2022. november 27.
//
Virgil névnap

Elkészült a Szakipark, egy tipikus "veszprémies" álom

Az alapkőletétel után egy évvel elkészült Veszprém egyik olyan beruházása, amely nem csak a régióban, hanem országosan is egyedülálló, a megyeszékhelynek pedig olyan versenyelőnyt jelent a piacon, ami más városoknak nem adatik meg egyelőre. A Szakipark – Veszprémi Iparos Park kormányzati támogatásból a város, a helyi gazdasági szereplők és a szakképzés összefogásával jött létre.

Csütörtök délután tartották a Szakipark – Veszprémi Iparos Park ünnepélyes átadóját a Házgyári úton, ahol hosszú évek előkészítő munkája után, viszont az alapkőletételtől számítva alig egy év alatt felépült az ipari csarnok, valamint a hozzá kapcsolódó konferenciaközpont szálláshelyekkel kiegészülve, valamint megérkeztek a gépek is, amelyek így együtt nem csak a szakképzést emelik egy szinttel magasabbra a térségben, hanem a teljes CNC-iparágnak számos új lehetőséget nyitnak ki.

A beruházás ötlete évekkel ezelőtt fogalmazódott meg a helyi vállalkozásoknál, akik azzal keresték meg a térség országgyűlési képviselőjét, Ovádi Pétert, valamint Porga Gyula polgármestert, hogy egy modern, a 21. század követelményeinek és technológiájának megfelelő új csarnok felépítésével segítsék a szakképzett munkaerő kinevelését a CNC-technológia területén.

A Szakipark története tehát ezzel az igénnyel kezdődött, ami nagyon hamar értő fülekre talált, hiszen a projekt koncepciója bekerült a Modern Városok Program által támogatott fejlesztések közé. (Ezek azok a beruházások, amelyekről még Orbán Viktor miniszterelnök és Porga Gyula polgármester állapodtak meg közösen 2016-ban, finanszírozásuk pedig teljes egészében állami pénzből történik.)

A teljes beruházás egy nagy összefogásnak az eredménye, nem véletlenül hangsúlyozta ezt többször is Ovádi Péter a csütörtöki megnyitóünnepségen, hiszen az érintett helyi cégek, az önkormányzat, valamint a Veszprémi Szakképzési Centrum mellett a VKSZ Zrt, az iparkamara és a Pannon Egyetem is részt vett a kidolgozásában.

A kezdeti alapötlet így bővült folyamatosan további elemekkel, végül egy gigaberuházássá nőtte ki magát.

Egy teljesen új képző központot építettek meg a Házgyári út 1. sz. alatt, valamint ugyanitt egy már meglévő csarnok átalakítása valósult meg. Míg a K csarnokban, a közel ezer négyzetméteres hangárban tíz modern gép, professzionális mérőszoba és 3 oktatóterem várja a diákokat, addig a C jelű épületben eltérő méretű raktárak, kollégium, és egy száz fő befogadására is alkalmas konferenciaterem is helyet kapott. Az épületek energiaellátása megújuló energiaforrással valósult meg. Ez a több lábon álló projekt a környezettudatosság és fenntarthatóság jegyében született meg, így energiaellátása önellátó rendszerben, napelem technológiával kerül felhasználásra. A Szakiparkban a legmodernebb környezetben, a robotika rendszerén keresztül tanulhatnak a jelentkezők, biztosítva ezzel a minőségi, igényelt szaktudáshoz szükséges gépparkot.

A Szakipark tehát egyszerre ad lehetőséget a szakképzésben résztvevő diákoknak, hogy a legmodernebb gépeken sajátítsák el ezt a hiánypótló tudást, ezáltal amikor kilépnek a munkaerőpiacra, a cégeknek már nem kell időt és energiát fordítani a betanításukra. Másrészről pedig alkalmas a továbbképzések megszervezésére is, mind elméleti, mind gyakorlati oldalról, ami szintén hatalmas helyzetelőnyt jelent a piacon a veszprémi cégek számára, amikor a szakképzett munkaerő az egyik legnagyobb fegyvertény.

