Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 14. Vazul
Veszprém
21°C
2024. június 14. Vazul
Veszprém
21°C

Tudós, sportoló és asztrofotós vehette át a megyei Prima díjat

2022. november 19. 12:38
Pénteken adták át az idei Prima díjakat a Megyeháza Szent István termében.

Elit klubhoz csatlakoznak azok, akik pénteken átvehették a Veszprém megyei Prima díjat. Hosszú a névsora az elmúlt bő másfél évtizedben elismert kiválóságoknak – és ezt a névsort, a díjazottak életútjának rövid ismertetésével együtt most kiadványban is megjelentették. 

Az idén kitüntetettek persze még nem szerepelnek a kötetben. Hagyományosan a megyei Prima díjakkal együtt adják át a Veszprém megyei Év Vállalkozója díjakat is. A díjazottak bejelentése előtt Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnökhelyettese, megyei elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Ünnepélyes beszédében a vendégek köszöntése után kiemelte, ez már a tizenhetedik alkalom, hogy finanszírozzák, megszervezik és átadják a díjat. Nem kis dolog, főként most, amikor a sok nehézség miatt az élet számos területét újra kell gondolni. Ezeket a nehézségeket kicsit elfeledve szóljon az este az ünneplésről, és legyen az elismerésé minden gondolatunk, szólt az ünneplő közönséghez Gazsi Attila. Kiemelte, rendkívül fontos, hogy a tudomány, a kultúra, a sportélet meghatározó képviselőit megbecsüljük, hiszen azon túl, hogy az országban és a nagyvilágban hírnevünket viszik, másokat is jobb eredményre ösztönözhetnek. 

Az Év Vállalkozója díjakat Veszprém megyében idén Krámli Balázs, a Lifesun Trade Kft. tulajdonosa, Varga János a Borcsa Kft. ügyvezető igazgatója, Boross Ottó a VEMÉVSZER Kft. ügyvezető igazgatója, Bódy Kornél a Plasticor Kft. ügyvezető igazgatója és Csehó Zsolt, Hungaro Kereskedőház Kft. ügyvezető igazgatója vehették át.

A Veszprém megyei Prima díjakat idén is három kiválóságnak ítélték oda, akiket egy-egy millió forintos tiszteletdíjjal ismertek el.

A díjat magyar tudomány kategóriában prof. dr. Padisák Judit biológus, egyetemi tanár, akadémikus kapta. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett biológus diplomát, 1991-ben kandidátusi, 1999-ben MTA doktora címet szerzett. 2016-ban az Academia Europaea, 2019-ben az MTA tagjává választották. Jelenleg a Pannon Egyetem egyetemi tanára. Kutatási területe a limnoökológia, azaz a szárazföldön található természetes vizek ökológiája. Az édesvízi algológia nemzetközileg elismert, kiemelkedő képviselője. Kutatási témái közé tartozik a Balaton fitoplanktonja (azaz növényi, vízben lebegő, mikroszkopikus planktonikus szervezetek) összetételében bekövetkező hosszútávú változások vizsgálata, az algák asszociációiával kapcsolatos alapkutatás, valamint Magyarország álló- és folyóvizei ökológiai állapotának tanulmányozása a Víz Keretirányelv alapján. A Pannon Egyetem legtöbbet hivatkozott kutatója (több, mint 13 ezer hivatkozás a Google Scholar szerint). Kutatómunkáját több díjjal is elismerték, például a Cholnoky díj (2021), Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2010), Mestertanár Aranyérem (OTDK, 2009) kitüntetéssel. Mind az Academia Europaea (2016), mind a Magyar Tudományos Akadémia (2019) tagjai közé választotta.
A Pannon Egyetemen létrehozta a Limnológia tanszéket, és az 1999-ben indult környezettudományi képzés egyik megalapítója volt, a Pannon Egyetem Doktori és Habilitációs Tanácsának elnöke. 
Az MTA két tudományos bizottságának, a Magyar Akkreditációs Bizottság Természettudományi Bizottságának, és több nemzetközi folyóirat szerkesztőbizottságának tagja. A Magyar Algológiai Társaság alapítója. Előbb az MTA Veszprémi Területi Bizottságának egyik szakbizottsági elnökeként tevékenykedett, majd 2020-ban a VEAB elnökének választották.

