2023. március 22.
//
Beáta névnap

A kozmosz, az őstenger és az élet a városházán

A Városháza évek óta adott helyet B. Hegedűs Piros kiállításainak, mostantól pedig hosszú távra is otthont biztosít a művésznő néhány alkotásának a földszinti tárgyalóterem falain.

Idén márciusban nyílt meg B. Hegedűs Piros Elengedés című kiállítása a Városházán, Dancs Judit jegyzőben pedig már akkor felvetődött a gondolat, mi lenne, ha hosszabban is az épület falait díszítenék. Erre most jött el az idő: az egykori büfé helyén kialakított tárgyalóterem fehér falaira három alkotás került fel.

A művésznő a teremavatón elmondta, az epoxi gyantával készült képeket kifejezetten az alkalomra készítette, hogy a ragyogó színű képek pótolják a természetes fény hiányát és üdeséget kölcsönözzenek a komoly tárgyalóteremnek – ehhez ez az anyag kifejezetten jó, hiszen nem sárgul és nem mattul az idővel.

Mivel nemcsak a kép fontos számára, hanem a harmónia, a tér is, ahova munkái kerülnek, s kevésbé festőnek, inkább elrendezőnek látja magát, ezt a szemléletet igyekezett ezúttal is szem előtt tartani a képek elkészítésénél.

Az inspirációt alapvetően Lugosi Mária Óváros téri Millenium emlékművének makettje adta. Az alkotás korábban a környezetéből kilógva, a recepció mögött volt, szerette volna azonban, hogy a kész műnél a szobrász bevallása szerint is jobban sikerült makett méltóbb helyre kerüljön, ezzel egy kicsit rehabilitálva is azt. Ez lett a terem első „berendezési tárgya”, amelyre eszmeiségében, változatos, szokatlan anyaghasználatában is igyekezett reflektálni saját képeivel. „Számomra ez a szobor a tisztaság, a soha véget nem érő idő szimbóluma, éppen ezért is lett a képsorozat címe Purissimum Fontem, azaz Tiszta forrás. A kifejezés a létünk, a környezetünk, a szavaink, a döntéseink tisztaságára utal” – árulta el.

A képek között van olyan, amely a szoborra reflektál, az élet pillanatait idézi, a bejárattal szemben egy őstengert, az örökkévalóságot reflektáló triptichon kapott helyet, a harmadik alkotás pedig egy kozmikus látomás a galaxisunkról. Ezzel az alkotások a mikro- és makrokörnyezetünk, de a mentális lét tisztaságára is igyekeznek felhívni a figyelmet, emellett a sorozat a 60. életévét betöltő B. Hegedűs Piros ünneplése is.

B. Hegedűs Piros számára nagyon fontos az enteriőr. Mindennapjaiban is arra törekszik, hogy szépség vegye körül. Gyermekkora óta fontos számára a lakberendezés: édesapja építészmérnöknek szánta, ám ő végül a képzőművészetet választotta, de a belső építészet ma is szíve csücske. Azt vallja, nem létezik művész, csak ember van, aki szeret létrehozni dolgokat, bármiről legyen is szó. A lényeg, hogy valamit csináló ember legyen, mai szóval alkotó.

Pedagógusként ad a fiatalok véleményére, fontos számára, hogy a fiatal generáció is szeresse képeit, emellett folyamatosan él benne a megújulásra törekvés. Így alkotta meg a Covid alatt első epoxi gyantával készült absztrakt képeit, melyeket azóta is nagy elismerés övez. Művészetében és hétköznapjaiban is szeret játszani az anyagokkal és a térrel. Alkotásaiban nem szereti a korlátokat, egyedi látásmódja teszi különlegessé.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba

További cikkek

Veszprémi honvéd volt Petőfi Sándor öccse
Veszprémi honvéd volt Petőfi Sándor öccse
Azt minden bizonnyal sokan tudják, hogy Petőfi Sándor 1848 márciusában, néhány nappal a forradalom kitörése előtt Veszprémben tartózkodott – látogatása emlékét dombormű őrzi a Mackó cukrászda falán – arról azonban talán kevesebben tudnak, hogy látogatása oka István öccse volt, aki a környéken élt, és a szabadságharcban is a veszprémi honvéd zászlóaljban vett részt.
A lakótelepről kitaszított magaskultúra
A lakótelepről kitaszított magaskultúra
Arra, hogy egyéni szinten mit jelent a kultúra, nehéz választ találni, és hogy vajon a társadalmunk minden szintjébe bele van-e kódolva, az sem biztosan egyszerű eldöntendő kérdés. A kreatív törekvéseket nagyon könnyű csírájában elfojtani, ha az nem a megfelelő közönséget célozza meg. Mindenkivel jót tenni persze lehetetlen, de az átgondolatlanság egyértelműen elégedetlenséget szül, ahogy az pár éve a Haszkovón is történt. Szerencsére mára ide is megtalálta az EKF a helyes ajtó kulcsát.
Elmentem Southamptonba, hogy találkozzak a Titanic szellemével
Elmentem Southamptonba, hogy találkozzak a Titanic szellemével
Oké, bevallom, ez nem egy paranormális sztori. De ahogy a SeaCity Museumban néztem a több száz, a hajón dolgozó és vele együtt hullámsírba szállt áldozat arcképét, James Cameron filmjének betétdalait hallgatva sétáltam Southampton kikötője mellett és egyszer csak a White Star feliratra bukkantam egy pub oldalán, szinte éreztem, milyen lehetett, amikor a városból első útjára indult a Titanic, és aztán megérkezett a hír: az volt az utolsó útja is.
Kiállítással ünnepelték a lengyel-magyar barátságot
Kiállítással ünnepelték a lengyel-magyar barátságot
A lengyel-magyar barátság napja alkalmából rendeztek kiállítást valamint vendéglátással egybekötött ünnepi műsort szombaton az Agórában. A két ország parlamentjei 2007-ben döntöttek úgy, hogy március 23-át a népek barátságnak szentelik.
A képek, amik csak a valóságban léteznek
A képek, amik csak a valóságban léteznek
Joanna Nowicka lengyel fotóművész januárban, az Európa Kulturális Fővárosa nyitóünnepsége idején öt napot töltött Veszprémben, és ez idő alatt több képet is készített analóg fényképezőgépével. Munkáiból kedden nyílt kiállítás a Papírkutyában.