Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 2. Lujza
Veszprém
3°C
2024. március 2. Lujza
Veszprém
3°C

Klaszterek a VEB2023 programban

2022. október 15. 0:48 // Forrás: VEB 2023
A VEB 2023 Európa Kulturális Főváros programban már a pályázati szakaszban megfogalmazódtak azok a kihívások és törekvések, amelyekre meg kellett találni a választ a kultúra eszközeivel, és erre az ívre fűzték fel a szervezők fel programjukat. A város és a régió életét felpezsdítő, sokszor más pályára állító programokat a sokszínűségükből fakadóan a műfaji besoroláson túl különböző klaszterekbe sorolták, vagyis aszerint csoportosították, hogy melyik törekvésükre jelenthetnek megoldást. Természetesen nem lehet azt mondani, hogy egy program csak egy kihívást fog feloldani, így a klaszterekben található programok és besorolásuk átfedésben lehetnek egymással, átjárás van közöttük.

Az alábbiakban bemutatjuk ezeket a klasztereket és azokat a célokat, amiket az EKF-nél fogalmaztak meg az általuk képviselt programokon keresztül.

TESZVESZPRÉM

Soha többé unalmas kedd! Veszprém mindig is híres volt nagy fesztiváljairól, amikor napokon át tölti be nyüzsgés várost. De valljuk be, a hétköznapok sokkal kevesebb művészeti találkozást tartogattak - mindeddig! Új helyek és terek nyílnak, amelyek nem csak a fogyasztásról szólnak – hanem valódi közösségi élmények, lehetőségét, feltételeit és mintáit teremtik meg bármelyikünk számára. Újraírjuk és felfokozzuk a veszprémi hétköznapokat, mert a város, ahol kedd este is jó lenni, minden napra tartogat élményeket.

ZENE/VÁROS

Veszprém 2019-ben nyerte el az UNESCO Zene Városa címet, és azóta is, minden egyes nap tesz azért, hogy ehhez a címhez méltó legyen, méltó maradjon. Ehhez kapcsolódva van célunk: szeretnénk, hogy Veszprém legyen az a város, ahol a lehető legtöbben zenélnek, énekelnek.

ÉLŐ RÉGIÓ

Bakony-Balaton régió: váratlan jó dolgok szokatlan sűrűsége. Az állandó mozgásban lévő táj, ahol lépten-nyomon történetek, sorsok, rejtett értékek és kulturális kincsek várják a látogatókat. Programunkhoz csatlakozva nem csak a jól ismert helyszínek, hanem az eddig csendesebb falvak is megszólalnak - új, izgalmas távlatba állítva megőrző hagyományaikat és jövőformáló törekvéseiket.

TÖRÉKENY BALATON

Programunkban a Balaton és környezetének rendkívül bonyolult és törékeny rendszerével foglalkozunk. Tudatosítani szeretnénk saját közösségeinkben, hogy az ökológiai rendszer egészségétől függ a régió gazdaságának, társadalmának egészsége is, lehetőséget és ismereteket kínálunk, hogy a táj használóiból a táj felelős őrzőivé tudjunk válni.

RENDHAGYÓ

Ami a művészet szempontjából rendhagyó, az a mindennapi életünk szempontjából épp a leghétköznapibb tér lehet. A hagyományos előadásformákból való kilépés által a nézők aktív részeseivé válnak; új kapcsolódások jönnek létre a táj, a néző és az alkotó között - eközben a közönség közösségé változik.

HIDAK

Programunk már a kezdetektől az egymáshoz való kapcsolódást, az együttélés kultúrájának erősítését tűzte ki célul: programjainkkal elősegítjük egymás jobb megismerését, törékeny megértését, és a rácsodálkozás élményét. Olyan közösségben szeretnénk élni, ahol megtaláljuk a szavakat – vagy éppen a szavakon túlit - akkor is, amikor érzékeny, nehéz témákkal találkozunk.

TÜKÖRKÉP

Szeretnénk megmutatni, hogy a hagyomány, egy hely történeti emlékezete nem feltétlenül csak múltidéző nosztalgia tárgya lehet, hanem élő örökség, a jelenben is eleven identitásformáló erő, ami mindennapi életünk, személyiségünk szerves része. Kortárs szemmel nézünk bele abba a tükörbe, vagy inkább tükröződések sokaságába, amiben régiónk az európai művészet történetében betöltött szerepét látjuk viszont.

ÜNNEP

Az Európa Kulturális Fővárosa cím viselése és az EKF-év nekünk örömünnep, egy egyszeri és megismételhetetlen alkalom, amikor kifejezhetjük azt a büszkeséget, amit érzünk és megélhetjük azt a számtalan élményt, amit a régió nyújt számunkra. Egy olyan, egész éven át tartó programsokaság, amivel nem csak Veszprémet és a Bakony-Balaton régiót ünnepeljük. Mindenki mást visz majd magával; valaki egy életre szóló koncertélményt, egy hajnalig tartó önfeledt táncot, egy találkozást vagy egy meghatározó szakmai élményt, míg mást egy szinte már a jövőből érkező látvány szippant be.

JÖVŐ IDŐ

Bár az Európa Kulturális Fővárosa címet hivatalosan csak 2023. december 31-ig viseljük, programunk úgy épül fel, hogy a 2023 utáni jövőnek is biztos alapokat teremtve léptékváltáshoz és fejlődéshez segítse Veszprém és a régió intenzív, innovatív közösségét. Szeretnénk, ha Veszprém és a Bakony-Balaton régió nem csak 2023-ban, hanem azután is, új horizontokkal, szemléletformáló erővel és hosszútávon is életképes kulturális teljesítményekkel gazdagodva, vonzó turisztikai célként szerepelne a hazai és a külföldi közönség mentális térképén.

Fotó: Fotó: VEB2023 EKF

vehir.hu
további cikkek
Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23 Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné Nem várt helyről érkezett dicséret a veszprémi EKF-programra, de van olyan eset, amikor az eredményeket már nem lehet mismásolni. 2024. január 24. 13:03 EKF után: a cél változatlan, az eszközök alakulnak Európa Kulturális Fővárosa EKF után: a cél változatlan, az eszközök alakulnak Január elején Athénban hivatalosan is átadta a stafétabotot Veszprém az utód EKF városoknak, a programév lezárulta mégsem pontot hagy maga után: ez itt még csak a kettőspont helye. Arról, milyen eredményeket hozott 2023 Veszprém és a Bakony-Balaton régió életében, illetve mi várható a folytatásban, sajtótájékoztatón számolt be Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója és Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter. 2024. január 22. 23:53 Mintha véget sem ért volna az EKF-év Európa Kulturális Fővárosa Mintha véget sem ért volna az EKF-év Egy komplett nemzetközi kulturális hálózat viszi a jó hírét Veszprémnek és az EKF-régiónak a jövőben köszönhetően a Kulturális és Innovációs Minisztériummal kötött háromoldalú megállapodásnak, amit csütörtökön írtak alá Veszprémben. A sajtónyilvános eseményen kiderült az is, hogy mi vár a veszprémiekre azután, hogy december 31-gyel véget ért az ünnepi év. 2024. január 18. 21:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.