2023. június 8.
//
Medárd névnap

Polgárdy: 1956 mutatta az irányt, amikor szabadságot és demokráciát teremtettünk

2022. október 23. 10:25
A megyei rendőr-főkapitányság épületében emlékezett meg az 1956-os forradalomról és szabadságharcról a Magyar Vidék ’56-os szervezet és Az ’56-os Forradalom és Szabadságharc Emlékéért Alapítvány szombat délelőtt.

A megemlékezésen Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke mondott beszédet. Kiemelte: 1956-emlékét elsősorban a szabadságharc vérbe fojtása határozza meg, az erőszakkal elvett szabadság és soha valóra nem váló lehetőségek vesztesége. Mégsem a gyász hatja át szívünket, mert a forradalom végül győzött, még ha ez csak évtizedekkel később történhetett is meg. 

Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke mondott beszédetPolgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke mondott beszédet

Polgárdy arra intette hallgatóságát, hogy a forradalmak által kivívott eredmények gyakran nem hosszú életűek, gyakran követi őket elnyomás és visszarendeződés. Éppen ezért az utókor feladata, hogy ne ne tekintse magától értetődőnek a forradalom eredményeit, minden nemzedéknek feladata, hogy tegyen ezek megőrzéséért.

Mint mondta, az ’56-os hősök egy nap alatt talpára állították Magyarországot, és az utolsó pillanatig kitartottak a szovjet birodalommal szemben. Hosszú évtizedeken át titkolni kellett a történteket, az iskolákban hazugságokat tanítottak. 1989-ben aztán ’56 emléke mutatta az irányt ahhoz, hogy szabadságot és demokráciát teremtsünk Magyarországon. 1956 tanulsága, hogy nekünk kell kiállnunk saját magunkért és amellett, hogy Magyarország nem hagyja magát sem megtörni sem legyőzni.

A város nevében Hegedűs Barbara alpolgármester koszorúzottA város nevében Hegedűs Barbara alpolgármester koszorúzott

Az ünnepségen koszorút helyeztek el az éppen harminc éve elhelyezett emléktáblánál a megyei és városi önkormányzatok, a rendőrség valamint az ’56-os civil szervezetek képviselői.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Brusznyai Árpádra emlékeztek
Brusznyai Árpádra emlékeztek
Dr. Brusznyai Árpád halálának 65. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak hétfő este.
A veszprémi néma nők félelmet keltettek a szolgalelkű hatalom kiszolgálóiban
A veszprémi néma nők félelmet keltettek a szolgalelkű hatalom kiszolgálóiban
December 6-án hagyományos jelleggel megtartották az 1956-os veszprémi néma nőtüntetésre való megemlékezést az Óváros téren. Az ünnepségen elhangzott: Veszprém első vidéki városként csatlakozott a tüntetéshez, ahol a felejtés ellen, az élet nevében emelték fel a hangjukat az elődök.
Rétvári Bence Veszprémben: minden nemzet természetes létállapota a szabadság
Rétvári Bence Veszprémben: minden nemzet természetes létállapota a szabadság
November 4-én, az 56-os forradalom leverésének évfordulóján Veszprémben is tartottak megemlékezést a Színházkertben álló kopjafánál. Az ünnepségen, amit a veszprémi KDNP szervezett a megemlékező beszédet Rétvári Bence, államtitkár mondta, aki történelmi távlatokból és aktuálpolitikai szempontból is levonta a következtetéseket a 20. századi magyar forradalomról.
Porga: a veszprémiek békét akarnak
Porga: a veszprémiek békét akarnak
A Megyeház téren emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira és hőseire Veszprémben vasárnap este. A megemlékezésen Porga Gyula polgármester mondott beszédet.
Katanics: szót kell emelni, ha egy nép szabadságára törnek
Katanics: szót kell emelni, ha egy nép szabadságára törnek
Az 1956-os forradalom és szabadságharc Gyulafirátóton elhunyt – noha nem gyulafirátóti – áldozatairól emlékeztek meg vasárnap délután a település alsó temetőjében.