Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 15. Tas, Anasztázia
Veszprém
16°C
2024. április 15. Tas, Anasztázia
Veszprém
16°C

Élő múlt, hagyományok, tradíciók a tánc nyelvén / Duna Táncműhely – Fosszíliák

2008. május 25. 0:34
A Fosszíliák a múlt értékeit kelti életre. Olyan időket idéz a performance, mikor a nő még valóban Nő volt, s nőiességét sugározta minden mozdulatában. De a múltra és a hagyományokra utal a népies zene, a néptánc elemeit alkalmazó koreográfia. Mindez egy vibráló színpadon, tükrök között egy háromszög alapú térben. Az előadás már látványában is lenyűgöző.

Juhász Zsolt, a produkció egyetlen férfi táncosa három alakban jelenik meg a színpadon, az ő szólótáncával indul az előadás. Árnyéka, és a kivetítőn visszaidézett múltbéli önmaga követi magányos táncának minden mozdulatát. Lassan tűnik elő a sötétségből, erőt sugárzó férfiassága szinte magához vonzza partnereit. Az első jelenet után eltűnik a színpadról egészen a fináléig. A négy női táncos, Bonifert Katalin, Bodor Ildikó, Maros Anna és Mándy Ildikó, más más karakterek, mégis mindannyian igazi hús-vér nők. Nincs bennük semmi művi, amit a XXI. század aggatott a női nemre. Egyikük a fiatalság és a tűz, melynek megjelenik az ellentettje, az érett, megfontolt női alak. Mozdulataik tökéletes harmoniában vannak, mégis egyediek, sugározva a karakterek egyediségét.

A koreográfia a klasszikus balett, a kortárs táncművészet és a néptánc elegye. Elmosva a határokat, finom átmenetekkel adnak egységet. Az egyedi díszlet, a tükör és a vetítővászon úgy tűnik, mintha végtelenné tenné a teret. A csalóka látszat elhiteti, hogy több tíz, vagy száz táncost látunk egyszerre a színpadon, szinkronban mozogni.

   

Az előadás végén újra megjelenik a férfi és bekapcsolódik a táncba. Irányító figurává válik, partnerei általa mozognak. Ahogy régi hagyományainkban, ahol még ismeretlen az emancipáció: a férfi az úr, ő vezet, a nő pedig alárendeli magát, és ez így van jól.


Tekintse meg képgalériánkat!

Füssy Angéla

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.