2023. március 21.
//
Benedek névnap

Élő múlt, hagyományok, tradíciók a tánc nyelvén / Duna Táncműhely – Fosszíliák

2008. május 25. 0:34
A Fosszíliák a múlt értékeit kelti életre. Olyan időket idéz a performance, mikor a nő még valóban Nő volt, s nőiességét sugározta minden mozdulatában. De a múltra és a hagyományokra utal a népies zene, a néptánc elemeit alkalmazó koreográfia. Mindez egy vibráló színpadon, tükrök között egy háromszög alapú térben. Az előadás már látványában is lenyűgöző.

Juhász Zsolt, a produkció egyetlen férfi táncosa három alakban jelenik meg a színpadon, az ő szólótáncával indul az előadás. Árnyéka, és a kivetítőn visszaidézett múltbéli önmaga követi magányos táncának minden mozdulatát. Lassan tűnik elő a sötétségből, erőt sugárzó férfiassága szinte magához vonzza partnereit. Az első jelenet után eltűnik a színpadról egészen a fináléig. A négy női táncos, Bonifert Katalin, Bodor Ildikó, Maros Anna és Mándy Ildikó, más más karakterek, mégis mindannyian igazi hús-vér nők. Nincs bennük semmi művi, amit a XXI. század aggatott a női nemre. Egyikük a fiatalság és a tűz, melynek megjelenik az ellentettje, az érett, megfontolt női alak. Mozdulataik tökéletes harmoniában vannak, mégis egyediek, sugározva a karakterek egyediségét.

A koreográfia a klasszikus balett, a kortárs táncművészet és a néptánc elegye. Elmosva a határokat, finom átmenetekkel adnak egységet. Az egyedi díszlet, a tükör és a vetítővászon úgy tűnik, mintha végtelenné tenné a teret. A csalóka látszat elhiteti, hogy több tíz, vagy száz táncost látunk egyszerre a színpadon, szinkronban mozogni.

   

Az előadás végén újra megjelenik a férfi és bekapcsolódik a táncba. Irányító figurává válik, partnerei általa mozognak. Ahogy régi hagyományainkban, ahol még ismeretlen az emancipáció: a férfi az úr, ő vezet, a nő pedig alárendeli magát, és ez így van jól.


Tekintse meg képgalériánkat!

Füssy Angéla

További cikkek

Veszprémi honvéd volt Petőfi Sándor öccse
Veszprémi honvéd volt Petőfi Sándor öccse
Azt minden bizonnyal sokan tudják, hogy Petőfi Sándor 1848 márciusában, néhány nappal a forradalom kitörése előtt Veszprémben tartózkodott – látogatása emlékét dombormű őrzi a Mackó cukrászda falán – arról azonban talán kevesebben tudnak, hogy látogatása oka István öccse volt, aki a környéken élt, és a szabadságharcban is a veszprémi honvéd zászlóaljban vett részt.
A lakótelepről kitaszított magaskultúra
A lakótelepről kitaszított magaskultúra
Arra, hogy egyéni szinten mit jelent a kultúra, nehéz választ találni, és hogy vajon a társadalmunk minden szintjébe bele van-e kódolva, az sem biztosan egyszerű eldöntendő kérdés. A kreatív törekvéseket nagyon könnyű csírájában elfojtani, ha az nem a megfelelő közönséget célozza meg. Mindenkivel jót tenni persze lehetetlen, de az átgondolatlanság egyértelműen elégedetlenséget szül, ahogy az pár éve a Haszkovón is történt. Szerencsére mára ide is megtalálta az EKF a helyes ajtó kulcsát.
Elmentem Southamptonba, hogy találkozzak a Titanic szellemével
Elmentem Southamptonba, hogy találkozzak a Titanic szellemével
Oké, bevallom, ez nem egy paranormális sztori. De ahogy a SeaCity Museumban néztem a több száz, a hajón dolgozó és vele együtt hullámsírba szállt áldozat arcképét, James Cameron filmjének betétdalait hallgatva sétáltam Southampton kikötője mellett és egyszer csak a White Star feliratra bukkantam egy pub oldalán, szinte éreztem, milyen lehetett, amikor a városból első útjára indult a Titanic, és aztán megérkezett a hír: az volt az utolsó útja is.
Kiállítással ünnepelték a lengyel-magyar barátságot
Kiállítással ünnepelték a lengyel-magyar barátságot
A lengyel-magyar barátság napja alkalmából rendeztek kiállítást valamint vendéglátással egybekötött ünnepi műsort szombaton az Agórában. A két ország parlamentjei 2007-ben döntöttek úgy, hogy március 23-át a népek barátságnak szentelik.
A képek, amik csak a valóságban léteznek
A képek, amik csak a valóságban léteznek
Joanna Nowicka lengyel fotóművész januárban, az Európa Kulturális Fővárosa nyitóünnepsége idején öt napot töltött Veszprémben, és ez idő alatt több képet is készített analóg fényképezőgépével. Munkáiból kedden nyílt kiállítás a Papírkutyában.