Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
2°C
2024. március 19. József
Veszprém
2°C

Szakképzés újratöltve

2019. szeptember 15. 22:23
Jelentős átalakulás zajlik a szakképzési rendszerben, a kétkezi szakmák népszerűsítése érdekében. Pap Mátéval a Veszprémi Szakképzési Centrum új kancellárjával feladatiról és a jövő szakképzési trendjeiről is beszélgettünk.

Idén álltak munkába a Szakképzési Centrumokban az első kancellárok, akik a felsőoktatás mintájára itt is a felelős, átlátható és professzionális gazdálkodásért felelnek majd. A kancellári pozíciókat a főigazgatók megtartása mellett azért hozták létre, hogy a magas színvonalú oktatás mellett a központok a jövőben nagyobb menedzsmentszemlélettel, a piaccal összehangoltabban és gazdaságosan működjenek.

A Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárját idén augusztusban nevezte ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere. Pap Máté közgazdász végzettséggel egyenesen a versenyszférából érkezett Veszprémbe.

Pap Máté a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárjaPap Máté a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárja

Beszélgetésünk elején egyből a szakképzés egyik legnagyobb kihívása került szóba. A technológia rohamos fejlődésével az ipar is átalakul, és egyre inkább teret nyer a robotizáció és a mesterséges intelligencia. Ezzel párhuzamosan új szakmákra és szakemberekre is szükség lesz, amire a szakképzésnek reagálnia kell – vetíti előre a következő 10-15 évet Pap Máté, aki elmondta azt is, hogy erre reagálva született az Ipar 4.0 program és stratégia, ami kormányzati szinten is segíti ezeket a törekvéseket.

A szakképzési rendszer nagyon szorosan össze van fonódva az ipari szereplőkkel, a különböző termelő cégekkel, ezért nem mindegy, hogy milyen szakembereket és milyen színvonalon képeznek a centrumok. Pont ezért eltérő profilt mutatnak az ország szakképzési centrumai. Veszprémben és a környéken meghatározóak azok a cégek, amelyek az autóiparnak a beszállítói, valamint a Balaton miatt a turizmus is erős ágazatnak számít. A Veszprémi Szakképzési Centrumnak elsősorban ezeket az igényeket kell kiszolgálnia.

Alapvetően mindenhol a nemzeti tanterv szerint folyik az alapoktatás, ugyanakkor a kancellár felelőssége, hogy a szakképzési centrum tagintézményeinek a profilját összehangolja. Egyfajta stratégiát kell alkotni, ami kölcsönösen hasznos a képző intézményeknek és a vállalatoknak egyaránt – mutatja be az új veszprémi kancellár az előtte álló feladatokat.

A Veszprémi Szakképzési Centrumhoz nyolc tagintézmény tartozik: Veszprémben 5, Ajkán, Balatonfűzfőn és Tapolcán pedig 1. Ezekben az intézményekben közel 4000 diák tanul a nappali oktatásban, emellett több mint 600 pedagógus és technikai munkatárs dolgozik.

Az alapoktatás mellett nagy előnye a szakképzési centrumoknak, hogy piaci alapon is tudnak képzéseket indítani magánszemélyeknek és cégeknek egyaránt, részt tudnak venni különböző átképzési programokban, ezért fontos feladat a felnőttképzés további erősítése. Ezen kívül fontos a PR tevékenység is. Tudniuk kell a fiataloknak és a szülőknek egyaránt, hogy azok, akik a szakképzésben tanulnak, ugyanúgy megszerezhetik az érettségit, mint azok, akik általános gimnáziumban végeznek, viszont 18-20 éves korukra már egy szakma is a kezükben lehet. Ha szeretnének, ugyanúgy felvételizhetnek egyetemekre és megszerezhetik a diplomát, de egy szakma már biztosan a birtokukban lesz, ami hatalmas versenyelőnyt jelenthet a későbbi elhelyezkedésben. Ezt a perspektívát kell megmutatnunk mindenkinek – mondta el a kancellár.

Ebben már vannak szép eredményei Veszprémnek, hiszen nem olyan rég a WorldSkills versenyen a veszprémi Simon Krisztián bútorasztalos szakmában aranyérmet szerzett. A szakmák olimpiájának nevezett versenyről mi is hírt adtunk korábban.

Na de nézzük meg, hogy mire számíthatnak azok a veszprémi fiatalok, akik a közeljövőben a szakképzésben szeretnék folytatni tanulmányaikat!

A kormányzati szándék szerint a szakképzés egy része ágazati képző központokban valósul majd meg, ahol a diákok korszerű infrastruktúra mellett sajátíthatják el szakmájuk gyakorlati és elméleti ismereteit.

A Modern Városok Program keretében pár éven belül Veszprémben is óriási előrelépésre lehet számítani az infrastruktúra területén. A Veszprémi Iparos park egy ötmilliárdos projekt, ami két helyszínen, a Jendrassik Venesz Szakgimnázium és Szakközépiskolában, valamint a VKSZ telephelyén valósul meg. A projekt oktatási épület, tanműhely és csarnokfejlesztéseket egyaránt tartalmaz, elsődlegesen a CNC iparág igényeinek megfelelően. Ez a fejlesztés is hozzájárul ahhoz, hogy mindaz elméleti, mind pedig a gyakorlati képzés legmagasabb színvonalát tudjuk biztosítani a veszprémi szakképzésben.

Pap Máté a Corvinus Egyetemen végzett biztosítási és pénzügyi matematikus közgazdászként. Korábban 4 évet a MOL-nál dolgozott kockázatkezelőként, de szerzett vállalatirányítási és vállalatstratégiai tapasztalatokat is. Augusztus 6. óta a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárja. 

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   2024. február 28. 12:18 Együttműködési megállapodást írt alá a VSZC és a Veszprémi Érseki Főiskola Együttműködési megállapodást írt alá a VSZC és a Veszprémi Érseki Főiskola Kedd délelőtt ünnepélyes keretek között írt alá együttműködési keretmegállapodást a két fél, vagyis a Veszprémi Szakképzési Centrum valamint a Veszprémi Érseki Főiskola. 2024. február 21. 15:28 Négy év alatt megduplázódott a szakképzés oktatóinak bére, közben újabb milliárdok érkeznek Veszprémbe szakképzés Négy év alatt megduplázódott a szakképzés oktatóinak bére, közben újabb milliárdok érkeznek Veszprémbe Újabb bérfejlesztésnek köszönhetően négy év alatt megduplázódott a szakképzés pedagógusainak bére, közben Veszprémben milliárdos nagyságrendben fejlesztik az oktatási intézményeket. A Veszprémi Szakképzési Centrum vezetői egy sajtóbeszélgetésen elárulták, hogy milyen perspektíváik vannak a diákoknak és oktatóknak egyaránt a szakképzésben, valamint hogy mi épül majdnem négymilliárd forintból Veszprémben a közeljövőben. 2024. február 14. 14:01 Versennyel emlékeztek az embermentő svédre közélet Versennyel emlékeztek az embermentő svédre Tizennegyedik alkalommal szervezték meg az országos Raoul Wallenberg vetélkedőt, melynek veszprémi fordulóján hétfőn, a megyei könyvtár épületében mérték össze tudásukat a résztvevő csapatok. 2024. február 12. 21:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.