatója és dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szakképzés és a felsőoktatás nem egymás kizárói, sőt kiváló átjárási lehetőség adódik egyikből a másikba.

Ezt erősítette meg dr. Markovszky György, az iparkamara megyei elnöke is, aki üdvözölte, hogy az utóbbi években visszatért a gyakorlati oktatáshoz a középfokú képzés, ezzel együtt pedig a kétkezi szakmák társadalmi megbecsülése ismét emelkedni kezdett.

Kiemelte, hogy a most felvonuló szakmák között több olyan is van, ami kiváló alapja lehet egy későbbi egyetemi képzésnek, mint például a mechatronikai, logisztikai, vegyész, gépész, illetve informatikai technikusi képzés.

Dr. Markovszky György a rektor társaságában a sajtótájékoztatónDr. Markovszky György a rektor társaságában a sajtótájékoztatón

Markovszky György kihangsúlyozta, fontos, hogy a szakképzésre mindenki úgy tekintsen, mint egy kiváló állomásra egy felfelé ívelő pályán, nem pedig, mint valamilyen folyamatnak a végére.

Az október 18-ai pályaválasztási és szakmabemutató nap reggel 08.30 órakor kezdődik és egészen kora este 18.30-ig tart. Az ingyenes rendezvényről bővebb információ az iparkamara honlapján található.

Hajas Bálint
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.