2023. május 31.
//
Angéla névnap

2030 fontos év Európa és az egész Föld szempontjából

Veszprém 18 másik európai várossal összefogva életre hívta a Globális Célok a Városokért című projektet, amelyben különböző megközelítésekből járják körbe a fenntarthatóság témakörét, hogy egymás jó tapasztalatiból merítve tegyenek egy kiszámíthatóbb és biztonságosabb jövőért. A városok fontosak a 17 globális cél elérésében, amelyek közül hét kiemelt szerepet kapott a veszprémi tervezésben. Cikksorozatunk második része két ilyen területet mutat be: a termelési és fogyasztási szokások tudatosabbá tételét és az egészséges életmód kialakítását. A cikk végén található kérdésre válaszolva a szerencsések érétkes utalványokat nyerhetnek.

2030 fontos év Európa, de az egész Föld szempontjából. Ez ugyanis a határideje az ENSZ 2015-ben megfogalmazott fenntartható fejlődési céljainak és közben az évtized végére már konkrét, számokkal alátámasztott eredményeket is várunk. A fenntartható termelés és fogyasztás témakörében például azt, hogy az egy főre eső globális élelmiszer-hulladékot a felére csökkentsük, ezzel párhuzamosan pedig, hogy az emberek mindenhol rendelkezzenek megfelelő tudással és információval a fenntartható fejlődésről és a természettel harmóniában álló életmódról. Ide kapcsolódik még többek között a vegyi anyagok és minden más hulladék környezetvédelmi szempontból megfelelő kezelése, az életciklus szemlélet, vagy éppen fosszilis energiahordozók fogyasztásának racionalizálása, megújuló energiaforrások alkalmazása.

A célok globálisak, de a megvalósítás mindannyiunké, mindenkinek hozzá kell tennie a magáét. Ezért is fontos, hogy a helyi közösségekben legyenek olyan személyek, akikre ismertségük okán sokan odafigyelnek, az általuk képviselt értékek pedig számos másik embernek követendőek lehetnek. Veszprémben szerencsére nem kell nagyítóval keresni ilyen embereket, elég csak a helyi futsalcsapat környékén szétnézni. Az 1. Futsal Club Veszprém játékosa Fridrich Dávid amellett, hogy a bakonyi csapat húzóembere a magánéletben is különösen figyel arra, hogy fenntartható módon éljen, ráadásul az edzések és mérkőzések mellett arra is van ideje, hogy különböző tréningeken és előadásokon keresztül másokat is erre ösztönözzön.

„Azt gondolom, hogy az igény nagyon sok emberben ott van, hogy környezetével harmóniában éljen, de sokszor tanácstalanok vagyunk, hogy hogyan kezdjük el. Pedig a lehetőségek tárháza széles és nagyon egyszerű praktikákkal, odafigyeléssel már sokat tehetünk. Gondolhatunk akár a mára már széles körben elérhetővé vált szelektív hulladékgyűjtésre, de jó, ha tudjuk, hogy ezt több lépés is megelőzi. Azzal, hogy mit veszünk meg a boltban, hol vásárolunk, a helyi termékeket keressük, komposztálunk, ha tehetjük, már hatalmast lépünk a hulladék mennyiségének csökkentése irányába. A másik tanácsom, amit tudom, nem mindig egyszerű megfogadni, hogy amikor lehet, cseréljük le autónkat kerékpárra. Veszprém szerencsére egyre több biztonságos kerékpárúttal rendelkezik, és a rendszeres testmozgás testi és lelki egészségünknek is jót tesz” - vallja Dávid.

Fridrich DávidFridrich Dávid

Valóban, az egészséges élet fontos szempont. Olyannyira, hogy hogy Veszprém a saját projektrészében külön prioritásként kezeli a az egészséges élet biztosítását és a jóllét előmozdítását. Globálisan a cél a nem fertőző betegségekből származó idő előtti elhalálozás egyharmadával csökkentése, a mentális egészség és jóllét elősegítése, az egyetemes hozzáférés biztosítása az egészségügyi ellátáshoz, biztonságos, megfelelő hatású és minőségű, megfizethető árú alapvető gyógyszerekhez és vakcinákhoz, a dohányzás és az alkoholfogyasztás megelőzése, csökkentése. Ezek között is bőven találunk helyben kívánatos, elérendő célkitűzéseket.

A Globális Célok a Városokért projektnek köszönhetően egy játékra is invitálják az olvasókat, amelyben nincs más feladat, mint helyesen válaszolni a következő kérdésre:

Az ENSZ 2015-ben 17 globális fenntarthatósági célt határozott meg. Veszprém ezen belül hány céllal foglalkozik kiemelten?

A) 7 céllal kezdtük a tervezést

B) Mind a 17 cél egyformán fontos

C) 3 célra koncentrál a város

A jó megfejtéseket a globaliscelok.jatek@gmail.com címre várják, a szerencsések pedig a veszprémi Pekedli szatócsbolt 5000 Ft értékű vásárlási utalványával gazdagodhatnak.

A helyes megfejtés mellé szükséges elküldeni a megfejtők nevét és telefonszámát is, hogy a sorsolás után a nyertesekkel a projektben dolgozók fel tudják venni a kapcsolatot.

A játékszabályzat és bővebb információk a nyereményjátékról elérhető a projekt médiapartnerének, a Vehir.hu-nak a felületén.

vehir.hu

További cikkek

Véget ért a giga gyűjtőpontok körútja: íme az akció mérlege
Véget ért a giga gyűjtőpontok körútja: íme az akció mérlege
Májussal véget ért a Circular Living Concept (CLC) projekt három hónapos hulladékgyűjtő akciója, aminek keretében a Széchenyi István Egyetem és a HybridCycle fenntarthatósági ügynökség alkotta csapat három olyan hulladéktípust gyűjtött, amelyeknek alapvetően kiemelkedően magas a környezetterhelő hatása.
Utolsó állomásához érkezett a vándorló szelektív gyűjtőpont
Utolsó állomásához érkezett a vándorló szelektív gyűjtőpont
Győr, Pannonhalma, Mosonmagyaróvár és Kapuvár után a körút utolsó helyszínére, Csornára látogatott a Széchenyi István Egyetem és a HybridCycle közös hulladékgyűjtő akciójának részét ó képező öko-kiállítás.
Dr. Gelencsér Andás: Nem kellett volna felgyorsítani a hajót!
Dr. Gelencsér Andás: Nem kellett volna felgyorsítani a hajót!
Egy felgyorsult tankerhajóban ül az emberiség, amit már nem lehet gyors irányváltásra kényszeríteni. Ezzel a képletes példával írta le dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora azt problémát, ami elsősorban a nyersanyagok belátható időn belüli kimerülésében keresendő. Ezzel együtt a rektor szerint a zöldtechnológia jelenlegi formájában vakvágányon van. Hogy ez mit jelent a valóságban és ő hogyan éli meg személyesen ezeket a visszafordíthatatlan folyamatokat, arról is kérdeztük.
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
A győri Széchenyi István Egyetem Circular Living Concept néven indította el tavaly fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú komplex szemléletformáló projektjét. A program részeként a következő hónapokban izgalmas műalkotások készülnek a Győr-Moson-Sopron vármegyében összegyűjtött hulladékokból.
Magunkat védjük, ha a környezetünket védjük
Magunkat védjük, ha a környezetünket védjük
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program a fenntartható rendezvényszervezésről adott hasznos és praktikus információkat, többek között egy kerekasztal-beszélgetés keretein belül.