Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 12. Izabella
Veszprém
30°C
2024. július 12. Izabella
Veszprém
30°C

150 éves a Székesfehérvár-Celldömölk vasútvonal

2022. október 15. 16:48
150 éve, 1872. október 3-án indult meg a közlekedés a Székesfehérvár-Kis-Cell vasútvonalon.

Az ünnepélyes évfordulót szombat délelőtt tartották. Stílszerűen egy Fehérvárról érkező és Celldömölk irányába tartó vonat gurult be az első vágányra, miközben a fúvósok vasutas dalokat játszottak.

A MÁV-Volán-csoport elnök-vezérigazgatója, Pafféri Zoltán beszédében egy kisebb múltba tekintést adott a megjelenteknek: 150 éve a vasút adta meg az újabb löketet a fejlődéshez Veszprémnek és a térségnek. A vasút hozta el a felvirágzást, s hogy ne csak a múltban és a jelenben legyen egy vonzó alternatívája a közlekedésnek, ezért a fejlődés nem áll meg. Az elkövetkezendő évben számos új ingavonat és új mozdony beszerzése várható. A vezérigazgató kifejtette, a veszprémi vasút a 2023-as évben megújulhat, így még több ember győződhet meg arról, hogy használják a ezt a biztonságos, kényelmes utazási módot.

Hegedűs Barbara alpolgármester hozzászólásában úgy vélekedett, a vonatozásnak ma is rendkívül nagy hagyománya van, sokan döntenek úgy, hogy a környezetbarát közlekedésnek ezt a formáját választják. Hozzátette, bízik abban, hogy a közelgő felújításokkal még többen kedvet kapnak a vonatozáshoz.

Kontrát Károly Várpalota és térségének országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, 150 évvel ezelőtt is az emberek kényelmét, a gazdasági fejlődést szolgálta a vasútvonal, és ma sincs ez másképp. Köszöntetet mondott a társaság személyi állományának, amiért munkájukkal kényelmes és biztonságos feltételeket nyújtanak.

Az ünnepség végén sor került az évforduló alkalmából elkészített emléktáblának felavatására. 

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Három elektromos autóbusszal folytatódik Veszprém város autóbuszflottájának zöldítése Három elektromos autóbusszal folytatódik Veszprém város autóbuszflottájának zöldítése A veszprémi helyi közösségi közlekedés további zöldítése érdekében a V-Busz Kft. 3 db elektromos autóbuszt kíván beszerezni a Zöld Busz Program keretében, melyből az első autóbusz 2024. június 28-án az Energiaügyi Minisztérium támogatásával, a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével érkezett a társasághoz. A pályázat Támogatói Okirata 2024. június 6-án került aláírásra. A projekt azonosítója: HUMDA ZBP 2024/4-1. A projekt összköltsége nettó 535.000.000 forint, amelyből 426.680.000 forint érkezik támogatásként (79,75%), míg a 108.320.000 forint (20,25%) önrészt részben a tulajdonos Önkormányzat, részben pedig a V-Busz Kft. biztosítja saját forrásból. A projektet tervezett befejezési határideje 2026.06.30.  2024. június 28. 12:23 Gázolás miatt késnek a vonatok Gázolás miatt késnek a vonatok Halálra gázolt egy embert a Keszthelyről Budapestre tartó vonat kedden délelőtt Agárdon. 2024. június 25. 12:40 Szombattól főszezoni menetrend szerint közlekednek a MÁV-VOLÁN-csoport balatoni járatai Szombattól főszezoni menetrend szerint közlekednek a MÁV-VOLÁN-csoport balatoni járatai Szombattól az előszezoni időszaknál is gyakoribb vonatközlekedéssel, több IC-kocsival és motorvonattal, valamint javuló szolgáltatásokkal teszi kényelmesebbé a balatoni kirándulásokat a MÁV-VOLÁN-csoport. 2024. június 21. 13:12 Több helyen is elkerülhetetlen az M7-es nyári felújítása Több helyen is elkerülhetetlen az M7-es nyári felújítása Elkerülhetetlenné vált az útburkolat állagromlása miatt az M7-es felújítása több helyen még a nyáron - közölte a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő (MKIF) Zrt. szerdán. 2024. június 19. 11:31

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.