Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egész Európán átívelő fenntarthatósági kísérlet részese lett Veszprém

2022. október 13. 13:04
Fontos feladat hárul Veszprémre, amely 18 másik európai várossal karöltve egy olyan kísérletbe kezdett bele, ahol az „öreg kontinens” települései megosztják egymással fenntarthatósági megoldásaikat és tapasztalataikat. Az együttműködés számos területre kiterjed, de a cél ugyanaz: felgyorsítani az ENSZ fenntartható fejlődésre vonatkozó törekvéseinek megvalósítását és ezek átültetését a városfejlesztési koncepciókba, valamint a mindennapi életbe. Négy részből álló cikksorozatunk első részében most egy nyereményjátékon keresztül még értékes utalványokkal is gazdagodhatnak azok, akik szem előtt tartják a fenntarthatóságot életükben.

A projekt a Globális Célok a Városokért nevet kapta, ebbe gyűjtötték össze és rendszerezték a projektben dolgozók azokat a területeket, amelyek fókuszba kerülnek az előttünk álló időben, és amelyeknél a városok egymás példáin keresztül segítik a többieket egy minél élhetőbb és környezeti, valamint társadalmi szempontból is fenntarthatóbb jövő megteremtésében. A Globális Célok a Városokért projekt élén az észtországi Tallin áll, de részt vesz benne többek közt Portugáliából Braga, Skóciából Glasgow, Görögországból Heraklion, összesen 19 település, köztük Magyarországról egyedüliként Veszprém.

2015-ben az ENSZ közgyűlése elfogadta a globális fenntartható fejlődés 2030-ig történő elérésének új menetrendjét, amely 17 fenntartható fejlődési célt határoz meg. A kísérleti projekt komplex és kihívásokkal teli feladatot vállalt: a globális célok helyi elérésének, megvalósulásának útját keresi.

A 17 célból Veszprém 7 területet jelölt ki, amelyek itt Magyarországon, a Bakony és Balaton találkozásánál prioritást élveznek majd. Ezek a fenntartható városok és közösségek; a felelős fogyasztás és termelés; szárazföldi ökoszisztémák védelme; partnerség a célok eléréséért; egészség és jóllét; fellépés az éghajlatváltozás ellen; tiszta víz és alapvető köztisztaság.

Annak érdekében, hogy a projekt megvalósítása során felszínre kerülő tapasztalatok és innovatív megoldások megfelelő módon eljussanak a helyben élő, valamint más európai emberekhez is, Veszprémben és a többi résztvevő településen is munkacsoportokat alakítottak szakemberek részvételével, akik mederben tartják, és úgymond menedzselik a projekt eredményeit.

Veszprém nem indul rossz pozícióból, már ami a fenntarthatósági eszmék jelenlétét illeti az itt élők gondolkodásában. Erre jó példa Trokán Anna, színművésznő, pontosabban az, amit ő képvisel a mindennapokban akkor, amikor nem a színházban játszik közönség előtt.

„Mióta kisfiam megszületett sokkal komolyabban veszem ezt a kérdéskört. Ahogy minden mást is, hiszen ha gyereket vállalunk, igazából minden más is megváltozik. A jövőn szorongani azonban nem vagyok hajlandó. Én mindent megteszek, amit megtehetek, és igyekszek másokat is erre buzdítani, persze nem erőszakosan. Mindenki a saját háza táján tud tenni az ügyért, a világ vezetőit sajnos nem tudjuk befolyásolni. A legtöbb, amit megtehetünk, hogy mi pozitívan és aktívan állunk a kérdéshez.”

Trokán Anna és családjaTrokán Anna és családja

De, hogy pontosan milyen konkrétumra gondolt a veszprémi kötődésű színésznő, arról is nagyon gyorsan lerántja a leplet.

„Ami minden háztartásban megtehető: lekapcsolod a villanyt, nem pazarolod a vizet, például nem folyó vízzel mosogatsz, szelektíven gyűjtöd a szemetet. Ezek olyan dolgok, amelyekkel – ha néha kicsit bonyolultnak is tűnnek – szinte minden pillanatban tehetsz azért, hogy csökkentsd az ökológiai lábnyomod. Egyáltalán nem kivitelezhetetlen dolgokról van szó. Mondjuk, jobban odafigyelsz arra, hogy mit vásárolsz. Ha mindenki naponta egynél többször gondolna erre, már tenne is valamit a környezetéért.”

A fenntarthatósági törekvésekre való odafigyeléssel most nem csak egy biztonságosabb jövő az, ami a veszprémiek szeme előtt lebeghet. A Globális Célok a Városokért projektnek köszönhetően egy játékra is invitálják az olvasókat, amelyben nincs más feladat, mint helyesen válaszolni arra a kérdésre, hogy

milyen aspektusai vannak a sokat emlegetett fenntarthatóságnak?

A helyes válasz az alábbi három megoldás egyike:

A) csak környezeti
B) környezeti, gazdasági, társadalmi
C) társadalmi és környezeti

A jó megfejtéseket a globaliscelok.jatek@gmail.com címre várják, a szerencsések pedig a veszprémi Pekedli szatócsbolt 5000 Ft értékű vásárlási utalványával gazdagodhatnak.

A helyes megfejtés mellé szükséges elküldeni a megfejtők nevét és telefonszámát is, hogy a sorsolás után a nyertesekkel a projektben dolgozók fel tudják venni a kapcsolatot.

A játékszabályzat és bővebb információk a nyereményjátékról elérhető a projekt médiapartnerének, a Vehir.hu-nak a felületén.

vehir.hu
további cikkek
Második helyszínére látogat a „Wood Wide Web – Láthatatlan kapcsolódásaink” kiállítás HybridCycle Második helyszínére látogat a „Wood Wide Web – Láthatatlan kapcsolódásaink” kiállítás Veszprémből Vonyarcvashegyre költözik át a HybridCycle vándorkiállítása, ami az elmúlt három év művészeti projektjének az eredményeit hivatott bemutatni. A tárlatot a Vonyarcvashegyi Művelődési Házban szeptember 22 és október 10. között ingyenesen tekinthetik meg a látogatók. 2023. szeptember 22. 9:45 Balatones: Bemutatkoznak a balatoni rezidenciaprogram művészei - 3. rész HybridCycle Balatones: Bemutatkoznak a balatoni rezidenciaprogram művészei - 3. rész Idén is folytatódott a Veszprém—Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával a Tiszta Balaton, tiszta művészet (TBTM) programsorozat, aminek egyik eredményes programeleme a művészeti rezidenciaprogram volt. Cikksorozatunkban bemutatjuk a HybridCycle 2023-as rezidenciaprogramban résztvevő művészeket és alkotásokat. 2023. szeptember 19. 9:58 Parafadugóból ékszer – Hybridcycle workshop a Balatonfüredi Borheteken HybridCycle Parafadugóból ékszer – Hybridcycle workshop a Balatonfüredi Borheteken A Hybridcyle csapata nyári workshop túrája egyik állmásaként augusztusban a Balatonfüredi Borhetekre látogatott. 2023. szeptember 14. 12:48 Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt HybridCycle Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt Harmadszorra ad otthont a HybridCycle kiállításának a Balaton Pláza. Nem szokványos helyszín, de épp ez a célja az említett fenntarthatósági ügynökségnek: felhívni a figyelmet a fenntarthatóságra, méghozzá rendhagyó terekbe helyezett művészeti projekteken keresztül. A Wood Wide Web, Láthatatlan kapcsolódásaink című kiállítás szó szerint megkerülhetetlen. 2023. szeptember 7. 17:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.