Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
24°C
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
24°C

Klaszterek a VEB2023 programban

2022. október 15. 0:48 // Forrás: VEB 2023
A VEB 2023 Európa Kulturális Főváros programban már a pályázati szakaszban megfogalmazódtak azok a kihívások és törekvések, amelyekre meg kellett találni a választ a kultúra eszközeivel, és erre az ívre fűzték fel a szervezők fel programjukat. A város és a régió életét felpezsdítő, sokszor más pályára állító programokat a sokszínűségükből fakadóan a műfaji besoroláson túl különböző klaszterekbe sorolták, vagyis aszerint csoportosították, hogy melyik törekvésükre jelenthetnek megoldást. Természetesen nem lehet azt mondani, hogy egy program csak egy kihívást fog feloldani, így a klaszterekben található programok és besorolásuk átfedésben lehetnek egymással, átjárás van közöttük.

Az alábbiakban bemutatjuk ezeket a klasztereket és azokat a célokat, amiket az EKF-nél fogalmaztak meg az általuk képviselt programokon keresztül.

TESZVESZPRÉM

Soha többé unalmas kedd! Veszprém mindig is híres volt nagy fesztiváljairól, amikor napokon át tölti be nyüzsgés várost. De valljuk be, a hétköznapok sokkal kevesebb művészeti találkozást tartogattak - mindeddig! Új helyek és terek nyílnak, amelyek nem csak a fogyasztásról szólnak – hanem valódi közösségi élmények, lehetőségét, feltételeit és mintáit teremtik meg bármelyikünk számára. Újraírjuk és felfokozzuk a veszprémi hétköznapokat, mert a város, ahol kedd este is jó lenni, minden napra tartogat élményeket.

ZENE/VÁROS

Veszprém 2019-ben nyerte el az UNESCO Zene Városa címet, és azóta is, minden egyes nap tesz azért, hogy ehhez a címhez méltó legyen, méltó maradjon. Ehhez kapcsolódva van célunk: szeretnénk, hogy Veszprém legyen az a város, ahol a lehető legtöbben zenélnek, énekelnek.

ÉLŐ RÉGIÓ

Bakony-Balaton régió: váratlan jó dolgok szokatlan sűrűsége. Az állandó mozgásban lévő táj, ahol lépten-nyomon történetek, sorsok, rejtett értékek és kulturális kincsek várják a látogatókat. Programunkhoz csatlakozva nem csak a jól ismert helyszínek, hanem az eddig csendesebb falvak is megszólalnak - új, izgalmas távlatba állítva megőrző hagyományaikat és jövőformáló törekvéseiket.

TÖRÉKENY BALATON

Programunkban a Balaton és környezetének rendkívül bonyolult és törékeny rendszerével foglalkozunk. Tudatosítani szeretnénk saját közösségeinkben, hogy az ökológiai rendszer egészségétől függ a régió gazdaságának, társadalmának egészsége is, lehetőséget és ismereteket kínálunk, hogy a táj használóiból a táj felelős őrzőivé tudjunk válni.

RENDHAGYÓ

Ami a művészet szempontjából rendhagyó, az a mindennapi életünk szempontjából épp a leghétköznapibb tér lehet. A hagyományos előadásformákból való kilépés által a nézők aktív részeseivé válnak; új kapcsolódások jönnek létre a táj, a néző és az alkotó között - eközben a közönség közösségé változik.

HIDAK

Programunk már a kezdetektől az egymáshoz való kapcsolódást, az együttélés kultúrájának erősítését tűzte ki célul: programjainkkal elősegítjük egymás jobb megismerését, törékeny megértését, és a rácsodálkozás élményét. Olyan közösségben szeretnénk élni, ahol megtaláljuk a szavakat – vagy éppen a szavakon túlit - akkor is, amikor érzékeny, nehéz témákkal találkozunk.

TÜKÖRKÉP

Szeretnénk megmutatni, hogy a hagyomány, egy hely történeti emlékezete nem feltétlenül csak múltidéző nosztalgia tárgya lehet, hanem élő örökség, a jelenben is eleven identitásformáló erő, ami mindennapi életünk, személyiségünk szerves része. Kortárs szemmel nézünk bele abba a tükörbe, vagy inkább tükröződések sokaságába, amiben régiónk az európai művészet történetében betöltött szerepét látjuk viszont.

ÜNNEP

Az Európa Kulturális Fővárosa cím viselése és az EKF-év nekünk örömünnep, egy egyszeri és megismételhetetlen alkalom, amikor kifejezhetjük azt a büszkeséget, amit érzünk és megélhetjük azt a számtalan élményt, amit a régió nyújt számunkra. Egy olyan, egész éven át tartó programsokaság, amivel nem csak Veszprémet és a Bakony-Balaton régiót ünnepeljük. Mindenki mást visz majd magával; valaki egy életre szóló koncertélményt, egy hajnalig tartó önfeledt táncot, egy találkozást vagy egy meghatározó szakmai élményt, míg mást egy szinte már a jövőből érkező látvány szippant be.

JÖVŐ IDŐ

Bár az Európa Kulturális Fővárosa címet hivatalosan csak 2023. december 31-ig viseljük, programunk úgy épül fel, hogy a 2023 utáni jövőnek is biztos alapokat teremtve léptékváltáshoz és fejlődéshez segítse Veszprém és a régió intenzív, innovatív közösségét. Szeretnénk, ha Veszprém és a Bakony-Balaton régió nem csak 2023-ban, hanem azután is, új horizontokkal, szemléletformáló erővel és hosszútávon is életképes kulturális teljesítményekkel gazdagodva, vonzó turisztikai célként szerepelne a hazai és a külföldi közönség mentális térképén.

Fotó: Fotó: VEB2023 EKF

vehir.hu
további cikkek
Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov Hamarosan visszaköltözik a kultúra a Dimitrov épületébe, viszont teljesen más formában, mint eddig ismerős volt. Sőt, az, ami várhatóan ősszel megnyílik az újragondolt épületben egész Közép-Európában egyedi lesz. Hétfő délután Porga Gyula polgármester és a CODE digitális élményközpont – ez lesz a Dimitrov új neve – megvalósítói tartottak körbevezetést néhány veszpréminek. Portálunk ott volt ezen az alkalmon és most olvasóinknak is eláruljuk, hogy mit is jelent pontosan az immerzív tér, ami a CODE-ban épül. 2024. június 4. 0:36 Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Azt mondják, hogy felmelegítve csak a töltött káposzta jó. A konyhában minden bizonnyal tényleg így van, de ha egy közel kétszáz évre visszatekintő éttermet élesztenek újjá hasonló szellemiséggel, mint egykor működött, ez az alaptétel ugyancsak érvényes. Legalábbis Veszprémben a Kiskuti csárdában sikerült, ami hétvégén nyitott meg, miután az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően felújították és újra élettel töltötték meg. 2024. június 3. 16:37 Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   2024. május 10. 0:10 Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja A Balaton környezetében épített példaértékű új, illetve felújított, bővített, átalakított meglevő épületek elismerésére életre hívott díjjal idén családi házat, CLT pavilont, képzőművészeti gyűjteményt és borteraszt is jutalmazott a bírálóbizottság, amelyek között az egyik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően újult meg Balatonfüreden. 2024. május 8. 10:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.