2023. április 2.
//
Áron névnap

Tudós, sportoló és asztrofotós vehette át a megyei Prima díjat

2022. november 19. 12:38
Pénteken adták át az idei Prima díjakat a Megyeháza Szent István termében.

Elit klubhoz csatlakoznak azok, akik pénteken átvehették a Veszprém megyei Prima díjat. Hosszú a névsora az elmúlt bő másfél évtizedben elismert kiválóságoknak – és ezt a névsort, a díjazottak életútjának rövid ismertetésével együtt most kiadványban is megjelentették. 

Az idén kitüntetettek persze még nem szerepelnek a kötetben. Hagyományosan a megyei Prima díjakkal együtt adják át a Veszprém megyei Év Vállalkozója díjakat is. A díjazottak bejelentése előtt Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnökhelyettese, megyei elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Ünnepélyes beszédében a vendégek köszöntése után kiemelte, ez már a tizenhetedik alkalom, hogy finanszírozzák, megszervezik és átadják a díjat. Nem kis dolog, főként most, amikor a sok nehézség miatt az élet számos területét újra kell gondolni. Ezeket a nehézségeket kicsit elfeledve szóljon az este az ünneplésről, és legyen az elismerésé minden gondolatunk, szólt az ünneplő közönséghez Gazsi Attila. Kiemelte, rendkívül fontos, hogy a tudomány, a kultúra, a sportélet meghatározó képviselőit megbecsüljük, hiszen azon túl, hogy az országban és a nagyvilágban hírnevünket viszik, másokat is jobb eredményre ösztönözhetnek. 

Az Év Vállalkozója díjakat Veszprém megyében idén Krámli Balázs, a Lifesun Trade Kft. tulajdonosa, Varga János a Borcsa Kft. ügyvezető igazgatója, Boross Ottó a VEMÉVSZER Kft. ügyvezető igazgatója, Bódy Kornél a Plasticor Kft. ügyvezető igazgatója és Csehó Zsolt, Hungaro Kereskedőház Kft. ügyvezető igazgatója vehették át.

A Veszprém megyei Prima díjakat idén is három kiválóságnak ítélték oda, akiket egy-egy millió forintos tiszteletdíjjal ismertek el.

A díjat magyar tudomány kategóriában prof. dr. Padisák Judit biológus, egyetemi tanár, akadémikus kapta. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett biológus diplomát, 1991-ben kandidátusi, 1999-ben MTA doktora címet szerzett. 2016-ban az Academia Europaea, 2019-ben az MTA tagjává választották. Jelenleg a Pannon Egyetem egyetemi tanára. Kutatási területe a limnoökológia, azaz a szárazföldön található természetes vizek ökológiája. Az édesvízi algológia nemzetközileg elismert, kiemelkedő képviselője. Kutatási témái közé tartozik a Balaton fitoplanktonja (azaz növényi, vízben lebegő, mikroszkopikus planktonikus szervezetek) összetételében bekövetkező hosszútávú változások vizsgálata, az algák asszociációiával kapcsolatos alapkutatás, valamint Magyarország álló- és folyóvizei ökológiai állapotának tanulmányozása a Víz Keretirányelv alapján. A Pannon Egyetem legtöbbet hivatkozott kutatója (több, mint 13 ezer hivatkozás a Google Scholar szerint). Kutatómunkáját több díjjal is elismerték, például a Cholnoky díj (2021), Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2010), Mestertanár Aranyérem (OTDK, 2009) kitüntetéssel. Mind az Academia Europaea (2016), mind a Magyar Tudományos Akadémia (2019) tagjai közé választotta.
A Pannon Egyetemen létrehozta a Limnológia tanszéket, és az 1999-ben indult környezettudományi képzés egyik megalapítója volt, a Pannon Egyetem Doktori és Habilitációs Tanácsának elnöke. 
Az MTA két tudományos bizottságának, a Magyar Akkreditációs Bizottság Természettudományi Bizottságának, és több nemzetközi folyóirat szerkesztőbizottságának tagja. A Magyar Algológiai Társaság alapítója. Előbb az MTA Veszprémi Területi Bizottságának egyik szakbizottsági elnökeként tevékenykedett, majd 2020-ban a VEAB elnökének választották.

