Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Cserta Balázs kapta a Hangvilla-díjat

2022. december 7. 4:00
A pop, jazz, kortárs és autentikus népzenei formációk tagjaként is ismert zenész az óriásplakátos megjelenések helyett inkább a tökéletes harmóniára törekszik: session zenészként számos produkció kiváló zenei hangzásáért felel.

A díjjal a Hangvilla immár harmadik alkalommal tüntette ki a hazai könnyűzenei élet egy kimagasló, sokszínű és elkötelezett fiatal előadóművészét, Cserta Balázs pedig ötödikként kapta meg a sorban a díjat: korábban Csemer Boglárka, majd Tompos Kátya, Hrutka Róbert és az Antal Gábor Trió vehette át a darbukát formázó díjat.

A díjátadón Porga Gyula polgármester úgy fogalmazott, egy ilyen díjat elindítani könnyű, megtartani azonban nehezebb, hogy mindig ugyanolyan erős mezőnyből tudjanak válogatni a bírák. Az eddigi díjazottak azonban mára komoly rangot adtak az elismerésnek, melyet a legkiválóbb muzsikusok érdemeltek eddig ki, akik minden bizonnyal ahhoz is hozzájárul, hogy Veszprém A zene városa címet viselheti az UNESCO jóvoltából.

Bélafi László, a Hangvilla igazgatója szerint az eddigi díjazottak egytől egyig kiváló zenészek, sokoldalúak és megvan bennük az együttműködési készség. Ez Cserta Balázsra különösen igaz, hiszen miközben sokan szóló karrierre törekednek és arra, hogy minél több óriásplakáton ott legyen az arcuk, ő session zenészként alkot maradandót és felel azért, hogy egy-egy produkció minél jobban szólaljon meg.

A fúvós hangszerek mestereként – összesen nyolc hangszeren játszik, köztük fuvolán, klarinéton, szaxofonon és dudán is – számtalan formációban hallhatta már őt a közönség: pop, jazz, kortárs és autentikus népzenei formációk tagjaként is. Színpadra lépett többek között Szirtes Edina Mókussal, Rúzsa Magdival, Bíró Eszterrel, Gájer Bálinttal, Geszti Péterrel, a Jazz+Azzal, Palya Beával és Szvorák Katalinnal.

Számtalan lemezfelvétel és színházi alkalmazott zene közreműködője volt már, legyen szó bármilyen fafúvós hangszerről. Emellett számos táncszínházi és prózai előadás, valamint hangfelvétel zenei rendezője és vezetője.

2007 óra tagja a Modern Art Orchestrának, amely a kortárs magyar jazz és jazz nagyzenekarra íródott kortárs klasszikus zenei darabok bemutatására specializálódott.

Az aktív zenélés mellett pályájának fontos eleme a tanítás. 2008 óta a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény jazz szaxofon és népi fúvós hangszer tanára, 2017 óta pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékén tanít népi fúvós hangszereken.

A díjazott egy rövid fellépésen ízelítőt is adott virtuozitásábólA díjazott egy rövid fellépésen ízelítőt is adott virtuozitásából

Tanulmányok:
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – Jazz szaxofon (2008.)
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – Nép klarinét – tárogató (BA) (2010.)
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – Népi klarinét – tárogató (MA) (2012.)

Díjak, elismerések
2011. Artisjus-díj „A magyar zeneművek bemutatása és megismertetése érdekében végzett kimagasló tevékenységéért” – Népzene kategóriában
2017. Pro Cultura Albae Regia díj – Székesfehérvár város közéletében és művészeti életében játszott szerepéért a Cserta család részére
2019. Artisjus-díj a Moder Art Orchestra tagjaként – az év produkciója kategóriában
2019. Fonogram-díj a Moder Art Orchestra tagjaként – az év hazai jazz albuma / hangfelvétele kategóriában

Cserta Balázs a díját hivatalosan 2023. január 14-én este 7 órakor veheti át a Hangvilla nagytermében, ahol egy koncert keretében különböző műfajokban és formációkban mutatja meg sokoldalú tehetségét, valamint fellép a Budapest Ragtime Band is.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Rendezzük el szépen polcokra azokat az élményeket, amiket a Gyárkert 2024-es nyitóhétvégéjén kaptunk! tegnap 16:23 Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben kultúra Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben A Múzeumok Éjszakájával egybekötött Juhannus-napi eseményen a fáklyás-felvonulás után gyújtották meg a Juhannus máglyát szombat este, melyet a VEMAFI (Veszprémi Magyar-Finn Egyesület) szervezett, akik sok-sok évtizedes hagyománnyal vannak jelen Veszprém város életében és öregbítik ezt a csodálatos hagyományt évről évre. tegnap 11:37 Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. 2024. június 23. 15:17 Egry József nyomában kultúra Egry József nyomában A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeum nyitotta meg Csend és fény című kiállításával: a mester, Egry József után tanítványára, közeli barátjára, Szalai Zoltán festőművészre és művésztanárra szeretnék irányítani a figyelmet a június 22-én nyíló életmű-kiállítással. 2024. június 22. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.