Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Babonák a világ körül

2022. november 4. 15:52

A legtöbb embernek van valamiféle babonája. Legyen ez akár szimplán egy szerencseszám, vagy valaminek a lekopogása valahol, mindenkinek és minden kultúrának megvannak a maga hiedelmei. De vannak például balszerencsét hozó dolgok is, amelyeket éppen ezért igyekszik mindenki elkerülni. A következőkben megnézünk néhány babonát a világ minden tájáról és megpróbáljuk bemutatni az értelmüket is.

Lekopogni valamit

Ez a hagyomány az Egyesült Államokban is nagyon ismert, akkor szoktak valamit “lekopogni”, ha el akarják riasztani a balszerencsét. Ez egy kaszinó asztalánál is sűrűn előfordul, hiszen egy kockadobás vagy éppen egy osztás előtt is érdemes lekopogni a sikerünket. Kevesen tudják, hogy ez a hagyomány nem amerikai, hanem Európából származik a középkorból, amikor sok templom állította magáról, hogy őriznek egy-egy darabot Jézus keresztjéből. Így a papok szerint lekopogni valamit az szerencsét hozott.

Letenni a pénztárcánkat a földre

Dél-Amerikában és azon belül is Brazíliában nagyon ismert babona az, hogy ha letesszük a pénztárcánkat a földre, akkor az balszerencsét hoz onnantól kezdve. De ez a fajta megközelítés Kínában is népszerű, ahol szintén balszerencsét jelez, ha a pénzt a földre teszik. A magyarázata a babonának az, hogy ilyenkor nem becsüljük meg eléggé a pénzt és a vagyont, konkrétan eldobjuk magunktól.

Vízzel locsolni valaki után

Szerbia azon kevés országok egyike, ahol vizet locsolni valaki után szerencsét hoz. Vannak kultúrák, ahol pont az ellenkezője az igaz, de Szerbiában a hosszú útra induló utazók mögé a rokonok általában vizet locsolnak. Ez ugyanis rugalmasságot, mozgékonyságot jelent, tehát kisebb eséllyel lesz az adott személynek balszerencséje.

Vízzel sosem koccintunk

Magyarországon, Németországban és más európai országokban is ismert az a babona, amely szerint vízzel nem koccintunk, mert ez balszerencsét, rossz esetben akár halált is hozhat. Ennek a babonának a gyökerei az ókori Görögországban húzódnak meg. A legenda szerint a holtak lelkei Lethe folyójából ittak eltávozásuk után, aki a feledés istennője. Miután ittak a vízből, a lelkek elfelejtették földi életüket és békében léptek be az alvilágba.

Számos babonák

A számokhoz köthető babonák a legismertebbek a világon. Kaszinókban is sűrűn találkozhatunk velük, például kínai játékosok esetén. Kínában ugyanis a négyes szám kifejezetten balszerencsésnek számít, méghozzá azért, mert hasonlóan kell kiejteni, mint a halál szót. Így sokan gondolják azt, hogy a négyes szám balszerencsét hoz. Ehhez hasonló a 13-as szám, amely a legtöbb nyugati országban balszerencsés számnak számít. Vannak szállodák és kaszinók, ahol szimplán nincs 13. emelet, hogy így segítsenek a játékosoknak szerencsét hozni.

A szőlő hagyománya

Egy mai napig kifejezetten ismert és követett hagyomány és egyben babona a szőlőfogyasztás Spanyolországban újévkor. Pontban éjfélkor 12 szem szőlőt kell a szánkba venni, hogy így a következő év mind a 12 hónapjában szerencsénk legyen. Ha így teszünk, tehát a kaszinóban és mindenhol máshol is szerencsénk lehet. De ha már ételek, a végén még említsük meg azt a ruandai hiedelmet, amely szerint a nőknek nem szabad kecskehúst enni. A babona szerint ugyanis a kecskehústól elkezd nőni a nők arcszőrzete, ezt pedig azért mindenki próbálja elkerülni. Bár sokak szerint csak a férfiak találták ezt ki, hogy több hús maradjon nekik.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.