2023. március 22.
//
Beáta névnap

Porga: a veszprémiek békét akarnak

2022. október 23. 20:03
A Megyeház téren emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira és hőseire Veszprémben vasárnap este. A megemlékezésen Porga Gyula polgármester mondott beszédet.

1956 őszét vörösre festette a forradalmárok és szabadságharcosok vére, de nem hiába haltak meg azok, aki Magyarország szabadságáért áldozták életüket – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: ma a forradalom felkelőire és a rettenthetetlen szabadságharcosokra emlékezünk, akik vállalták a szembenállást a kommunista hatalommal szemben. Hétköznapi hősök voltak ők, akiknek nem maradt vesztenivalójuk, csak az életük.

A polgármester szólt Brusznyai Árpádról is, aki a forradalom napjaiban felelős döntéseket hozott a törvényes rend fenntartása érdekében, a szelíd forradalmár azonban mégis a kádári megtorlás áldozatává vált.

1956. október 23-án, miközben az ország számos pontján ledöntötték a kommunista vezetők szobrait és leverték a vörös csillagokat, Veszprémben is megmozdult az egyetemista ifjúság. Több száz hallgató gyűlt össze a színházban, és döntött a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének megalakításáról. Így indult a forradalom Veszprémben, ahol novemberben a fővárosi harcok hírére fegyvert ragadtak a felkelők. 

Egy szabad város büszke polgáraiként emlékezünk elődeinkre és hőseinkre, akiktől megtanultuk: ha célunk nemes, fáradozásunk sosem hiábavaló.

A polgármester az Ukrajnában zajló háborúról is beszélt, ami bár nem a mi háborúnk, hatásai minket is elérnek. Ha nehéz hónapok is jönnek, és valamilyen szinten le is kell majd mondanunk a kényelmünkről a hosszabb távú boldogulásunk érdekében, mindez kicsiny lemondás az '56-os hősök áldozatához képest. 

Porga Gyula hangsúlyozta: a veszprémiek békét akarnak, és készek megvédeni kultúránkat és értékeinket – ezt diktálja számunkra Brusznyai Árpád, a szelíd forradalmár üzenete. 

A megemlékezésen közreműködött a Sipos Imre színész, Herczku Ágnes és a Banda, valamint a Magyar Honvédség Légierő Zenekara. Az önkormányzat, a pártok, a rendvédelmi szervek, valamint az intézmények, civil szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat Brusznyai emlékművénél.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

További cikkek

Brusznyai Árpádra emlékeztek
Brusznyai Árpádra emlékeztek
Dr. Brusznyai Árpád halálának 65. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak hétfő este.
A veszprémi néma nők félelmet keltettek a szolgalelkű hatalom kiszolgálóiban
A veszprémi néma nők félelmet keltettek a szolgalelkű hatalom kiszolgálóiban
December 6-án hagyományos jelleggel megtartották az 1956-os veszprémi néma nőtüntetésre való megemlékezést az Óváros téren. Az ünnepségen elhangzott: Veszprém első vidéki városként csatlakozott a tüntetéshez, ahol a felejtés ellen, az élet nevében emelték fel a hangjukat az elődök.
Rétvári Bence Veszprémben: minden nemzet természetes létállapota a szabadság
Rétvári Bence Veszprémben: minden nemzet természetes létállapota a szabadság
November 4-én, az 56-os forradalom leverésének évfordulóján Veszprémben is tartottak megemlékezést a Színházkertben álló kopjafánál. Az ünnepségen, amit a veszprémi KDNP szervezett a megemlékező beszédet Rétvári Bence, államtitkár mondta, aki történelmi távlatokból és aktuálpolitikai szempontból is levonta a következtetéseket a 20. századi magyar forradalomról.
Katanics: szót kell emelni, ha egy nép szabadságára törnek
Katanics: szót kell emelni, ha egy nép szabadságára törnek
Az 1956-os forradalom és szabadságharc Gyulafirátóton elhunyt – noha nem gyulafirátóti – áldozatairól emlékeztek meg vasárnap délután a település alsó temetőjében.
Orbán: ma nem meghalnunk kell a hazáért, hanem élhetünk érte
Orbán: ma nem meghalnunk kell a hazáért, hanem élhetünk érte
Méltók akarunk lenni Mindszenty bíboros közösségépítő örökségéhez, és az 56-os hősök halált megvető bátorságához, ki akarjuk használni azt a lehetőséget, hogy ma nem meghalnunk kell a hazáért, hanem élhetünk érte - mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Zalaegerszegen, a Mindszentyneum épületének ünnepélyes átadóján.