Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Hétvégén visszamegyünk 700 évet az időben: lovagok érkeznek Veszprémbe

2022. október 12. 15:00
Valamikor a középkor viharos századaiban tűntek fel utoljára olyan lovagi páncélba öltözött alakok Veszprémben, mint az előttünk álló szombaton lesz a Veszprémvölgyben. Háborúskodás helyett azonban most egy látványos és nemes megmérettetéssel készülnek ezek harcosok, akik amellett, hogy felelevenítik ezeket a történelmi hagyományokat, valójában egy modern küzdősport, a buhurt képviselői.

Végezzünk el egy gyors asszociációs játékot! Gondoljunk magunk elé egy középkori lovagot, olyan páncélos, a pajzsán címert hordó alakot, mint amilyenek a kódexekben vannak és hosszas gondolkodás helyett mondjuk ki egyből azokat a tulajdonságokat, amelyekkel illetnénk ezt a lovagot! Bátor, nemes, erős, kitartó... minden bizonnyal ezek a jelzők az élmezőnyben lennének, de ez nem is meglepő, hiszen azokból a mesékben, amiket, ha máshonnan nem gyermekkorból ismerünk, valóban ilyen tulajdonságokkal felvértezett embereket rejtettek a páncélok.

Csakhogy ezek a lovagok valójában nem tűntek el a gyermekkori mesékkel együtt. Nagyon is léteznek, sőt közösségekbe gyűlnek, ahol ma is magukra öltik a több tíz kilogrammos páncéljukat és magukhoz veszik kardjukat, hogy megvívjanak egymással.

De továbbmegyünk, a 21. század klasszikus lovagjai valójában sportolók, akik az úgynevezett buhurtot űzik, ugyanolyan lefektetett szabályrendszerrel, mint bármelyik másik sport esetében. Csak náluk a térdvédő és a bukósisak helyett a hagyományos középkori lovagi páncél jelenti a védőfelszerelést.

Fotó: Dalmadi Andrea - Medieval BackstageFotó: Dalmadi Andrea - Medieval Backstage

De, hogy pontosan miről is van szó, mit takar a buhurt és kik űzik ezt a sportot, arra Ujvári Ádám adott választ, akit a szombati veszprémi középkori nap szervezése közben sikerült elérnünk.

Ugyanis október 15-én a Veszprémvölgybe, a Kolostorok és Kertek rendezvénytérre látogatnak ezek a középkori lovagpáncélba öltözött férfiak, hogy egy tematikus középkori nap keretében megmérkőzzenek egymással a közönség előtt.

És itt kapcsolódik össze a buhurt, mint modern küzdősport a középkori hagyományok felelevenítésével. Ahogy Ádámtól megtudtuk, ez a sport valójában a középkorban népszerű lovagi játékoknak a felelevenítése. Fontos kiemelni viszont, hogy bármennyire is sokszor a „sötét” és „véres” jelzővel illetik ezt a korszakot, a középkori várudvarok lovagi tornái valójában nem az ellenségeskedésről szóltak és nem is az élet-halál harcról, sokkal inkább egy nemes küzdelemről a maga tradícióival, ahol az erősebb maradt talpon és aratta le a dicsőséget.

Fotó: Dalmadi Andrea - Medieval BackstageFotó: Dalmadi Andrea - Medieval Backstage

A buhurt ezt eleveníti fel külsőségeiben és a küzdősport szabályrendszerében is. Ádámtól megtudtuk azt is, a buhurt klasszikus felállásában 5-5 versenyző, vagy, ha úgy jobban tetszik lovag áll ki a küzdőtérben egymás ellen és csapnak össze, de ahogy most Veszprémben is tervezik, a 3 a 3 elleni küzdelem is elterjedt. A cél az, hogy az ellenfél összes tagját a földre kényszerítsék, ha ez sikerül, véget ér a küzdelem. Ehhez pedig gyakorlatilag minden lehetséges eszközt bevethetnek a küzdelemben, lökhetnek, gáncsolhatnak, de a leglényegesebb, használhatják a szintén a középkori harci eszközre hajazó kardjukat.

Mivel ezek a kardok azt leszámítva, hogy nincsenek megélezve és szúrni sem lehet velük, erőkifejtésükben megegyeznek elődeink fegyvereivel. Ezért a buhurtban különösen fontos a megfelelő védőfelszerelés, ami egy acélból, vagy titánból készült páncél, sokszor akár 30-40 kilogrammos súlyt jelentve a viselőjének. A szabályok megkövetelik azt is, hogy ez a ruha nem lehet régebbi ez bizonyos kornál, tehát hiába őriz valaki otthon egy olyan páncélzatot, amit még a török elleni harcokban viselt valaki, a buhurtban nem használhatja, ám az azzal külsőre szinte mindenben megegyező már-már elvárás.

Ezt képviselik a Ferreus Lupus-ban is, abban a sportegyesületben, amelynek Ujvári Ádám a vezetője és szombaton ők is megmérkőznek a veszprémi középkori napokon. Ráadásul külföldi ellenfelekkel szemben is, hiszen Csehországból, Szlovákiából és Bulgáriából is érkeznek buhurt harcosok Veszprémbe.

Fotó: Dalmadi Andrea - Medieval BackstageFotó: Dalmadi Andrea - Medieval Backstage

Ádámtól megtudtuk, hogy itthon körülbelül 50-en képviselik ezt a harcművészetet, akik egyesületekbe tömörülnek, ezek mögött pedig egy szövetség is áll, akik a versenyeiket megszervezik. Hogy most miért pont Veszprémbe látogatnak a buhurt harcosok, arra is egyszerű magyarázat van. Ádám jól ismeri a középkori magyar történelmet, így azzal is tisztában volt, hogy Veszprém számos esetben játszott meghatározó szerepet az ország sorsfordító eseményeinél. Így pedig ezek a hagyományok ma is elválaszthatatlanul részei a városnak, ahol méltó és a lovagokhoz illően nemes módon lehet megszervezni egy ilyen tornát.

A Kolostorok és Kertekben szombat délelőtt kezdődnek a küzdelmek, ami szintén a középkori hagyományokat idézve a nagyközönség számára is nyitott és ingyenesen látogatható esemény lesz, a tematikus nap folytatásaként pedig délután harci bemutatókkal, egyéni párvidalakkal és koncertekkel is készülnek. A mostani esemény, aminek létrehozásában a Laczkó Dezső Múzeum is segített a tervek szerint egy hagyományteremtő céllal jön létre és jövőre még több buhurt harcos mutathatja meg a Királynék városában tudását a közönség előtt.

Hajas Bálint
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.