2022. december 2.
//
Melinda névnap

Ülésezett a képviselő-testület

November 17-én tartotta rendes havi közgyűlését a veszprémi képviselő-testület a Városházán.

Napirend előtt

Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-Párbeszéd) a postabezárásokkal kapcsolatban interpellált. Megjegyezte, hogy olyan városrészek is postahivatal nélkül maradtak, amelyekben tízezernél is többen élnek. A frakcióvezető szerint az önkormányzatnak tennie kell ez ellen. Azt kérdezte, mit kíván tenni, mit tett a városvezetés a bezárni tervezett Veszprém városrészi postahivatalok nyitva tartása, a postaszolgáltatás fenntartás érdekében? Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) arról számolt be, hogy amint értesült a bezárásokról, megkereste Fónagy János államtitkárt, akivel a héten tárgyalt is. A Magyar Posta nyitott arra, hogy amennyiben az önkormányzat vállalja a fenntartás költségeinek felét, újra üzemeljenek ezek a kisebb hivatalok. Készül a pontos kimutatás, ami már decemberben a közgyűlés elé kerülhet, a legkorábbi újranyitás dátuma január eleje.

Benczik Gabriella (MSZP-LMP-Párbeszéd) interpellációjában arra volt kíváncsi, hogy mikorra várható a Jutasi úti hulladékudvar megnyitása? Megjegyezte: az üres területet éjszaka is megvilágítják, ami energiatakarékosság szempontjából is problémás. A polgármester elmondta, hogy a hulladékudvar kiépítése lezárult, a jogszerű működéshöz azonban eszközbeszerzés is szükséges, amint ezek megérkeztek, akkor lehet elindítani az engedélyezési eljárást. A területet vagyonvédelem miatt korszerű, alacsony fogyasztású világítótestekkel világítják meg, a korlátozott fényerő jelen pillanatban nem megoldható. 

Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd) felszólalásában a pedagógusok figyelemfelhívó megmozdulásáról beszélt: csütörtök délután Veszprémben fáklyás felvonulással tiltakoznak a közoktatás állapota miatt. A képviselő elmondta: a tanárok egy hosszú távú stratégia kidolgozását, a közoktatás modernizációját, az oktatás és a pedagógusok szakmai autonómiájának visszaállítását, a Nemzeti alaptanterv átdolgozását, a szabad tankönyvválasztást, gyermekbarát, esélyteremtő oktatás megteremtését szeretnék elérni.

Fotó: Domján Attila / vehir archívFotó: Domján Attila / vehir archív

Napirenden

A VKSZ Zrt. 2,1 milliárd forintos rulírozó hitelt vesz fel. Temesvári Balázs vezérigazgató elmagyarázta: a megnövekedett gázár miatt van szükség a plusz forrásra, hogy a távhőszolgáltatást biztosítani tudják. A gázért az MVM-nek kell fizetnie a szolgáltatónak, ennek a fedezetét nagyrészt az állami támogatások biztosítják. A hitelkeretet akkor használnák fel, ha az állami támogatás nem érkezik meg a fizetési határidőig, így ezt az átmeneti időszakot biztonsággal át lehet hidalni. 

Módosították az önkormányzati lakások bérlését és értékesítését szabályozó rendeletet. A módosítás néhány technikai jellegű átvezetés mellett tartalmazza azt is, hogy mind a piaci, mind a költség-, mind a szociális alapon bérbeadott lakások esetében szükséges a bérleti díjak fokozatos emelése 2023-tól, a jelenlegi bérleti díjak azonban nem fedezik az ingatlanok fenntartásának költségeit, így a jelenlegi árszínvonal fenntartása folyamatos állagromlást hozna magával.

Módosították a helyi adókról szóló rendeletet. A rendelet alapján eddig mentesült az iparűzési adó megfizetése alól az a vállalkozó, akinek vállalkozási szintű adóalapja nem haladja meg a 2 450 000 forintot. A törvényi változások miatt ezt az engedményt most törölték a rendeletből. Az önkormányzat költségvetésében ez várhatóan mintegy 300 millió forint adóbevétel többletet jelent. 

Az önkormányzat húszmillió forinttal támogatja a Veszprémi Turisztikai Egyesületet annak a képzésnek a megvalósításában, aminek célja a turisztikai szektor szolgáltatóinak a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (EKF) évre történő felkészítése, hogy a megnövekedett turistaforgalmat és az EKF-programhoz kötődő igényeket maximálisan ki tudják szolgálni.

vehir.hu

További cikkek

Felmérte az elért megtakarításokat az Energetikai Tanács
Felmérte az elért megtakarításokat az Energetikai Tanács
Már most látszanak az első eredményei annak, hogy a város visszafogta az energiafelhasználását – derült ki az Energetikai Tanács beszámolójából a novemberi közgyűlésen csütörtökön.
Tiszta vizet öntetnének a pohárba a Bakony Művek területén
Tiszta vizet öntetnének a pohárba a Bakony Művek területén
Kisajátítaná az egykori Bakony Művek területén található utakat és víziközmű-hálózatot az önkormányzat, hogy ezzel oldja fel az ott működő cégek közötti ellentétet.
Döntött az önkormányzat, ezeket a korlátozásokat vezetik be a fűtési időszakra
Döntött az önkormányzat, ezeket a korlátozásokat vezetik be a fűtési időszakra
Bezárnak több kulturális intézményt, csökkentik a hőmérsékletet a sportlétesítményekben, lekapcsolják a díszkivilágítást.
Napirend előtt: iskolaösszevonás, szélenergia, zászlók és kertek
Napirend előtt: iskolaösszevonás, szélenergia, zászlók és kertek
Körforgalom a buszpályaudvarnál, parkolóházak a Haszkovón: ezekre költene uniós pénzt Veszprém a következő években
Körforgalom a buszpályaudvarnál, parkolóházak a Haszkovón: ezekre költene uniós pénzt Veszprém a következő években
Jóváhagyta a közgyűlés azoknak a tervezett projekteknek a listáját, amelyekre a 2021-27 közötti uniós pénzügyi ciklusban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül európai közösségi finanszírozásért pályáznának.