Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szenvedély és fülsiketítő döbbenet / L.A. Dance Company – Aino és a szívek

2008. május 25. 1:39
Ladányi Andrea nem hétköznapi alakja a kortárs táncművészetnek. Koreográfiái bármerre jár, nagy port kavarnak. De talán nem is a szórakoztatás a célja, megdöbbenteni akar, felrázni, és ehhez nem válogat az eszközökben. Addig feszíti a húrt, míg a leg szélsőségesebb érzéseket váltja ki közönségéből. Az Aino és a szívek velőt rázó. Egy hamar nem lehet elfelejteni.

Az előadás első felében egy misztikus világba kerülünk, szörnyek, gnómok közé, akik épp annyira emberiek, mint amennyire nem azok. Ezeket a lényeket, ahogy az embereket is, a nemiség, a szexus mozgatja, irányítja. Vágyaik vannak, és éreznek. Bánki Zsolt és Sólya Ádám riasztó, zöld maszkot viselnek, mozgásuk, fejtartásuk sem emberi, misztikus történetek zöldszörnyeit idézik. Eleinte csak óva figyelik, majd magukévá teszik vágyuk tárgyát, aki hol nő, hol maga is szörnyeteggé változik. Ez a nyitott, szinte állatias viszony, a buja vonaglásuk szembe fordul az erkölcsi normákkal.

Ladányi Andrea eltűnik a színpadról, majd a dobok mögött tűnik fel. Borlai Gergő egyre fokozódó, szinte már fülsiketítő dobpergetésére lejt táncot. Eggyé válik a ritmussal, mozdulatai pontosan lekövetik a pergő ritmust. Ladányi szinte transzban vonaglik, rázkódik a színpadon, miközben várjuk, hogy történjen valami, megjelenjen még egy szereplő, aki kimozdítja a hátsó térből, de a dobpergés újabb és újabb lendületre kap. Végül maga ül a dobok mögé és egyedül folytatja a szeánszot.

A nézőben fokozódik a feszültség, néha már úgy érzem, robbanni tudnék, szétfeszít ez a dübörgés, a legszívesebben talán felállnék és kirohannék, de nem tudom levenni róla a szemem. Ez a nő rabul ejt. Ingerel, de fogva tart. Vajon mi a cél? Pontosan ez, a provokálás? Egy biztos, a legemlékezetesebb produkciót Ladányi Andrea hozta a Tánc fesztiváljára.


Tekintse meg képgalériánkat!

Füssy Angéla
további cikkek
A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. 2024. február 22. 16:55 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. 2024. február 20. 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. 2024. február 20. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.