Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Legyen természetes az, hogy a kultúra körülvesz minket!

2022. november 3. 11:43
Bemutatták a Séd folyóirat 40. számát és Gopcsa Katalin: Veszprémből nézvést című kötetét szerda délután a Városházán.

A Városháza Kossuth termében rendezett lapbemutatón Géczi János ajánlotta az olvasók figyelmébe a jubileumi, 40. számot. Köszönetet mondott Porga Gyula polgármesternek valamint a lapot kiadó Pannon Egyetemnek azért, hogy nyolcadik éve lehetővé teszik a város kulturális életét feldolgozó periodika megjelenését. Ismertette a szerkesztőség életében történt változásokat: Perlaky Claudia háttérbe vonul, miközben Grászli Bernadett a Művészetek Háza igazgatója valamint Pátkai Ádám Sándor régész rovatvezetői feladatokat vállal, januártól pedig Kapor Ágnes áll a színházi rovat élére. Géczi beszélt az előttünk álló év kihívásairól is, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) cím miatt várhatóan jobban megnövekszik majd a városban megrendezett kulturális események száma, mint amit a lap kapacitása elbír. 

Géczi felvetette, hogy sok fejtörést okoznak a szerkesztőknek azok a hibrid események, amelyeket nem klasszikus kulturális terekben, hanem presszókban, piacon szerveznek. A felvetésre Porga Gyula polgármester reagált, aki kijelentette, hogy az EKF egy közösségépítő program, amelynek fontos része, hogy belakjuk a várost, használjuk a tereket. A polgármester pozitív példaként kiemelte a Holtszezon irodalmi fesztivált, amit nem a könyvtárban, hanem működő szórakozóhelyeken rendeznek meg. Megjegyezte: Veszprémben viszonylag magas a kultúrafogyasztás, a fizető nézők száma, ugyanakkor ha az arányokat figyeljük meg, már árnyaltabb képet kapunk. Ezt a magas aktivitást ugyanis mindössze a városlakók 20 százaléka produkálja, 80% nem rendszeres kultúrafogyasztó. Őket akkor tudjuk a közösségünk részévé tenni, ha közelebb visszük hozzájuk a kulturális lehetőségeket, biztosítjuk a különböző művészeti ágak találkozását. Legyen természetes az, hogy a kultúra körülvesz minket! – hangsúlyozta a polgármester. 

Géczi János a közelmúltban elhunyt Molnár Sándor által éltetett Utas és holdvilág antikvárium sorsáról is kérdezte a polgármestert, a városvezető figyelmébe ajánlotta a hely értékeit. Porga Gyula szerint nem is kérdés, hogy az Utas fontos közösségi bázis volt a belvárosban, és ahogy fogalmazott, minden követ meg fognak mozgatni azért, hogy az ott létrejött szellemet életben tartsák. Ennek mikéntjéről azonban egyelőre nem tud nyilatkozni. 

A SÉD folyóirat 40. száma mellett bemutatták a Gopcsa Katalin munkáiból Kapor Ágnes által szerkesztett könyvet is, amely a kulturális negyed projekt finanszírozásában  valósulhatott meg.  A szerző felidézte, hogy amikor Budapest után Veszprémbe szólította az élet, eleinte nehéz szívvel gondolt a váltásra, hamar rájött azonban, hogy a város tele van olyan értékekkel, amikre csak kevesen figyelnek oda. Úgy fogalmazott, hogy a veszprémi lét ajándék lett számára, és rámutatott, hogy a könyvtár, a levéltár rengeteget tesznek azért, hogy a helyi értékek minél szélesebb körben elérhetővé váljanak.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.