Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Cserta Balázs kapta a Hangvilla-díjat

2022. december 7. 4:00
A pop, jazz, kortárs és autentikus népzenei formációk tagjaként is ismert zenész az óriásplakátos megjelenések helyett inkább a tökéletes harmóniára törekszik: session zenészként számos produkció kiváló zenei hangzásáért felel.

A díjjal a Hangvilla immár harmadik alkalommal tüntette ki a hazai könnyűzenei élet egy kimagasló, sokszínű és elkötelezett fiatal előadóművészét, Cserta Balázs pedig ötödikként kapta meg a sorban a díjat: korábban Csemer Boglárka, majd Tompos Kátya, Hrutka Róbert és az Antal Gábor Trió vehette át a darbukát formázó díjat.

A díjátadón Porga Gyula polgármester úgy fogalmazott, egy ilyen díjat elindítani könnyű, megtartani azonban nehezebb, hogy mindig ugyanolyan erős mezőnyből tudjanak válogatni a bírák. Az eddigi díjazottak azonban mára komoly rangot adtak az elismerésnek, melyet a legkiválóbb muzsikusok érdemeltek eddig ki, akik minden bizonnyal ahhoz is hozzájárul, hogy Veszprém A zene városa címet viselheti az UNESCO jóvoltából.

Bélafi László, a Hangvilla igazgatója szerint az eddigi díjazottak egytől egyig kiváló zenészek, sokoldalúak és megvan bennük az együttműködési készség. Ez Cserta Balázsra különösen igaz, hiszen miközben sokan szóló karrierre törekednek és arra, hogy minél több óriásplakáton ott legyen az arcuk, ő session zenészként alkot maradandót és felel azért, hogy egy-egy produkció minél jobban szólaljon meg.

A fúvós hangszerek mestereként – összesen nyolc hangszeren játszik, köztük fuvolán, klarinéton, szaxofonon és dudán is – számtalan formációban hallhatta már őt a közönség: pop, jazz, kortárs és autentikus népzenei formációk tagjaként is. Színpadra lépett többek között Szirtes Edina Mókussal, Rúzsa Magdival, Bíró Eszterrel, Gájer Bálinttal, Geszti Péterrel, a Jazz+Azzal, Palya Beával és Szvorák Katalinnal.

Számtalan lemezfelvétel és színházi alkalmazott zene közreműködője volt már, legyen szó bármilyen fafúvós hangszerről. Emellett számos táncszínházi és prózai előadás, valamint hangfelvétel zenei rendezője és vezetője.

2007 óra tagja a Modern Art Orchestrának, amely a kortárs magyar jazz és jazz nagyzenekarra íródott kortárs klasszikus zenei darabok bemutatására specializálódott.

Az aktív zenélés mellett pályájának fontos eleme a tanítás. 2008 óta a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény jazz szaxofon és népi fúvós hangszer tanára, 2017 óta pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékén tanít népi fúvós hangszereken.

A díjazott egy rövid fellépésen ízelítőt is adott virtuozitásábólA díjazott egy rövid fellépésen ízelítőt is adott virtuozitásából

Tanulmányok:
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – Jazz szaxofon (2008.)
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – Nép klarinét – tárogató (BA) (2010.)
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – Népi klarinét – tárogató (MA) (2012.)

Díjak, elismerések
2011. Artisjus-díj „A magyar zeneművek bemutatása és megismertetése érdekében végzett kimagasló tevékenységéért” – Népzene kategóriában
2017. Pro Cultura Albae Regia díj – Székesfehérvár város közéletében és művészeti életében játszott szerepéért a Cserta család részére
2019. Artisjus-díj a Moder Art Orchestra tagjaként – az év produkciója kategóriában
2019. Fonogram-díj a Moder Art Orchestra tagjaként – az év hazai jazz albuma / hangfelvétele kategóriában

Cserta Balázs a díját hivatalosan 2023. január 14-én este 7 órakor veheti át a Hangvilla nagytermében, ahol egy koncert keretében különböző műfajokban és formációkban mutatja meg sokoldalú tehetségét, valamint fellép a Budapest Ragtime Band is.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Neccparty-val strartoltak el az idei Gyárkert-programok Gyárkert Neccparty-val strartoltak el az idei Gyárkert-programok Pénteken megnyitotta kapuit Veszprém és a régió egyik legkedveltebb koncerthelyszíne, a Gyárkert Kultúrpark a Neccparty-val. A nyár folyamán színpadra állnak a hazai zenei élet legismertebb és legnépszerűbb előadói, akik előtt tehetséges veszprémi előzenekarok és lemezlovasok melegítik majd be a közönséget. Június 21-től a Gyárkert ad otthont Veszprém minden bizonnyal legszínesebb közösségi terének, a BLOKK Art&Designnak is, ahol egy nagyszerű helyszínen találkozhat majd a kreativitás és a művészet. ma 1:11 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. tegnap 11:39 Hogyan született a Balaton mint álom? Hogyan született a Balaton mint álom? A hatvanas-hetvenes évek balatoni nyaralókultúráját megidéző kiállítás nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban csütörtökön. tegnap 17:35 Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta A Komáromi Sándor vezette Pannon Színitanoda számos elismerést zsebelt be az elmúlt időszakban. Vezetője megkeresésünkre részletesen elmondta, pontosan milyen fesztiválokon jártak, de megtudtuk azt is, hogy Komáromi Sándor csapatához még most sem késő csatlakozni. 2024. június 20. 12:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.