Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Informatikával támogatott kertészkedés szépkorúaknak: a Turntable projekt

2022. október 31. 10:49

A komolyan vett, közösségben végzett hobbi-kertészkedés előnyös hatását az idős, egyedül élő emberek szociális és fizikai aktivitására, egészségének megőrzésére már több kísérlet bizonyította. A Turntable európai H2020 projektben a konzorcium a modern információs technológiákat próbálta e cél érdekében alkalmazni. A projektben részt vevő olasz, magyar, belga, szlovén és portugál partnerek már meglévő alkalmazások továbbfejlesztésével, összekapcsolásával olyan rendszert fejlesztettek, melyben az ágyásokban lévő vezeték nélküli szenzorok folyamatosan mérik, és a felhőben tárolják a növények számára lényeges környezeti paramétereket, az adatokat pedig a kertészkedés tervezését, tanulását és a csoporton belüli kapcsolattartást is elősegítő mobil alkalmazás használja és jeleníti meg. A rendszer gyakorlati felhasználhatóságát és az alkalmazás hatásait egy négy országban folyó, több mint 100 önkéntes idős embert bevonó, egy évig tartó kísérletben mértük fel, az életminőséget mérő standardizált kérdőívek segítségével.

A Pannon Egyetem Egészségügyi Informatikai Kutató-Fejlesztő Központja a projekten belül az előkísérletek szervezéséért és a nagy létszámú kísérlet adatainak feldolgozásáért volt felelős. Az eredmények többek között igazolták a megélt életminőség és kognitív képességek szignifikáns javulását a vizsgálati időszak kezdetéhez képest. A felhasználók jelentős része rendkívül pozitívan értékelte az alkalmazást, nem csak a kertészkedés, hanem a szociális funkciók szempontjából is.

 

A 2019-2.1.2-NEMZ-2019-00003 azonosító számú, TURNTABLE: képességeket és vitalitást fejlesztő informatikai platform idősek számára című projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, az AAL-2018-5-163-CP pályázati program finanszírozásában valósult meg.

Veszprém, 2022. október 31.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.