Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Porga: a veszprémiek békét akarnak

2022. október 23. 20:03
A Megyeház téren emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira és hőseire Veszprémben vasárnap este. A megemlékezésen Porga Gyula polgármester mondott beszédet.

1956 őszét vörösre festette a forradalmárok és szabadságharcosok vére, de nem hiába haltak meg azok, aki Magyarország szabadságáért áldozták életüket – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: ma a forradalom felkelőire és a rettenthetetlen szabadságharcosokra emlékezünk, akik vállalták a szembenállást a kommunista hatalommal szemben. Hétköznapi hősök voltak ők, akiknek nem maradt vesztenivalójuk, csak az életük.

A polgármester szólt Brusznyai Árpádról is, aki a forradalom napjaiban felelős döntéseket hozott a törvényes rend fenntartása érdekében, a szelíd forradalmár azonban mégis a kádári megtorlás áldozatává vált.

1956. október 23-án, miközben az ország számos pontján ledöntötték a kommunista vezetők szobrait és leverték a vörös csillagokat, Veszprémben is megmozdult az egyetemista ifjúság. Több száz hallgató gyűlt össze a színházban, és döntött a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének megalakításáról. Így indult a forradalom Veszprémben, ahol novemberben a fővárosi harcok hírére fegyvert ragadtak a felkelők. 

Egy szabad város büszke polgáraiként emlékezünk elődeinkre és hőseinkre, akiktől megtanultuk: ha célunk nemes, fáradozásunk sosem hiábavaló.

A polgármester az Ukrajnában zajló háborúról is beszélt, ami bár nem a mi háborúnk, hatásai minket is elérnek. Ha nehéz hónapok is jönnek, és valamilyen szinten le is kell majd mondanunk a kényelmünkről a hosszabb távú boldogulásunk érdekében, mindez kicsiny lemondás az '56-os hősök áldozatához képest. 

Porga Gyula hangsúlyozta: a veszprémiek békét akarnak, és készek megvédeni kultúránkat és értékeinket – ezt diktálja számunkra Brusznyai Árpád, a szelíd forradalmár üzenete. 

A megemlékezésen közreműködött a Sipos Imre színész, Herczku Ágnes és a Banda, valamint a Magyar Honvédség Légierő Zenekara. Az önkormányzat, a pártok, a rendvédelmi szervek, valamint az intézmények, civil szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat Brusznyai emlékművénél.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
A béke hangja a legerősebb 1956 A béke hangja a legerősebb A decemberi veszprémi programok között hagyományosan jelen van egy megemlékezés, ami nem az adventi időszakhoz kapcsolódik, hanem a 20. századi magyar történelem egyik gyászos, mégis dicső eseményéhez. Pénteken Veszprémben is megemlékeztek a némi nőtüntetésről. 2023. december 9. 14:16 ,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek közélet ,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek Az 1956-os szabadságharc elhurcolt veszprémi résztvevőinek emlékére koszorúztak november 8-án a Vár utcában, a törvényszék falán található emléktáblánál.  A megemlékezésre a Veszprém Megyei Törvényszék, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pannon Egyetem várta az 56-os szervezetek képviselőit, a megemlékezőket és az eseményen jelenlévő, egykori 56-os deportáltat, Suri Kálmán nemzetőrt.   2023. november 9. 14:23 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! 1956 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! Ünnepi megemlékezéssel tisztelgett a FIDESZ-KDNP helyi szervezete az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján Brusznyai Árpád és az ártatlanul elítélt áldozatok előtt szombaton. 2023. november 5. 13:21 Pannon Egyetem: kötelességünk az '56-os megemlékezés közélet Pannon Egyetem: kötelességünk az '56-os megemlékezés A Pannon Egyetem kedd délelőtt tartotta október 23-i megemlékezését. A szokásokhoz hűen, idén is emlékmenettel elevenítették fel az 1956-os forradalom és szabadságharc pontos részleteit. 2023. október 24. 14:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.