Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
27°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
27°C

Hitelessége, rendpártisága volt a legnagyobb bűne

2022. december 8. 14:10
Második, bővített kiadása jelent meg Brusznyai Árpádné Honti Ilona naplójának: a Ne sírj édesanya, hazajön édesapa című kötetet szerdán mutatták be a Városházán.

A Brusznyai Alapítvány és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága gondozásában megjelent kötet bővített kiadásával a szerkesztők remélik, sikerül még szélesebb körben is megismertetni Brusznyai személyiségét, aki a fiatalok számára is példa lehet.

Hiszen Brusznyai Árpád a 20. századi Veszprém egyik legjelentősebb alakja, és nagyon kevés olyan személy van, akiről a diákok vészterhes időben is büszkeséggel emlékeznek meg – fogalmazott Brányi Mária alpolgármester a könyvbemutatón. Az újabb kiadás célja pedig épp ez: ébren tartani az emlékezetet, s újra és újra felhívni a figyelmet arra, hogy a szabadság fenntartása mindannyiunk felelőssége.

Rigó Róbert, a Nemzeti Emlékezet Bizottság Kutatási Osztály vezetője szerint a kötet ehhez kiváló eszköz, hiszen nem visszaemlékezés, amelyet a jelenből írnak, és amely így természetszerűen torzul; napló, amely egykorúan, „valós időben” mutatja be a történteket, a Brusznyai Árpáddal szembeni eljárás alakulását, a megtorlások idejét, 1957 júliusától 1958 januárjáig, a halálos ítélet kihirdetéséig. Hiteles forrás, ennélfogva az oktatásban, ünnepi műsorokban is jól használható, mert átélhetővé teszi a történteket.

Sebő József történész arról beszélt, Brusznyai mintha már korán megérezte volna sorsát: hetedikes fiúként egy Vergilius-dolgozattal nyert pályázatot, melyben a lélek túlvilági sorsával foglalkozott, arról értekezett, hogy a Boldogok Ligetébe azok jutnak, akik hazájukért haltak meg. Pedig Brusznyai a tudományon keresztül akarta hazáját szolgálni: 18 évesen felvételt nyert a híres Eötvös Kollégiumba, ahol Homéroszt tanulmányozta. Kitűnő klasszika-filológus volt, azt tervezte, hogy a tudományos pályán dolgozik kutatóként, apja csendőri múltja megbélyegezte az ő jelenét is: miután elbocsátották az ELTE görög filológiai intézetéből, a váci székesegyház kántora lett, majd a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban kapott tanári állást.

Bár kifejezetten szelíd alkat volt, hazája sorsát mindig a szívén viselte. 1956. október 15-én az egyetemen tartott fórumon kritikus hangot ütött meg többek között a Rajk gyilkossággal kapcsolatban, így szinte törvényszerű volt, hogy delegálják a Veszprém megyei forradalmi tanácsba, majd később elnökké választják – igaz, ő csak átmenetileg, kényszerűségből vállalta a tisztet, ám ez az idő elég volt, hogy megpecsételje sorsát. Korábban ő volt az, aki megvédte a lincseléstől az ÁVH-sokat és a pártembereket, hogy rendes bírósági eljárás elé kerüljenek, a „köszönet” azonban egy durva koncepciós per lett.

Egy olyan koncepciós per, ami Kahler Frigyes nyugalmazott tanácsvezető bíró szerint kiváló példa volt arra, hogyan működött a kádári megtorlás rendszere, hogyan félemlítették meg a népet és hogyan használták a kitalált bűnökre épülő pereket saját bizonytalan rendszerük megszilárdítására. Mert Brusznyai legnagyobb bűne épp ez volt: hogy a saját nem legitim rendszerükkel szemben rendpárti forradalmárként, aki a változást az erkölcsre, a jogra alapozta, hiteles ember volt. Egy olyan személy, akire hallgattak. S ezért ők irigyelték, féltek tőle, s kíméletlenül el kellett távolítaniuk.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. tegnap 23:06 Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. 2024. július 19. 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. 2024. július 18. 22:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.