2023. június 3.
//
Klotild névnap

Megújult utakon lehet ki- és behajtani Nemesvámosra és Veszprémfajszra

Gyorsan reagált két Veszprém melletti teleülés, Nemesvámos és Veszprémfajsz arra, hogy az őket összekötő útszakaszon gyakorlatilag megduplázódott a forgalom, ez pedig az aszfaltréteg állapotán is meglátszott már. A Magyar Falu Program segítségével és a Magyar Közúttal való együttműködésnek köszönhetően a két belterületi szakasz teljesen megújult, egyszerűbb és biztonságosabb közlekedést téve lehetővé.

Nemesvámos és Veszprémfajsz irányába az autóforgalom megnövekedése mögött elsősorban a 8-as főút déli elkerülőjének építése áll, mivel sokan a két település irányában kerestek egérutat, hogy elkerüljék a nagyberuházás korábbi szakaszaiban tapasztalt közlekedési dugókat. Ez viszont azt eredményezte, hogy az amúgy is régi aszfalt még jobban tönkrement a rövid idő alatt mindkét településen.

Ahogy a két falu közössége már számtalanszor működött együtt különböző, elsősorban kulturális területeken, úgy most a településvezetők az országgyűlési képviselőikkel, valamint a Magyar Közúttal fogtak össze, hogy megoldják a kialakult helyzetet. Ennek lett az eredménye az, hogy összesen 2,6 km-es hosszúságban a két település belterületein megújulhatott az útszakasz, valamint a mellette lévő járdák és buszmegállók is.

A projekt átadója csütörtök délután volt, amelyen jelen volt polgármestereken kívül a Magyar Közút képviselője is, valamint a két település országgyűlési képviselője is.

Közülük Ovádi Péter, aki Veszprém megye 1. sz. választókörzetének, így Nemesvámosnak is a képviselőjeként kiemelte, hogy az érintett útszakasz nem csak településeket, hanem közösségeket is összeköt, így még szimbolikusabb a mostani beruházás. Beszédében megköszönte a két településvezető együttműködését és tenni akarását a közösségeikért, valamint a Magyar Közút pozitív hozzáállását, hiszen az állami cég saját kivitelezésében végezte el a munkát, ezzel is csökkentve a költségeket, mintha piacon lévő vállalkozót bíztak volna meg.

Kontrát Károly, A balatoni térség, egyúttal Veszprémfajsz országgyűlési képviselőjeként emlékeztetett arra, hogy a Kormány által elindított Magyar Falu Program 2019 óta már számos ilyen kistelepülési projektet támogatott, valamint hozzátette, hogy még nincs vége az itteni munkának, hiszen hátra van ugyanennek a szakasznak a külterületi részeken való felújítása is, amire reméli, hogy hamarosan szintén lesz lehetőségük.

Az útfejlesztés összesen 120 millió forint volt, ehhez a két település még önerővel is hozzájárulva Nemesvámos esetében több, mint 50, Veszprémfajsznál pedig 40 millió forintért megcsinálta a vízelvezetést, a szegélyeket, valamint buszmegállók is megújultak, foglalta össze a beruházást Fekete János, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Veszprém megyei igazgatója.

Sövényházi Balázs, Nemesvámos polgármestere az átadón megköszönte mindenkinek a segítséget, amivel hozzájárultak a két település lakosai életszínvonalának az emeléséhez. Méltatta a kapcsolatot a két szomszédos falu között, továbbá megemlítette, hogy ezáltal a legfontosabb turisztikai látványosságukhoz, a római kori Balácához is immáron kifogástalan úton lehet eljutni.

Kollégája, Fertig József, Veszprémfajsz polgármestere is köszönetét fejezte ki, valamint ő is megerősítette, arra törekednek közösen, hogy hamarosan folytatódhasson a felújítás a külterületi részeken is.

vehir.hu

További cikkek

Módosító indítvány az MSZP-től a helyi útfejlesztési projektekért
Módosító indítvány az MSZP-től a helyi útfejlesztési projektekért
Több veszprémi útfejlesztési projekt kapcsán arra kérte Hartmann Ferenc, helyi szocialista önkormányzati képviselő az Országgyűlés MSZP-frakcióját, hogy nyújtsanak be módosító indítványt az ország 2023-as költségvetéséhez. Mindezt annak érdekében, hogy megvalósulhassanak ezek a beruházások, amelyeknek a tervei készen vannak, de a forrás jelenleg nem áll rendelkezésre.
Naponta több mint 20 millió forint kötbért fizethet a kivitelező az útépítések csúszása miatt
Naponta több mint 20 millió forint kötbért fizethet a kivitelező az útépítések csúszása miatt
Legkésőbb 2023. január 6-ig el kellett volna készülnie a belterületi útfejlesztések utolsó, ötödik ütemének Veszprémben. Mivel ezt és néhány korábbi mérföldkövet sem sikerült a kivitelezőnek időben teljesítenie, az önkormányzat bejelentette igényét a kötbérre, ami naponta több mint 20 millió forint.
ÁTADTÁK A KÜLSŐ KÖRGYŰRŰT ÉS A 8-82. UTAKAT ÖSSZEKÖTŐ ÚJ SZAKASZT
ÁTADTÁK A KÜLSŐ KÖRGYŰRŰT ÉS A 8-82. UTAKAT ÖSSZEKÖTŐ ÚJ SZAKASZT
Hivatalosan is átadták a külső körgyűrű litéri és füredi csomópontok között megújult szakaszát valamint a 8. és 82. utakat összekötő új útszakaszt kedden.
Ezeken az utakon zajlanak jelenleg is, valamint indulnak hamarosan fejlesztések Veszprémben
Ezeken az utakon zajlanak jelenleg is, valamint indulnak hamarosan fejlesztések Veszprémben
Újabb állomásához érkezett a Modern Városok Program útfejlesztési programja. A következő időszakban a harmadik, negyedik és ötödik ütemben számos út, útszakasz újulhat meg Veszprémben, tette közzé az önkormányzat.
Elsőként a Festő utca rekonstrukciója készült el
Elsőként a Festő utca rekonstrukciója készült el
Jelenleg is több helyen zajlanak belterületi útfelújítások Veszprémben, a Festő utca viszont már teljes egészében elkészült, ahol ráadásul megoldották a vízelvezetést, új járdát és parkolóhelyeket is kialakítottak. A beruházás részleteiről Halmay Gábor és Bázsa Botond önkormányzati képviselők tartottak sajtótájékoztatót hétfőn, ahol elhangzott, mely szakaszokon várható még munka a közeljövőben.