2023. január 27.
//
Angelika névnap

Könnyek között búcsúztak az ország karácsonyfájától

2022. november 27. 20:39
A közel húsz méter magas, nyolctonnás ezüstfenyő egy idős házaspár családi házának kertjét díszítette több mint negyven esztendőn keresztül.

Közel fél évszázad eltelt már, mióta egy apci házaspár elültetett egy csemetét a kertjük udvarán. A kis ezüstfenyő meghálálta a törődést: akkorára nőtt, hogy a naptári évben az ország karácsonyfájaként pompázhat a budapesti Kossuth téren.

Cseh Mihályné a Tények megkeresésére elmondta, természetesen a szívükhöz nőtt a fa, hiányozni fog számukra, de az elmúlt időszakban már többször is aggódtak, hogy egy esetleges vihar kidöntheti. Ezért végül a felajánlás mellett döntöttek.

Férje, Mihály könnyek között nyilatkozott a csatornának. Úgy nyilatkozott, nagy öröm számára, hogy a döntéshozók teljesítették a kívánságát: a fenyőjük így méltó helyre kerülhetett, sokan megcsodálhatják.

Az ezüstfenyő a katasztrófavédelem, a honvédség és a rendőrség munkatársainak közreműködésével érkezett meg az elmúlt héten a Kossuth térre, amelyet vízkereszt napjáig, január 6-ig díszíthet majd.

Az ország karácsonyfája - Forrás: Szentkirályi Alexandra / FacebookAz ország karácsonyfája - Forrás: Szentkirályi Alexandra / Facebook

A lebontását követően a faanyagot tüzelőként hasznosítják, amelyet a rászorulóknak ajándékoznak.

Az elmúlt évben Veszprém megyéből, Nemesvámosról érkezett az ország karácsonyfája a Parlament elé.

Kapcsolódó cikk
Nemesvámosi fenyőfa lesz idén az ország karácsonyfája
A körülbelül 18 méter magas fa egy nemesvámosi család udvarában állt eddig, akik személyesen ajánlották fel a Parlamentnek, hogy idén díszítse ez a fenyőfa a Kossuth-teret. A fenyőfát vasárnap vágták ki és szállították a fővárosba.
Simon Dani

További cikkek

EKF-év, de azért ne ragadtassuk el magunkat!
EKF-év, de azért ne ragadtassuk el magunkat!
Végre eljött Veszprém életébe az, amit mindenki oly régóta várt: az EKF éve. Maga a megnyitó egyszerre több helyszínen szórakoztatta a közönséget – beindult az élet! Emberek siettek egyik helyszínről a másikra, jobbnál jobb eseményekre, minden remekül sikerült, minden jól alakult, és tudom, nem kellene épp most behoznom a „de” szócskát – de…
A tanulás azzal kezdődik, hogy megengedem magamnak
A tanulás azzal kezdődik, hogy megengedem magamnak
Gyakran mondunk le olyan tevékenységekről, amiket szívesen űznénk, de a belső hang azt súgja (és ezt aztán sokszor tényleg ki is mondjuk), hogy “ehhez én túl béna vagyok”. Nem, nem vagy béna, meg tudod tanulni, de az első lépés az, hogy leteszed a negatív gondolatokat.
Önkritikus és kritika nélküli politikus
Önkritikus és kritika nélküli politikus
A sztereotípiákból kiemeli, vagy inkább egy öngóllal a saját helyzetét nehezíti az a politikus, aki képes nyilvánosan az önkritikára? Karácsony Gergely és Porga Gyula közül az egyikük megtette ezt. Véleménycikk.
„Új év új én” helyett alternatív fogadalmak az élethez
„Új év új én” helyett alternatív fogadalmak az élethez
Fogadalmat tenni nem feltétlenül naiv bolondság, ami csak arra szolgál, hogy frusztrációt okozzon és megszegjük, de talán érdemes lenne átgondolni, valóban jó dolgokat fogadunk-e meg.
Családi kvíz, avagy a görögök már a spájzban vannak
Családi kvíz, avagy a görögök már a spájzban vannak
A karácsony családi ünnep – tartja a közhely, mi azonban most emeljük a tétet, azaz vegyük a megállapítást szó szerint. Vajon mi történik akkor, ha a családtagok közül valaki előáll egy közös kvízzel, hogy kiderítse, az év többi napján ugyan mennyire fókuszáltunk egymás történeteire, beszámolóira, emlékeire? Mi maradt meg mibennünk őróluk az idei év eseményeiből?