2022. január 28.
//
Károly, névnap

Alapkőletétel után pár hónappal már áll a váza a Szakiparknak

Pár hónapja tették le az alapkövét az északi iparterületen épülő Szakiparknak, mostanra pedig már fel is épült az új csarnoképület szerkezete. A helyi gazdaság és a szakképzés szempontjából is kiemelkedő fejlesztésnél kedd délelőtt tartottak helyszínbejárást.

Porga Gyula, polgármester és Orbán Viktor, miniszterelnök még 2016-ban írták alá azt a megállapodást, ami a Modern Városok Program keretében tartalmazza a Szakipark Veszprémi Iparos Park megvalósítását is. A beruházás 8,8 milliárd forint állami forrásból megvalósuló projekt tervezési szakaszát követően idén áprilisban tették le az alapkövét az épületnek, azóta befejeződtek az alapozási munkálatok és megkezdődött a vázszerkezet, valamint a kitöltő falak falazása, födémek betonozása.

A bokrétaünnepen - azaz azon az ünnepélyes alkalmon, amikor egy készülő épület elér egy fontosabb mérföldkövet - jelen volt a kivitelező képviselője, a leendő Szakipark ügyvezetője, valamint a város polgármestere és az országgyűlési képviselő is.

Utóbbi, Ovádi Péter a helyszínen emlékeztetett arra, hogy a Modern Városok Program számos olyan projektet tartalmaz, amelyek hosszú időn át meghatározóak lesznek Veszprém és a térség életében is. Ilyen az új sportuszoda, vagy éppen a tervezés alatt álló Aranyosvölgyi völgyhíd, valamint kiemelendő, a Szakipark beruházás is.

A fejlesztés kapcsán kiemelte, nagyon fontos, hogy egy projektben egyesíti a helyi gazdasági szereplők erejét és a szakképzésben rejlő lehetőségeket. "Akik a pandémia után leghamarabb tudnak ilyen nagyszabású projekteket sikerre vinni, azok fognak később az élre állni" - fogalmazott Ovádi Péter.

A Szakipark átfogó célja, hogy a szakképzésben tanuló fiatal generációnak használható, XXI. századi ipari körülményeket teremtsen meg, ahol megszerezhetik a későbbiekben szükséges szaktudásukat. A program egyúttal lehetőséget teremt arra is, hogy a pedagógusok és szakoktatók megismerkedhessenek a legújabb technológiákkal, iparági fejlesztésekkel, elsősorban a fémmegmunkálás területén.

Porga Gyula, polgármester szintén a bejárás előtt elmondta, a Szakipark egy olyan projekt Veszprémben, ami iránt már most is van érdeklődés más városokból és reméli, a veszprémi jó példa ragadós lesz más magyarországi városokban is.

Az eseményen végül Sasvári Tamás, a Szakipark Nonprofit Kft. ügyvezetője kalauzolta végig a sajtó munkatársait a készülő épületekben. A Házgyári út 1. sz. alatt egy teljesen új képző központot építenek fel, valamint ugyanitt egy már meglévő üzemcsarnokot is átalakítanak e célból. Eszközparkkal felszerelt logisztikai központ is létesül, az épületekben szállásokat (44 szálláshely összesen), oktatótermeket és irodákat is kialakítanak, valamint helyet kap majd egy 300 fős konferenciaterem is. Az épületek energiaellátásához megújuló energiát használnak majd. Mindemellett a legmodernebb, elsősorban CNC-megmunkálásra alkalmas gépek beszerzését is tartalmazza a projekt.

Az épülő csarnokok mellett a Szakképzési Centrumban is indultak fejlesztések a mostani projekt keretében. A Március 15. u. 5. sz. alatt egy új oktatási épület és raktár épül fel, valamint ugyanitt felújítanak egy már meglévő műhelyt, ahol az eszközparkot is bővítik majd.

A Szakipark beruházással részletesen foglalkoztunk a legújabb Ecoport magazinban is, amelyben Sasvári Tamás beszélt mélybehatóan a fejlesztés lényegéről és céljairól.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Technikaversennyel kezdik a toborzást a Szakiparkba
Technikaversennyel kezdik a toborzást a Szakiparkba
Veszprém megyei általános iskolák 6-7-8. osztályos tanulói számára hirdet versenyt a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az önkormányzattal és a VKSZ Zrt.-vel karöltve, melynek célja a fémmegmunkálásra épülő szakmák, valamint a hamarosan elkészülő Szakipark népszerűsítése.
Megalakult az Iparos Parkot irányító nonprofit Kft.
Megalakult az Iparos Parkot irányító nonprofit Kft.
Négy veszprémi- és Veszprém térségi kis- és középvállalkozás, valamint a „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. alapításával április 1-jén létrejött a Veszprémi Szakipark Nonprofit Kft. Az alapító okiratot a GNSZ Tervező Kft., a T-NC Technika Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a VESZ-MONT 2000 Szereléstechnikai és Gépipari Kft., a FLEXMONT Szereléstechnikai és Automatizálási Kft., valamint a „VKSZ” Zrt. vezetői látták el kézjegyükkel. A társaság ügyvezetői feladatait Sasvári Tamás látja el.
Letették a Veszprémi Iparos Park alapkövét
Letették a Veszprémi Iparos Park alapkövét
A mintaprojektnek is beillő közel 9 milliárd forintos beruházással a szakképzésben tanuló fiatal generációk XXI. századi ipari körülmények között tanulhatnak helyi vállalkozók közreműködésével.
A színházat még tervezik, az állatkert már nagyrészt megújult
A színházat még tervezik, az állatkert már nagyrészt megújult
A sportuszodát jövőre, az Aranyos-völgyi hidat 2023 végén használhatjuk majd először – derült ki Hegedűs Barbara alpolgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Változnak a parkolási díjak, mozgolódás a szakipark ügyében
Változnak a parkolási díjak, mozgolódás a szakipark ügyében
Összefoglaljuk a novemberi közgyűlés legfontosabb döntéseit röviden.