Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Katanics: szót kell emelni, ha egy nép szabadságára törnek

2022. október 23. 17:28
Az 1956-os forradalom és szabadságharc Gyulafirátóton elhunyt – noha nem gyulafirátóti – áldozatairól emlékeztek meg vasárnap délután a település alsó temetőjében.

Ismeretlen katonaként temették el 1956-ban azt a fiatal, 22-23 éves férfit, akit azóta Ludmann Sándorként azonosítottak. A fiatal katona Ercsi irányából tartott Ajkára november 5-én, amikor Gyulafirátót mellett egy szovjet katona közvetlen közelről halántékon lőtte.

A katona halálát Katanics Sándor önkormányzati képviselő idézte fel a sírjánál tartott városrészi megemlékezésen. A képviselő emlékeztetett: a fiatal fiút egy másik sorstársával, a 22 éves Bogár Jánossal együtt temették el. Bogár Oroszlányban töltötte katonai szolgálatát, onnan tartott haza egy kiskatonákat szállító gépkocsival Böhönyére, amikor a szovjetek Gyulafirátótnál igazoltatás alá vonták a járművet. Bogár Jánost ekkor lőtték meg: előbb mellkason, majd a fején érte találat. Holttestét később exhumálták, és Böhönyén helyezték végső nyugalomra.  

Katanics rámutatott: ezek a szörnyűségek még hatvanhat év távlatából is elborzasztanak minket. Ami 1956. október 23-án és a következő két hétben Magyarországon történt, az sokaknak adta meg a szabadság reményét, a megtorlók azonban az ezt követő fél évben Budapesten mintegy kétezer, vidéken körülbelül hatszáz ember életét oltotta ki. Haláluk és áldozatuk azonban nem volt hiábavaló, ez a kis nép megmutatta a világnak, hogy áldozatok árán is kiáll a szabadságáért. Katanics megjegyezte, a szomszédunkban egy másik nemzet most is a szabadságáért harcol. A képviselő elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy ország egy másik szuverén államra törjön, bombázza a városait és beleszóljon a döntéseibe. A politikus szerint amíg emberek vagyunk, ez ellen szót kell emelnünk.

A megemlékezésen Merva Péter plébániai kormányzó mondott imát a szabadságharc áldozataiért, majd az önkormányzat, a helyi intézmények és civil szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat, virágaikat és mécseseiket Ludmann Sándor sírján.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Brusznyai Árpádra emlékeztek Brusznyai Árpád Brusznyai Árpádra emlékeztek Dr. Brusznyai Árpád halálának 65. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak hétfő este. 2023. január 10. 8:45 A veszprémi néma nők félelmet keltettek a szolgalelkű hatalom kiszolgálóiban 1956 A veszprémi néma nők félelmet keltettek a szolgalelkű hatalom kiszolgálóiban December 6-án hagyományos jelleggel megtartották az 1956-os veszprémi néma nőtüntetésre való megemlékezést az Óváros téren. Az ünnepségen elhangzott: Veszprém első vidéki városként csatlakozott a tüntetéshez, ahol a felejtés ellen, az élet nevében emelték fel a hangjukat az elődök. 2022. december 7. 11:03 Rétvári Bence Veszprémben: minden nemzet természetes létállapota a szabadság Rétvári Bence Veszprémben: minden nemzet természetes létállapota a szabadság November 4-én, az 56-os forradalom leverésének évfordulóján Veszprémben is tartottak megemlékezést a Színházkertben álló kopjafánál. Az ünnepségen, amit a veszprémi KDNP szervezett a megemlékező beszédet Rétvári Bence, államtitkár mondta, aki történelmi távlatokból és aktuálpolitikai szempontból is levonta a következtetéseket a 20. századi magyar forradalomról. 2022. november 5. 12:00 Porga: a veszprémiek békét akarnak 1956 Porga: a veszprémiek békét akarnak A Megyeház téren emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira és hőseire Veszprémben vasárnap este. A megemlékezésen Porga Gyula polgármester mondott beszédet. 2022. október 23. 20:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.