Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Több terve is van a VKSZ-nek a földgázfüggőség csökkentésére

2022. október 20. 19:00
Több alternatívát is felsorolt a „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója a földgázfüggőség csökkentésére azon az üzleti találkozón, amit múlt csütörtökön szervezett Balatonfüreden a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szervezete. Az eseményen amellett, hogy a nagyobb városok távhőszolgáltatói körüljárták a fejlesztési lehetőségeket, átadták az Ökocímke díjakat is, ahol szintén a színpadra szólították a veszprémi szolgáltatót.

Veszprémben jelenleg azt, hogy a társasházakban felmelegedjenek a radiátorok, kizárólag gáztüzelésű kazánokkal tudják megoldani. Összesen négy ilyen központ működik, a legnagyobb a Haszkovó-lakótelepen található fűtőmű a maga 48 MW-os teljesítményével, de van még kazánház a Cserháton, az Ördögárok utcában, valamint a Stadion környékén is. Továbbá szintén a haszkovói fűtőműben működik egy gázmotoros blokk is, valamint egy tartályos gáz betáplálására alkalmas keverő állomás, ami főként a hidegebb hónapokban nyújt hatékony üzemeltetési segítséget, egyúttal komoly költségmegtakarítást, erre később még visszatérünk cikkünkben.

A távhőszolgáltatás kezdetéhez az 1970-es évekig kell visszamenni Veszprémben, azóta folyamatosan bővült, illetve a technológia fejlődésével egy idő után elindult a meglévő rendszerek cseréje, optimalizálása is. Utóbbinak köszönhetően jelenleg Veszprémben a távhőszolgáltatásról elmondható: a meglévő rendszert sikerült úgy kialakítani, hogy optimálisan működjön, azaz a legalacsonyabb szintre csökkent a hőveszteség, miközben maximális hatékonysággal üzemelnek a kazánok. A Haszkovó környékén egyébként közel 20 kilométernyi vezetéken át biztosított a fűtéshez szükséges melegvíz, ez 59 lakóházban és 15 egyéb épületben összesen 6472 lakást szolgál ki.

Mindez dr. Temesvári Balázs előadásából derült ki, amit a VKSZ Zrt. vezérigazgatója az ország más városainak távhőszolgáltatói előtt tartott a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szervezetének üzleti klubján Balatonfüreden. A szervezet célja a találkozóval az volt, hogy a magyar városok szolgáltatói közt élő kapcsolat és aktív párbeszéd alakuljon ki, kiváltképp most, az energiaválság begyűrűzésekor, hogy egymás jó megoldásait megismerve könnyebben vészeljék át ezt az időszakot.

A VKSZ Zrt. részéről a már említett hatékonyságoptimalizáló megoldásokat, valamint a CO2 kibocsájtás csökkentését lehetett kiemelni, e két területen elért eredményei elismeréseként a veszprémi közüzemi szolgáltató átvehette MATÁSZ Ökocímke díját is a rendezvényen.

Temesvári Balázs (jobbra) az Ökocímke díjjalTemesvári Balázs (jobbra) az Ökocímke díjjal

A többi előadásból kiderült az is, azokban a városokban, ahol a gázüzemű kazánok mellett működik valamilyen alternatív megoldás, esetleg kiaknázták már a megújuló energiaforrásaikat, nagyságrendekkel kisebb rezsiárnövekedéssel kell számolniuk a következő időszakban. Hogy csak egy példát említsünk, a Tatabányán működő biomassza erőműnek köszönhetően a megyeszékhelyen jelenleg csak kétszeresére nőttek a költségek, összehasonlítva más városokkal, ahol nem ritka a 10-15-szörös emelkedés, ez a megoldás tehát nagyságrendekkel kisebb terhet jelent most.

Ami a veszprémi távhőszolgáltatás jövőbeni terveit illeti, dr. Temesvári Balázs előadásában felvázolt több olyan lehetőséget is, amelyre a veszprémi szolgáltatónak már kész koncepciói vannak.

Egyrészről terítéken van hőszivattyús rendszerek kiépítése, illetve, ami Veszprém földrajzi adottságaihoz jobban illeszkedne egy biomassza erőmű építése is. Ezek közül egyik sem lenne képes 100%-ban kiváltani a gáztüzelésű kazánokat, de jelentősen növelné a VKSZ mozgásterét az energiaellátásban.

