Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C

Katanics: szót kell emelni, ha egy nép szabadságára törnek

2022. október 23. 17:28
Az 1956-os forradalom és szabadságharc Gyulafirátóton elhunyt – noha nem gyulafirátóti – áldozatairól emlékeztek meg vasárnap délután a település alsó temetőjében.

Ismeretlen katonaként temették el 1956-ban azt a fiatal, 22-23 éves férfit, akit azóta Ludmann Sándorként azonosítottak. A fiatal katona Ercsi irányából tartott Ajkára november 5-én, amikor Gyulafirátót mellett egy szovjet katona közvetlen közelről halántékon lőtte.

A katona halálát Katanics Sándor önkormányzati képviselő idézte fel a sírjánál tartott városrészi megemlékezésen. A képviselő emlékeztetett: a fiatal fiút egy másik sorstársával, a 22 éves Bogár Jánossal együtt temették el. Bogár Oroszlányban töltötte katonai szolgálatát, onnan tartott haza egy kiskatonákat szállító gépkocsival Böhönyére, amikor a szovjetek Gyulafirátótnál igazoltatás alá vonták a járművet. Bogár Jánost ekkor lőtték meg: előbb mellkason, majd a fején érte találat. Holttestét később exhumálták, és Böhönyén helyezték végső nyugalomra.  

Katanics rámutatott: ezek a szörnyűségek még hatvanhat év távlatából is elborzasztanak minket. Ami 1956. október 23-án és a következő két hétben Magyarországon történt, az sokaknak adta meg a szabadság reményét, a megtorlók azonban az ezt követő fél évben Budapesten mintegy kétezer, vidéken körülbelül hatszáz ember életét oltotta ki. Haláluk és áldozatuk azonban nem volt hiábavaló, ez a kis nép megmutatta a világnak, hogy áldozatok árán is kiáll a szabadságáért. Katanics megjegyezte, a szomszédunkban egy másik nemzet most is a szabadságáért harcol. A képviselő elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy ország egy másik szuverén államra törjön, bombázza a városait és beleszóljon a döntéseibe. A politikus szerint amíg emberek vagyunk, ez ellen szót kell emelnünk.

A megemlékezésen Merva Péter plébániai kormányzó mondott imát a szabadságharc áldozataiért, majd az önkormányzat, a helyi intézmények és civil szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat, virágaikat és mécseseiket Ludmann Sándor sírján.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
A béke hangja a legerősebb 1956 A béke hangja a legerősebb A decemberi veszprémi programok között hagyományosan jelen van egy megemlékezés, ami nem az adventi időszakhoz kapcsolódik, hanem a 20. századi magyar történelem egyik gyászos, mégis dicső eseményéhez. Pénteken Veszprémben is megemlékeztek a némi nőtüntetésről. 2023. december 9. 14:16 ,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek közélet ,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek Az 1956-os szabadságharc elhurcolt veszprémi résztvevőinek emlékére koszorúztak november 8-án a Vár utcában, a törvényszék falán található emléktáblánál.  A megemlékezésre a Veszprém Megyei Törvényszék, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pannon Egyetem várta az 56-os szervezetek képviselőit, a megemlékezőket és az eseményen jelenlévő, egykori 56-os deportáltat, Suri Kálmán nemzetőrt.   2023. november 9. 14:23 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! 1956 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! Ünnepi megemlékezéssel tisztelgett a FIDESZ-KDNP helyi szervezete az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján Brusznyai Árpád és az ártatlanul elítélt áldozatok előtt szombaton. 2023. november 5. 13:21 Pannon Egyetem: kötelességünk az '56-os megemlékezés közélet Pannon Egyetem: kötelességünk az '56-os megemlékezés A Pannon Egyetem kedd délelőtt tartotta október 23-i megemlékezését. A szokásokhoz hűen, idén is emlékmenettel elevenítették fel az 1956-os forradalom és szabadságharc pontos részleteit. 2023. október 24. 14:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.