Az egész beruházást Ovádi Péter úgy jellemezte, mint egy tipikus veszprémiesen megálmodott projektet, ami kicsiben indult, de helyi összefogással gigaberuházássá nőtte ki magát.

.

Mindehhez a magyar kormány 8,82 milliárd forinttal járult hozzá a Modern Városok Programon keresztül, amiből nem csak az épületeket alakították ki, hanem a legmodernebb CNC gépekkel is felszerelték őket. Olyan eszközökkel, amelyek sehol máshol az országban nem elérhetőek a képzésekben, ezzel is egyedülálló a veszprémi projekt.

A beruházás keretein belül a gépi- és CNC forgácsoló, CNC programozó, valamint szerszám- és készülékgyártó szakmát választó diákok számára lehetőség nyílik egy országosan is egyedülálló képzőközpontban elsajátítani a mai kor elvárásainak megfelelő szakmai ismereteket oly módon, hogy képzésükben vállalati szakemberek is részt vesznek. A tanműhelyi eszközparkon túl a partnercégeknél alkalmazott gépeket és tudásanyagot is megismerhetik tanulók, a robottechnika megjelenésével.

Porga Gyula a helyi ipar sajátosságairól úgy fogalmazott beszédében, Veszprémben a vállalatok már 21. századi modernitás szerint működnek, viszont a szakképzés sokáig így is a 20. században ragadt, kiváltképp az infrastrukturális feltételek szempontjából. A Szakipark projekt erre is kiválóan reagált, a teljes projekt pedig attól lesz biztonságosan fenntartható, hogy valós piaci igényekre adott választ. A polgármester előrevetítette, hogy valószínűleg ragadós lesz a veszprémi példa szerte az országban, viszont a bakonyi megyeszékhely így is óriási helyzeti előnybe került azáltal, hogy úttörőként vágott bele a projektbe és azt összefogással sikeresen meg is valósította.

A Szakipark - Veszprémi Iparos Park projektnek egy másik eleme a VSZC Jendrassik-Venesz Technikumban valósult meg. Az iskola egy új oktatási épülettel bővült, amelyben egy új szárazanyag raktár került kialakításra, továbbá a meglévő tanműhely bővítése és felújítása is megtörtént. A tanműhely eszközparkja is fejlesztésre került.

Korábban mi is több cikkben foglalkoztunk a gigaberuházással, amelyeket az alábbiakban összegyűjtöttünk, hogy olvasóink még közelebbről megismerjék, miért is jelentős ennyire ez a fejlesztés Veszprémnek.