Magyar sport kategóriában Fazekas Nándort jutalmazták. Magyar sport kategóriában Fazekas Nándort jutalmazták. Fazekas Nándor 1976. október 16-án Kecskeméten született, itt kezdett el már általános iskolában kézilabdázni. 1990-től négy éven keresztül játszott a Lajosmizsei Kézilabda Egyesületben, majd 1994-ben leigazolta a Fotex Veszprém. Legjelentősebb fiatalkori sikere az 1994-es ifjúsági Eb 8. helyezése. A veszprémi éveket először a Dunaferr SE-vel kötött kölcsönszerződés törte meg, ekkor a hazai és a nemzetközi pályafutása is szintet lépett. 2004-ben a német TuS Nettelstedt-Lübbecke-hez igazolt, két évre. 2006-tól 2009-ig a szintén német VfL Gummersbach-ban védett, mely csapattal 2009-ben EHF-kupát nyert. 2009-ben visszatért Veszprémbe melynek színeiben 12-szer lett magyar bajnok, 12-szer Magyar Kupa-győztes, 1-szer Szuperkupa-győztes, 1-szer BL-döntőt, egyszer pedig Bajnokok Tornája-döntőt játszott. Pályafutása utolsó öt évét Balatonfüreden töltötte, ahol a legjobb elért eredménye a Magyar Kupa 3. hely. A magyar válogatott mezét 236-ször öltötte magára nagy büszkeséggel. A nemzeti együttessel öt világbajnokságon és két olimpián vett részt. Athénban és Londonban is negyedik helyen zárt a nemzeti együttes. Jelenleg a Fejér-B.Á.L. Veszprém kapusedzőjeként dolgozik, három fiúgyermek édesapja, családjával Balatonalmádiban él.

Magyar képzőművészet kategóriában Fényes Lóránd asztrofotográfus vehette át az elismerést.  A csillagos eget tizenéves kora óta kémleli. Az eleinte könnyed kikapcsolódásként induló amatőrcsillagászat a digitális technika robbanásszerű fejlődésével mára a legfőbb elfoglaltságává, professzionális kiteljesedésévé vált. Lóránd a Brit Királyi Obszervatórium által életre hívott kiemelt presztízsű nemzetközi megmérettetés, az Astronomy Photographer of the Year kategóriagyőztese, több nemzetközi asztrofotós pályázat díjazottja, az Év természetfotósa verseny különdíjasa. Az elmúlt években a National Geographic magyarországi kiadása több éven keresztül választotta munkáit az év mélyég felvételének, a NASA szakemberei által üzemeltetett online galéria pedig számos esetben ismerte el azokat a legjobb asztrofotókat rendező napi válogatásában. Publikációi, előadásai, kiállításai széles körben érhetőek el mind a hagyományos fórumokon, mind az online világban.

Schöngrundtner Tamás
Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. ma 14:13 Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! A pedagógusokat ünnepelték csütörtök délután a Lovassy László Gimnáziumban, ahol átadták a Ranolder-díjakat. ma 11:25 Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Június 20-22. között rendezi Veszprém az Ünnepi Könyvhetet. Az eseményt Gryllus Dániel, a Kaláka Kossuth-díjas zenésze nyitja meg. tegnap 17:53 Can you make it? – A Pannon Egyetem három volt diákja telefon és pénz nélkül vágott át Európán Can you make it? – A Pannon Egyetem három volt diákja telefon és pénz nélkül vágott át Európán Mi kell ahhoz, hogy készpénz, hitelkártya és mobiltelefon nélkül, egy tálca Red Bullt valutaként használva vágjunk át fél Európán? Ezt a kérdést válaszolta meg három volt diákja a Pannon Egyetemnek, Horváth Ádám, Csrepka Máté és Hutvágner Dániel, amikor részt vettek a Red Bull „Can You Make It?” kihívásban. A verseny során 1257 nevű csapatukkal Milánóból Berlinbe utaztak, összegyűjtve a legtöbb pontot a magyar csapatok közül. tegnap 14:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.