Magyar sport kategóriában Fazekas Nándort jutalmazták. Magyar sport kategóriában Fazekas Nándort jutalmazták. Fazekas Nándor 1976. október 16-án Kecskeméten született, itt kezdett el már általános iskolában kézilabdázni. 1990-től négy éven keresztül játszott a Lajosmizsei Kézilabda Egyesületben, majd 1994-ben leigazolta a Fotex Veszprém. Legjelentősebb fiatalkori sikere az 1994-es ifjúsági Eb 8. helyezése. A veszprémi éveket először a Dunaferr SE-vel kötött kölcsönszerződés törte meg, ekkor a hazai és a nemzetközi pályafutása is szintet lépett. 2004-ben a német TuS Nettelstedt-Lübbecke-hez igazolt, két évre. 2006-tól 2009-ig a szintén német VfL Gummersbach-ban védett, mely csapattal 2009-ben EHF-kupát nyert. 2009-ben visszatért Veszprémbe melynek színeiben 12-szer lett magyar bajnok, 12-szer Magyar Kupa-győztes, 1-szer Szuperkupa-győztes, 1-szer BL-döntőt, egyszer pedig Bajnokok Tornája-döntőt játszott. Pályafutása utolsó öt évét Balatonfüreden töltötte, ahol a legjobb elért eredménye a Magyar Kupa 3. hely. A magyar válogatott mezét 236-ször öltötte magára nagy büszkeséggel. A nemzeti együttessel öt világbajnokságon és két olimpián vett részt. Athénban és Londonban is negyedik helyen zárt a nemzeti együttes. Jelenleg a Fejér-B.Á.L. Veszprém kapusedzőjeként dolgozik, három fiúgyermek édesapja, családjával Balatonalmádiban él.

Magyar képzőművészet kategóriában Fényes Lóránd asztrofotográfus vehette át az elismerést.  A csillagos eget tizenéves kora óta kémleli. Az eleinte könnyed kikapcsolódásként induló amatőrcsillagászat a digitális technika robbanásszerű fejlődésével mára a legfőbb elfoglaltságává, professzionális kiteljesedésévé vált. Lóránd a Brit Királyi Obszervatórium által életre hívott kiemelt presztízsű nemzetközi megmérettetés, az Astronomy Photographer of the Year kategóriagyőztese, több nemzetközi asztrofotós pályázat díjazottja, az Év természetfotósa verseny különdíjasa. Az elmúlt években a National Geographic magyarországi kiadása több éven keresztül választotta munkáit az év mélyég felvételének, a NASA szakemberei által üzemeltetett online galéria pedig számos esetben ismerte el azokat a legjobb asztrofotókat rendező napi válogatásában. Publikációi, előadásai, kiállításai széles körben érhetőek el mind a hagyományos fórumokon, mind az online világban.

Schöngrundtner Tamás
Szabó Eszter
Kovács Bálint

További cikkek

A sázodnolob epennü – avagy a bolondok napjának majdnem igaz eredettörténetei
A sázodnolob epennü – avagy a bolondok napjának majdnem igaz eredettörténetei
Április 1. a bolondok napja, viszont minden bohémságot félretéve, ennek – nevezzük ünnepnek – is megvan az eredete. Sőt, egyszerre több ilyet is fel tudunk sorakoztatni. Cikkünkben összeszedtük ezeket, ám hűen az alkalomhoz, az egyiknek nincs semmilyen valóságalapja. Kitalálják, hogy melyik az?
Szakmai és családi programok az autizmus világnapján
Szakmai és családi programok az autizmus világnapján
Április 2. az autizmus világnapja, amiről évek óta Veszprémben is megemlékeznek. Idén többnapos programsorozatot szerveztek ebből az alkalomból.
Este indultak, hajnalban pedig megérkeztek az ukrán határhoz a V-Busz járművei
Este indultak, hajnalban pedig megérkeztek az ukrán határhoz a V-Busz járművei
Pénteken kora este elindult Veszprémből egy hat autóbuszból álló konvoj egyenesen az ország keleti határa felé, Záhonyba. A menetet a V-Busz flottájának azon buszai alkották, amelyeket a járműpark tavalyi lecserélése után már nem használt a szolgáltató, most viszont ukrán városokban segíthetnek a helyi közösségeknek. Ez Veszprém egyik humanitárius adománya a háború sújtotta szomszédunknak.
Várakozáson felüli sikere volt a Vehír sportkvízének
Várakozáson felüli sikere volt a Vehír sportkvízének
Péntek este lezárult a Vehír kvízjátéka, amelyben sportszerető olvasóink tesztelhették tudásukat, hogy mennyire vannak képben a hazai és a nagyvilág sporteseményeivel. Április 4-én pedig kiderül, hogy ki nyeri meg az aláírt Telekom Veszprém mezt, valamint a 30 ezer forint értékű utalványt a Saiko no Sushi ázsiai étterembe.
Bagolycsalád, kitüntetések és szegedi zakó márciusban
Bagolycsalád, kitüntetések és szegedi zakó márciusban
Állami és városi kitüntetések, bagolycsalád a belvárosban és Szeged-verés az arénában. Ez mind március hónapban történt Veszprémben, amiket aktuális hírösszefoglalónkban idézünk fel.