Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egészséges környezet, egészséges társadalom

2022. november 3. 14:04
Veszprém 18 másik európai várossal összefogva életre hívta a Globális Célok a Városokért című projektet, amelynek célja, hogy a globális fenntarthatósági célok helyi megvalósításának tervezési módszerét megismerjék és egymás jó tapasztalatiból merítve tegyenek egy élhető jövőért. A városok fontosak a 17 globális cél elérésében, amik közül hét kiemelt szerepet kapott a veszprémi tervezésben. Cikksorozatunk záró részében a városi ökoszisztémával, a közösségi zöld terekkel és a vízgazdálkodás kérdéseivel foglalkozunk. A cikk végén található kérdésre válaszolva pedig a szerencsések ismét értékes utalványokat nyerhetnek.

„Ép testben ép lélek” – hangzik el a mindennapokban számtalanszor a kijelentés, amelynek jelentőségét talán mindenki ismeri, ha egyéni szinten nézzük. De gondoljunk bele, mit sugall mindez akkor, ha tágabb környezetünkre, például városunkra értjük? A kísérleti Globális Célok a Városokért program erre is választ keres, sőt több lehetőséget is felkínál, hogy saját testi és lelki egészségünk mellett a környezetünk egészségéért is tegyünk. Környezetünk egészsége kapcsán pedig olyan égető problémákra kell felhívni a figyelmet, mint például a tavak és folyók szennyezésének megállítása, az erdőirtások elleni határozott fellépés, ahol pedig már megtörtént a károkozás, ott a termőtalaj regenerációjának tudatos elősegítése, ezáltal az elsivatagosodás megakadályozása. De ide tartozik még az élővilág sokszínűségének a megőrzése is és mindezen értékek védelmének átültetése a közgondolkodásba.

A Globális Célok a Városokért projektbe a Királynék városában is beemeltük az ökoszisztémák védelmét, hiszen ebben a kérdéskörben Veszprém számos másik európai városnak szolgálhat jó példával. A városgazdálkodásért felelős intézménynél, valamint az önkormányzat Városüzemeltetési Irodájában már jó ideje megalkották és alkalmazzák is a klímaadaptív gyepgazdálkodást, valamint Veszprém Zöldfelületi stratégiájának elemeit. Ezeknek a lényege, hogy a helyi sajátosságokra, azaz éghajlatra, talajszerkezetre, csapadékmennyiségre és őshonos növényfajokra alapozva tervezzük meg a város zöld felületeinek gondozását, alkalomadtán felfrissítését. A kérdéskör jóval összetettebb annál, mint néhány fa elültetése a parkokban, ahhoz, hogy ezek valóban beváltsák a hozzájuk fűzött reményeket és hosszú távon Veszprém díszei, a veszprémiek szabadban töltött hasznos idejének támogatói legyenek tudatos tervezés és folyamatos gondoskodás szükséges.

Ugyanilyen mentalitás kezd körvonalazódni a vízgazdálkodás területén is, ahol Veszprémben is felismertük, hogy a változó világban a fenntarthatóság csak akkor érhető el, ha ezen a területen is jól átgondolt stratégia mentén fejlődik a város.

A Földön számos helyen probléma, hogy az emberek nem jutnak megfelelő mennyiségű és minőségű vízhez, ebben 2030-ra mindenképpen változást sürget a világszervezet, ahogy a vizek szennyezésének csökkentésében is, a helyi döntéshozókat pedig arra próbálja ösztönözni, hogy a vízkincsre ne úgy tekintsenek, mint magától értetődő végtelen készletre, tudatosan felépített vízgazdálkodási stratégiával kell nagyobb figyelemmel követni a folyamatokat és kellő időben beavatkozni. Különösen annak ismeretében, hogy Veszprémet is sújtotta már extrém mértékű aszály, vagy éppen villámárvíz a közelmúltban.

Van még egy fontos eleme ezeknek a fent említett, már létező és alkalmazott vagy még csak tervezés alatt álló stratégiáknak: a város vezetése mindenhol szeretné bevonni a veszprémieket igényeik felmérésébe és a közös tervezésbe. Hiszen a város ép teste, azaz a környezetének minősége fontos szempont, mindezeknek a helyiek lelki egészségét is segítenie kell.

