2023. március 24.
//
Gábor névnap

Bemutatkozott a részben magyar rendezésű 2024-es torna

Ljubljanában, a női kézilabda Európa-bajnokság helyszínén bemutatkozott a két év múlva sorra kerülő, magyar-osztrák-svájci közös rendezésű kontinenstorna.

A szombat délutáni prezentáció során elhangzott, hogy a következő tornára 2024. november 28. és december 15. között kerül sor a 20 022 férőhelyes budapesti MVM Dome-ban, a debreceni Főnix Arénában (6500), az innsbrucki Olympiahalléban (8000) és a bázeli St. Jakobshalléban (12 400). Csoportmérkőzések mind a négy városban lesznek, a középdöntőkre Budapesten és Debrecenben, a döntő hétvégére a magyar fővárosban kerül sor. A magyar válogatott az összes mérkőzését Budapesten játssza.

A 16. női Európa-bajnokság lesz az első, amelyen a jelenlegi 16 helyett immár 24 válogatott vesz részt, így összesen 65 meccset játszanak - ebből 41-et Magyarországon - két és fél hét alatt.    

A két év múlva sorra kerülő torna selejtezőinek sorsolását jövő tavasszal, a csoportkörét pedig 2024 májusában tartják.

Szalay Edit, a magyar szervezőbizottság munkatársa a 2024-es magyar-osztrák-svájci közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság bemutatkozó sajtótájékoztatóján az idei évi női kézilabda Európa-bajnokság helyszínén, a ljubljanai Stozice Arénában 2022. november 19-én. MTI/Czeglédi Zsolt Szalay Edit, a magyar szervezőbizottság munkatársa a 2024-es magyar-osztrák-svájci közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság bemutatkozó sajtótájékoztatóján az idei évi női kézilabda Európa-bajnokság helyszínén, a ljubljanai Stozice Arénában 2022. november 19-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Szombaton bemutatták a 2024-es torna emblémáját is, ami egy hálóba csapódó labdát jelképez, amelyben a három ország közös nemzeti színei, a piros és a fehér, valamint a magyar trikolórból a zöld is megjelennek.

Mint elhangzott, a három ország tapasztalt rendezőnek számít az európai kézilabdázásban: Ausztria 2010-ben önállóan, 2020-ban Svédországgal és Norvégiával közösen, Svájc pedig 2006-ban egyedül volt a férfi Európa-bajnokság házigazdája. Magyarország is harmadszor láthatja vendégül a kontinens legjobbjait, ráadásul tízévente tér vissza a női torna: 2004-ben önállóan, 2014-ben a horvátokkal közösen voltak szervezők a magyarok.    

Mivel a házigazdák csapatának és a címvédőnek nem kell selejtezőt játszania, tehát a magyar, az osztrák és a svájci válogatott, valamint a vasárnapi, ljubljanai döntő győztese az Eurokupa keretein belül készül a következő kontinenstornára.    

Az ünnepélyes esemény végén a jelenlegi három házigazda, Szlovénia, Montenegró és Észak-Macedónia kézilabda-szövetségének vezetői, valamint az európai szövetség (EHF) vezetői átadták a kontinenstorna zászlaját a következő három házigazdának, a magyar szövetséget Horváth Gabriella főtitkár képviselte.

Horváth Gabriella, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára nyilatkozik a sajtó munkatársainak a 2024-es magyar-osztrák-svájci közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság bemutatkozó sajtótájékoztatója után, az idei évi női kézilabda Európa-bajnokság helyszínén, a ljubljanai Stozice Arénában 2022. november 19-én. MTI/Czeglédi ZsoltHorváth Gabriella, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára nyilatkozik a sajtó munkatársainak a 2024-es magyar-osztrák-svájci közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság bemutatkozó sajtótájékoztatója után, az idei évi női kézilabda Európa-bajnokság helyszínén, a ljubljanai Stozice Arénában 2022. november 19-én. MTI/Czeglédi Zsolt

"Szerettük volna bemutatni azokat a terveket, amelyek mentén elindult a szervezés" - nyilatkozta a helyszínen Horváth Gabriella. Hozzátette: már zajlanak az előkészületek, az együttműködések eddig főleg a promóciót és a marketingelemek érintették.    

Hozzátette, a mérkőzések látogatottsága miatt nem aggódik, hiszen idén januárban a férfi Európa-bajnokságon is bizonyosodott, hogy Magyarországon nagyon népszerű sportág a kézilabda. Példaként említette, hogy Szegeden telt házas, Debrecenben telt ház közeli mérkőzések voltak, pedig ott nem szerepelt a magyar válogatott, amelynek meccseire megtelt az MVM Dome.

Az EHF végrehajtó bizottságának tagja az esetleges kísérőprogramok kapcsán megjegyezte, egyelőre szeretne óvatos lenni az ígérgetésekkel.   

"A koronavírus-járványnak talán vége, de jött egy teljesen más helyzet, amit a mellettünk zajló háború és az energiaválság hozott. Ha úgy alakul a gazdaság, akkor biztosan szeretnénk elmenni abba az irányba, hogy minél élvezetesebb Európa-bajnokságot rendezzünk, de szerintem ezt most ebben a helyzetben még nem lehet kijelenteni" - fogalmazott Horváth.

vehir.hu

További cikkek

A lengyelektől is kikapott németországi tornán a női kézilabda-válogatott
A lengyelektől is kikapott németországi tornán a női kézilabda-válogatott
A magyar női kézilabda-válogatott 31-29-re kikapott szombaton a lengyelektől Heidelbergben, a németországi felkészülési torna második mérkőzésén.
Vereséggel kezdte a németországi tornát a női kézilabda-válogatott
Vereséggel kezdte a németországi tornát a női kézilabda-válogatott
A magyar női kézilabda-válogatott hat góllal kikapott pénteken a házigazdáktól Ludwigsburgban, a németországi felkészülési torna első mérkőzésén.
Még nem a vb-selejtezőre készül a női kézilabda-válogatott
Még nem a vb-selejtezőre készül a női kézilabda-válogatott
Még nem az áprilisi, Izland elleni világbajnoki selejtezőre készül a Telkiben edzőtáborozó magyar női kézilabda-válogatott.
Kovacsics Anikó számára nem volt kérdés a válogatottba való visszatérés
Kovacsics Anikó számára nem volt kérdés a válogatottba való visszatérés
Cirjenics-Kovacsics Anikó számára nem volt kérdés, hogy másfél éves kihagyása után vissza szeretne térni a magyar női kézilabda-válogatottba.
Felkészülési tornára utazik a magyar női kézilabda-válogatott
Felkészülési tornára utazik a magyar női kézilabda-válogatott
Március 3-án Németország, másnap Lengyelország csapatával játszik edzőmérkőzést a világbajnoki selejtezőre készülő magyar női kézilabda-válogatott.