Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
28°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
28°C

A kozmosz, az őstenger és az élet a városházán

2022. november 10. 4:00
A Városháza évek óta adott helyet B. Hegedűs Piros kiállításainak, mostantól pedig hosszú távra is otthont biztosít a művésznő néhány alkotásának a földszinti tárgyalóterem falain.

Idén márciusban nyílt meg B. Hegedűs Piros Elengedés című kiállítása a Városházán, Dancs Judit jegyzőben pedig már akkor felvetődött a gondolat, mi lenne, ha hosszabban is az épület falait díszítenék. Erre most jött el az idő: az egykori büfé helyén kialakított tárgyalóterem fehér falaira három alkotás került fel.

A művésznő a teremavatón elmondta, az epoxi gyantával készült képeket kifejezetten az alkalomra készítette, hogy a ragyogó színű képek pótolják a természetes fény hiányát és üdeséget kölcsönözzenek a komoly tárgyalóteremnek – ehhez ez az anyag kifejezetten jó, hiszen nem sárgul és nem mattul az idővel.

Mivel nemcsak a kép fontos számára, hanem a harmónia, a tér is, ahova munkái kerülnek, s kevésbé festőnek, inkább elrendezőnek látja magát, ezt a szemléletet igyekezett ezúttal is szem előtt tartani a képek elkészítésénél.

Az inspirációt alapvetően Lugosi Mária Óváros téri Millenium emlékművének makettje adta. Az alkotás korábban a környezetéből kilógva, a recepció mögött volt, szerette volna azonban, hogy a kész műnél a szobrász bevallása szerint is jobban sikerült makett méltóbb helyre kerüljön, ezzel egy kicsit rehabilitálva is azt. Ez lett a terem első „berendezési tárgya”, amelyre eszmeiségében, változatos, szokatlan anyaghasználatában is igyekezett reflektálni saját képeivel. „Számomra ez a szobor a tisztaság, a soha véget nem érő idő szimbóluma, éppen ezért is lett a képsorozat címe Purissimum Fontem, azaz Tiszta forrás. A kifejezés a létünk, a környezetünk, a szavaink, a döntéseink tisztaságára utal” – árulta el.

A képek között van olyan, amely a szoborra reflektál, az élet pillanatait idézi, a bejárattal szemben egy őstengert, az örökkévalóságot reflektáló triptichon kapott helyet, a harmadik alkotás pedig egy kozmikus látomás a galaxisunkról. Ezzel az alkotások a mikro- és makrokörnyezetünk, de a mentális lét tisztaságára is igyekeznek felhívni a figyelmet, emellett a sorozat a 60. életévét betöltő B. Hegedűs Piros ünneplése is.

B. Hegedűs Piros számára nagyon fontos az enteriőr. Mindennapjaiban is arra törekszik, hogy szépség vegye körül. Gyermekkora óta fontos számára a lakberendezés: édesapja építészmérnöknek szánta, ám ő végül a képzőművészetet választotta, de a belső építészet ma is szíve csücske. Azt vallja, nem létezik művész, csak ember van, aki szeret létrehozni dolgokat, bármiről legyen is szó. A lényeg, hogy valamit csináló ember legyen, mai szóval alkotó.

Pedagógusként ad a fiatalok véleményére, fontos számára, hogy a fiatal generáció is szeresse képeit, emellett folyamatosan él benne a megújulásra törekvés. Így alkotta meg a Covid alatt első epoxi gyantával készült absztrakt képeit, melyeket azóta is nagy elismerés övez. Művészetében és hétköznapjaiban is szeret játszani az anyagokkal és a térrel. Alkotásaiban nem szereti a korlátokat, egyedi látásmódja teszi különlegessé.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Hybridart Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Június 21-én hivatalosan is megnyílt Veszprém minden bizonnyal legszínesebb helyszíne, a BLOKK Art&Design. A színes konténerekből kialakított közösségi tér a kreativitás és a művészet különös találkozásának origója. A szervezői megálmodtak egy pop-up helyszínt, amellyel új színt hozhatnak a veszprémi nyárba és a Gyárkertbe. Egy olyan találkozási pont jött létre, ahol a kortárs művészet iránt érdeklődők, a környékbeli fiatalok, a családosok, vagy épp a városba érkező pihenni vágyók egyaránt megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő programokat.  ma 14:15 A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A 2023-as első INOTA Fesztivál fényművészeti programjának egyenes ági folytatásaképp jelentkezik most augusztus 30-tól a háromnapos INOTA Focus: RADIANCE, hogy ismét összekapaszkodjon az üzemen kívüli inotai hőerőmű és a kortárs vizuális kultúra. Az INOTA Fesztivál az Erste támogatásával ráadásul fényművészeti pályázatot is hirdet. ma 22:02 Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Gyárkert Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Veszprém kártya-tulajdonosok kedden délelőtt 10 órától válthatnak jegyet a koncertre, a többiek csütörtöktől csak. tegnap 12:45 Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. 2024. július 13. 15:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.