Kapcsolódó cikk
Letették a Veszprémi Iparos Park alapkövét
A mintaprojektnek is beillő közel 9 milliárd forintos beruházással a szakképzésben tanuló fiatal generációk XXI. századi ipari körülmények között tanulhatnak helyi vállalkozók közreműködésével.
Kapcsolódó cikk
Megalakult az Iparos Parkot irányító nonprofit Kft.
Négy veszprémi- és Veszprém térségi kis- és középvállalkozás, valamint a „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. alapításával április 1-jén létrejött a Veszprémi Szakipark Nonprofit Kft. Az alapító okiratot a GNSZ Tervező Kft., a T-NC Technika Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a VESZ-MONT 2000 Szereléstechnikai és Gépipari Kft., a FLEXMONT Szereléstechnikai és Automatizálási Kft., valamint a „VKSZ” Zrt. vezetői látták el kézjegyükkel. A társaság ügyvezetői feladatait Sasvári Tamás látja el.
Kapcsolódó cikk
Alapkőletétel után pár hónappal már áll a váza a Szakiparknak
Pár hónapja tették le az alapkövét az északi iparterületen épülő Szakiparknak, mostanra pedig már fel is épült az új csarnoképület szerkezete. A helyi gazdaság és a szakképzés szempontjából is kiemelkedő fejlesztésnél kedd délelőtt tartottak helyszínbejárást.
Kapcsolódó cikk
21. századi környezetben folyhat a szakképzés szeptembertől
Az utolsó simításokat végzik a Jendrassik-Venesz Technikum épülő új szárnyán, az épületegyüttes március végére készülhet el.
Kapcsolódó cikk
Megérkeztek és már helyükre is kerültek a Szakipark gépei
A Szakipark - Veszprémi Iparos Park országos mintaprojektként hamarosan megkezdi a működését. Az épületet már megépítették Veszprém határában, tegnap pedig megérkeztek azok a modern gépek is, amelyeken a fiatalok elsajátítják majd a szakmájuk gyakorlati tudnivalóit. Képriportunkban mutatjuk a látványos eseményt, ahogy a több tonnás gépeket beemelik a csarnokba.
Kapcsolódó cikk
Kis projektnek indult, végül szakképzési gigaberuházás lett a Jendrassik Venesz Technikum felújítása
Elkészült a VSZC Jendrassik-Venesz Technikum vadonatúj tanműhelye, de az intézmény egy új épületszárnnyal és a magas színvonalú oktatáshoz szükséges infrastruktúrával is gazdagodott. A fejlesztés azon kívül, hogy választ ad a helyi cégek munkaerő igényére, az országos szakképzési stratégia szempontjából is iránytűként szolgál. Immáron a szakképzésre is lehet úgy tekinteni, mint karrierívre.
Kapcsolódó cikk
Szakképzés újratöltve
Jelentős átalakulás zajlik a szakképzési rendszerben, a kétkezi szakmák népszerűsítése érdekében. Pap Mátéval a Veszprémi Szakképzési Centrum új kancellárjával feladatiról és a jövő szakképzési trendjeiről is beszélgettünk.

 

 

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Ezeken az utakon zajlanak jelenleg is, valamint indulnak hamarosan fejlesztések Veszprémben
Ezeken az utakon zajlanak jelenleg is, valamint indulnak hamarosan fejlesztések Veszprémben
Újabb állomásához érkezett a Modern Városok Program útfejlesztési programja. A következő időszakban a harmadik, negyedik és ötödik ütemben számos út, útszakasz újulhat meg Veszprémben, tette közzé az önkormányzat.
Jövő héten megkezdődik a kádártai és gyulafirátóti utak felújítása
Jövő héten megkezdődik a kádártai és gyulafirátóti utak felújítása
A Modern Városok Program keretében, mintegy 650 millió forintból újul meg az egykori 82-es út nyomvonala.
Hamarosan beköltözhet a Veszprémi Petőfi Színház a régi zeneiskola épületébe
Hamarosan beköltözhet a Veszprémi Petőfi Színház a régi zeneiskola épületébe
Nemsokára a Veszprémi Petőfi Színház lakja be a régi zeneiskolát, amely nagymértékű fejlesztésen esett át. Az ősszel átadandó épületbe a teátrum számos tára költözik majd át.
Elsőként a Festő utca rekonstrukciója készült el
Elsőként a Festő utca rekonstrukciója készült el
Jelenleg is több helyen zajlanak belterületi útfelújítások Veszprémben, a Festő utca viszont már teljes egészében elkészült, ahol ráadásul megoldották a vízelvezetést, új járdát és parkolóhelyeket is kialakítottak. A beruházás részleteiről Halmay Gábor és Bázsa Botond önkormányzati képviselők tartottak sajtótájékoztatót hétfőn, ahol elhangzott, mely szakaszokon várható még munka a közeljövőben.
Újabb utcákon fejeződik be a felújítás a napokban
Újabb utcákon fejeződik be a felújítás a napokban
A Csererdőben is végéhez közeledik a Modern Városok Programban zajló útfejlesztés első üteme.