Ami ezek megvalósítását illeti, pozitív hír a VKSZ részére, hogy a következő uniós támogatási ciklusban különösen nagy figyelem hárul majd ezekre a beruházásokra, így várhatóan számos pályázati lehetőség is megnyílik, amikor a veszprémi szolgáltatónak már kész tervei lesznek az asztalon.

Szintén a VKSZ-szel kapcsolatos hír, hogy a közüzemi szolgáltató idén is csatlakozik az Erőművek éjszakája elnevezésű országos programhoz október 28-án.
Ekkor országszerte közel ötven villamos energiát termelő erőmű és távhőt előállító fűtőmű, illetve tematikus látogatóközpont nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt – köztük a veszprémi is.
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csatlakozó partnereivel együttműködve harmadik alkalommal rendezi meg az Erőművek Éjszakáját. Veszprémben a VKSZ Zrt. – Haszkovó Utcai Fűtőerőmű lesz látogatható.
Mindennapjaink kényelmét szolgálja a távhő, hiszen télen biztosítja a rendszerre csatlakoztatott lakások és közintézmények fűtését, illetve meleg víz előállítására is használható. Nap mint nap több ezren dolgoznak azért, hogy ezek az alapvető szolgáltatások biztonságosan, jó minőségben jussanak el háztartásainkba, áll a program felhívásában.
Ha személyesen tapasztalhatjuk meg azt, hogy az energiát kik, hol, milyen eszközökkel és forrásokból, hogyan állítják elő, ha beleshetünk a hőközpont kulisszatitkaiba talán nagyobb megértéssel, más szemlélettel leszünk majd a szolgáltató felé, tudatosabb és takarékosabb energia felhasználó válhat belőlünk.
2022. október 28-án 14 és 22 óra között országszerte közel ötven villamos energiát termelő erőmű és távhőt előállító fűtőmű, illetve tematikus látogatóközpont várja majd az érdeklődőket.
A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
A veszprémi helyszínre a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon lehet regisztrálni.

Hajas Bálint
további cikkek
Ez lesz a karácsonyfák sorsa Veszprémben Ez lesz a karácsonyfák sorsa Veszprémben A 2024-es évben is, hasonlóan az elmúlt évek bevett gyakorlatához, január 8-tól külön gyűjtőjárattal gyűjtik össze a kihelyezett fenyőfákat. 2024. január 5. 11:51 Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Az új parkolási rendszer a VKSZ Zrt. beruházásában készült, amely lényegesen megkönnyíti az autósok mindennapjait, és egyben nagy lépés a környezetbarát közlekedés felé is. A városban kialakított rendszernek köszönhetően 19 helyszínen 47 kamera, két perces frissítési idővel ad pontos információkat a szabad parkolóhelyek számáról.   2023. december 8. 21:50 Okos parkolási rendszer segíti Veszprémben az autósokat parkolás Okos parkolási rendszer segíti Veszprémben az autósokat Már bontogatja szárnyait az az új rendszer, ami hamarosan lényegesen megkönnyíti a belvárosi parkolást Veszprémben. Ráadásul nem csak a parkolóhelykeresés kálváriáját csökkenti majd, hanem a környezetszennyezés elleni törekvésekben is nagy előrelépés lesz. A parkolásirányítási rendszernek már az élespróbája zajlik, eközben néztük át a működését az üzemeltető VKSZ Zrt. szakembereivel. 2023. november 23. 21:10 Új hulladékgazdálkodó a veszprémi láthatáron VKSZ Zrt Új hulladékgazdálkodó a veszprémi láthatáron A VKSZ Zrt. hamarosan eladhatja a hulladékgazdálkodásért felelős leányvállalatát, a VHK Nonprofit Kft-t, tudtuk meg a veszprémi közszolgáltató portálunknak eljuttatott nyilatkozatából. Az elhatározás mögött a piaci viszonyok megváltozása áll, ebből viszont a veszprémiek nem sokat fognak megtapasztalni. 2023. november 15. 15:16

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.