Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A polgármester közleménye az energiaválság kapcsán

2022. október 19. 11:52
Porga Gyula közleményében beszámol az eddigi intézkedésekről, valamint kéréssel is fordul a veszprémiekhez.

Az elhibázott brüsszeli szankciók rendkívüli helyzetet teremtettek az energiapiacon Európában, így Magyarországon és Veszprémben is.

Az elmúlt hetekben azon dolgoztunk kollégáimmal, és a válság kezelésére felállított Energetikai Tanáccsal, hogy felmérjük, a gazdasági piacon tapasztalható áram és gáz drasztikus áremelkedése, milyen terheket ró városunkra, milyen kihívásokkal kell szembenéznünk és megoldást találnunk.

A korábbi években ugyan sokat tettünk azért, hogy korszerűsítsük intézményeink energiaellátását és hőszigetelését, de a gáz- és a villanyáram árának kíméletlen emelkedése sosem látott lépésekre kényszerít bennünket.

Elindítjuk a közvilágítás korszerűsítéséről a közbeszerzést, az energiahatékonyság érdekében 7728 lámpatestet cserélünk takarékosabbra - az októberi közgyűlésen többek között erről is döntünk majd.

Arról is határoztunk, hogy a szociális intézmények lakóit, valamint a bölcsődéseket és az óvodásokat kiemelten kezeljük, a hőmérséklet korlátozása a számukra kijelölt épületekben semmiképp nem jöhet szóba.

A városnak extra pénzeket hozó Európa Kulturális Fővárosa cím viselőjeként igyekszünk a kulturális intézményeket működtetni, ameddig csak lehet, de esetükben is elkerülhetetlen az energiatakarékossági lépések bevezetése, a létesítmények kihasználtságának felülvizsgálata, a nyitvatartási idő leszűkítése.

Azonnali intézkedésként elrendeltük a városházán és az önkormányzati cégeknél a hőmérséklet korlátozását és folyamatos ellenőrzését. Korlátoztuk a nagyfogyasztású irodai gépek használatát, és döntöttünk az ügyfélszolgálati helyiségek csökkentéséről.

Előzetes számításaink azt mutatják, hogy a fentebb említett energiamegtakarítási intézkedésekkel sem tudjuk költségeinket a kívánt szintre csökkenteni.

A fentiek tükrében felkérem a hasonló helyiségigényű városi sportegyesületek, civil szervezetek vezetőit, hogy egyeztessenek egymással, és törekedjenek a városi, iskolai és egyetemi létesítmények kihasználásra oly módon, hogy minden klubban biztosított maradjon a megkezdett munka, tevékenység!

Felkérem a városban működő magáncégek vezetőit is, vizsgálják meg, akadnak-e olyan megfelelő hőmérsékletű tereik, termeik, amelyet fel tudnak ajánlani kulturális, sport vagy egyéb célú használatra!

Az Energetikai Tanács a jövő héten ismét ülésezik, amikor többek között azt is megvizsgálja, hogy kiemelten a fűtési időszakra vonatkozóan, milyen korlátozó intézkedésekre kényszerülünk még.

Tisztelt Veszprémiek!

Városunk a legnehezebb időkben mindig bizonyította rátermettségét, és a közösségi összefogás erejét.

Sajnos a mai energiaárak mellett finanszírozhatatlan a megszokott életszínvonalunk, a gazdasági piac normalizálódásáig meg kell találnunk a megoldásokat arra, hogy miként csökkentsük az energiafelhasználásunkat.

Ebben a munkában valamennyi veszprémi kreativitására, javaslatára, együttműködésére számítunk!

Porga Gyula, Veszprém polgármestere

vehir.hu
további cikkek
Bejelente veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom választás 2024 Bejelente veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom A Mi Hazánk Mozgalom részéről a veszprémi elnökük, Kovacsics Zsolt száll ringbe az önkormányzati választáson a polgármesteri székért. Mindezt Toroczkai László, a párt országos elnöke jelentette be pénteken Veszprémben, akitől azt is megtudtuk, hogy az európai parlamenti választáson is komoly ambícióik vannak. Ehhez egy európai szinten is jelentős támogatót már maguk mögött tudhatnak. tegnap 14:43 Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írta, Magyarország megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt szükségessé vált a légierő harcászati repülő képességének továbbfejlesztése. 2024. február 23. 13:48 A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben Február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, melyet Kovács Béla kisgazda politikus 1947-ben történt letartóztatásának évfordulója kapcsán jelölt ki a parlament még 2000-ben. Az emléknaphoz kapcsolódóan pénteken Veszprémben is fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.  tegnap 9:14 Hétfőn választ államfőt a parlament Hétfőn választ államfőt a parlament A köztársasági elnököt február 26-án választja meg az Országgyűlés - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság pénteki ülését követően a Facebookon. 2024. február 23. 13:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.