Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szakképzés újratöltve

2019. szeptember 15. 22:23
Jelentős átalakulás zajlik a szakképzési rendszerben, a kétkezi szakmák népszerűsítése érdekében. Pap Mátéval a Veszprémi Szakképzési Centrum új kancellárjával feladatiról és a jövő szakképzési trendjeiről is beszélgettünk.

Idén álltak munkába a Szakképzési Centrumokban az első kancellárok, akik a felsőoktatás mintájára itt is a felelős, átlátható és professzionális gazdálkodásért felelnek majd. A kancellári pozíciókat a főigazgatók megtartása mellett azért hozták létre, hogy a magas színvonalú oktatás mellett a központok a jövőben nagyobb menedzsmentszemlélettel, a piaccal összehangoltabban és gazdaságosan működjenek.

A Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárját idén augusztusban nevezte ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere. Pap Máté közgazdász végzettséggel egyenesen a versenyszférából érkezett Veszprémbe.

Pap Máté a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárjaPap Máté a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárja

Beszélgetésünk elején egyből a szakképzés egyik legnagyobb kihívása került szóba. A technológia rohamos fejlődésével az ipar is átalakul, és egyre inkább teret nyer a robotizáció és a mesterséges intelligencia. Ezzel párhuzamosan új szakmákra és szakemberekre is szükség lesz, amire a szakképzésnek reagálnia kell – vetíti előre a következő 10-15 évet Pap Máté, aki elmondta azt is, hogy erre reagálva született az Ipar 4.0 program és stratégia, ami kormányzati szinten is segíti ezeket a törekvéseket.

A szakképzési rendszer nagyon szorosan össze van fonódva az ipari szereplőkkel, a különböző termelő cégekkel, ezért nem mindegy, hogy milyen szakembereket és milyen színvonalon képeznek a centrumok. Pont ezért eltérő profilt mutatnak az ország szakképzési centrumai. Veszprémben és a környéken meghatározóak azok a cégek, amelyek az autóiparnak a beszállítói, valamint a Balaton miatt a turizmus is erős ágazatnak számít. A Veszprémi Szakképzési Centrumnak elsősorban ezeket az igényeket kell kiszolgálnia.

Alapvetően mindenhol a nemzeti tanterv szerint folyik az alapoktatás, ugyanakkor a kancellár felelőssége, hogy a szakképzési centrum tagintézményeinek a profilját összehangolja. Egyfajta stratégiát kell alkotni, ami kölcsönösen hasznos a képző intézményeknek és a vállalatoknak egyaránt – mutatja be az új veszprémi kancellár az előtte álló feladatokat.

A Veszprémi Szakképzési Centrumhoz nyolc tagintézmény tartozik: Veszprémben 5, Ajkán, Balatonfűzfőn és Tapolcán pedig 1. Ezekben az intézményekben közel 4000 diák tanul a nappali oktatásban, emellett több mint 600 pedagógus és technikai munkatárs dolgozik.

Az alapoktatás mellett nagy előnye a szakképzési centrumoknak, hogy piaci alapon is tudnak képzéseket indítani magánszemélyeknek és cégeknek egyaránt, részt tudnak venni különböző átképzési programokban, ezért fontos feladat a felnőttképzés további erősítése. Ezen kívül fontos a PR tevékenység is. Tudniuk kell a fiataloknak és a szülőknek egyaránt, hogy azok, akik a szakképzésben tanulnak, ugyanúgy megszerezhetik az érettségit, mint azok, akik általános gimnáziumban végeznek, viszont 18-20 éves korukra már egy szakma is a kezükben lehet. Ha szeretnének, ugyanúgy felvételizhetnek egyetemekre és megszerezhetik a diplomát, de egy szakma már biztosan a birtokukban lesz, ami hatalmas versenyelőnyt jelenthet a későbbi elhelyezkedésben. Ezt a perspektívát kell megmutatnunk mindenkinek – mondta el a kancellár.

Ebben már vannak szép eredményei Veszprémnek, hiszen nem olyan rég a WorldSkills versenyen a veszprémi Simon Krisztián bútorasztalos szakmában aranyérmet szerzett. A szakmák olimpiájának nevezett versenyről mi is hírt adtunk korábban.

Na de nézzük meg, hogy mire számíthatnak azok a veszprémi fiatalok, akik a közeljövőben a szakképzésben szeretnék folytatni tanulmányaikat!

A kormányzati szándék szerint a szakképzés egy része ágazati képző központokban valósul majd meg, ahol a diákok korszerű infrastruktúra mellett sajátíthatják el szakmájuk gyakorlati és elméleti ismereteit.

A Modern Városok Program keretében pár éven belül Veszprémben is óriási előrelépésre lehet számítani az infrastruktúra területén. A Veszprémi Iparos park egy ötmilliárdos projekt, ami két helyszínen, a Jendrassik Venesz Szakgimnázium és Szakközépiskolában, valamint a VKSZ telephelyén valósul meg. A projekt oktatási épület, tanműhely és csarnokfejlesztéseket egyaránt tartalmaz, elsődlegesen a CNC iparág igényeinek megfelelően. Ez a fejlesztés is hozzájárul ahhoz, hogy mindaz elméleti, mind pedig a gyakorlati képzés legmagasabb színvonalát tudjuk biztosítani a veszprémi szakképzésben.

Pap Máté a Corvinus Egyetemen végzett biztosítási és pénzügyi matematikus közgazdászként. Korábban 4 évet a MOL-nál dolgozott kockázatkezelőként, de szerzett vállalatirányítási és vállalatstratégiai tapasztalatokat is. Augusztus 6. óta a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárja. 

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. 2024. április 17. 13:29 Kammerer-Kucsera: „Ha a másikat nézed, sose leszel sikeres” sport Kammerer-Kucsera: „Ha a másikat nézed, sose leszel sikeres” Kammerer Zoltán olimpiai- és világbajnok és Kucsera Gábor világbajnok kajakozók sportkarrieri pályafutásából rendkívül nehéz lenne egy pillanatot kiemelni. A budapesti Allee Bevásárlóközpont mégis megtette egy fotókiállítás keretében, ami a sport fontosságát, valamint az élsportolók megjelenésének hatásait hangsúlyozza. Kucsera és Kammerer a 2006-os szegedi síkvízi kajak-kenu világbajnokság egyik megfeszítő pillanatában láthatóak a kiállítás anyagában, amint a bronzéremért küzdenek. De mi van most a két világklasszis sportolóval? Hogyan élnek ma, miként emlékeznek a történelmi pillanatokra, és milyen útravalót adott számukra a sport? Mit ajánlanának azoknak a fiataloknak, akik most ragadnának lapátot és vágnának bele a kajak-kenu világába? Többek között ezeket a kérdéseket tettük fel Kucsera Gábornak és Kammerer Zoltánnak, akik a fotókiállítás apropóján páros interjút adtak a Vehírnek. 2024. április 15. 21:54 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.