Veszprém szerencsés város, hogy bekerülhetett a kísérleti projektbe, ahol a szakértőktől megtanulhattuk, a többi partnervárossal együtt gyakorolhattuk azt a módszertant, amely ennek a komplex témakörnek, az ENSZ fenntartató fejlődési céloknak az átgondolt lokalizálását teheti lehetővé. Tudjuk, hogy az út elején vagyunk, le kell vonnunk eddigi munkánk tanulságait és a jövőre vonatkozóan stratégikus döntés kell ahhoz, hogy az eddig terveink, illetve sokkal inkább álmaink valósággá váljanak szeretett városunkban.

Ismét játékra invitálják az olvasókat, amelyben nincs más feladat, mint helyesen válaszolni a következő kérdésre:

A Globális Célok a Városokért projektnek köszönhetően ismét játékra invitálják az olvasókat, amelyben nincs más feladat, mint helyesen válaszolni a következő kérdésre:

Milyen intézkedéseket alkalmaz a város saját ökoszisztémájának védelme érdekében? 

A.) Alkalmazza a 2019-ben elfogadott Zöldfelületi stratégia elemeit

B.) Klímaadaptív gyepgazdálkodást folytat

C.) Alkalmazza a 2019-ben elfogadott Zöldfelületi stratégia elemeit és klíma­adaptív gyepgazdálkodást folytat

 

A jó megfejtéseket a globaliscelok.jatek@gmail.com címre várják, a szerencsések pedig a veszprémi Pekedli szatócsbolt 5000 Ft értékű vásárlási utalványával gazdagodhatnak.

A helyes megfejtés mellé szükséges elküldeni a megfejtők nevét és telefonszámát is, hogy a sorsolás után a nyertesekkel a projektben dolgozók fel tudják venni a kapcsolatot.

A játékszabályzat és bővebb információk a nyereményjátékról elérhető a projekt médiapartnerének, a Vehir.hu-nak a felületén.

vehir.hu
további cikkek
Globális Célok a Városokért Fenntarthatósági felmérés 2022. december 5. 9:42 A fenntarthatóság felé, minden szempontból! Globális Célok a Városokért A fenntarthatóság felé, minden szempontból! Veszprém és 18 másik európai város arra vállalkozott a Globális Célok a Városokért projektben, hogy közösen ráirányítsák a figyelmet a fenntarthatóság különböző formáira, ezen felül pedig egymás jó példáit megismerve szűkebb környezetükben tegyenek egy szebb és kiszámíthatóbb jövő érdekében. Cikksorozatunk következő részében a városi környezetet vesszük górcső alá Veszprém megoldásain keresztül, de kitekintünk korunk egyik legégetőbb problémája, a klímaváltozás elleni harcra is. Olvasóinknak érdemes figyelmesen olvasni a cikket, hiszen a végén egy kérdés megválaszolásával értékes utalványokat nyerhetnek. 2022. október 28. 6:44 2030 fontos év Európa és az egész Föld szempontjából 2030 fontos év Európa és az egész Föld szempontjából Veszprém 18 másik európai várossal összefogva életre hívta a Globális Célok a Városokért című projektet, amelyben különböző megközelítésekből járják körbe a fenntarthatóság témakörét, hogy egymás jó tapasztalatiból merítve tegyenek egy kiszámíthatóbb és biztonságosabb jövőért. A városok fontosak a 17 globális cél elérésében, amelyek közül hét kiemelt szerepet kapott a veszprémi tervezésben. Cikksorozatunk második része két ilyen területet mutat be: a termelési és fogyasztási szokások tudatosabbá tételét és az egészséges életmód kialakítását. A cikk végén található kérdésre válaszolva a szerencsések érétkes utalványokat nyerhetnek. 2022. október 20. 11:31 Nyereményjáték szabályzat - Globális Célok a Városokért 2022. október 17. 10:16

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.