2023. február 7.
//
Tódor névnap

Szenvedély és fülsiketítő döbbenet / L.A. Dance Company – Aino és a szívek

2008. május 25. 1:39
Ladányi Andrea nem hétköznapi alakja a kortárs táncművészetnek. Koreográfiái bármerre jár, nagy port kavarnak. De talán nem is a szórakoztatás a célja, megdöbbenteni akar, felrázni, és ehhez nem válogat az eszközökben. Addig feszíti a húrt, míg a leg szélsőségesebb érzéseket váltja ki közönségéből. Az Aino és a szívek velőt rázó. Egy hamar nem lehet elfelejteni.

Az előadás első felében egy misztikus világba kerülünk, szörnyek, gnómok közé, akik épp annyira emberiek, mint amennyire nem azok. Ezeket a lényeket, ahogy az embereket is, a nemiség, a szexus mozgatja, irányítja. Vágyaik vannak, és éreznek. Bánki Zsolt és Sólya Ádám riasztó, zöld maszkot viselnek, mozgásuk, fejtartásuk sem emberi, misztikus történetek zöldszörnyeit idézik. Eleinte csak óva figyelik, majd magukévá teszik vágyuk tárgyát, aki hol nő, hol maga is szörnyeteggé változik. Ez a nyitott, szinte állatias viszony, a buja vonaglásuk szembe fordul az erkölcsi normákkal.

Ladányi Andrea eltűnik a színpadról, majd a dobok mögött tűnik fel. Borlai Gergő egyre fokozódó, szinte már fülsiketítő dobpergetésére lejt táncot. Eggyé válik a ritmussal, mozdulatai pontosan lekövetik a pergő ritmust. Ladányi szinte transzban vonaglik, rázkódik a színpadon, miközben várjuk, hogy történjen valami, megjelenjen még egy szereplő, aki kimozdítja a hátsó térből, de a dobpergés újabb és újabb lendületre kap. Végül maga ül a dobok mögé és egyedül folytatja a szeánszot.

A nézőben fokozódik a feszültség, néha már úgy érzem, robbanni tudnék, szétfeszít ez a dübörgés, a legszívesebben talán felállnék és kirohannék, de nem tudom levenni róla a szemem. Ez a nő rabul ejt. Ingerel, de fogva tart. Vajon mi a cél? Pontosan ez, a provokálás? Egy biztos, a legemlékezetesebb produkciót Ladányi Andrea hozta a Tánc fesztiváljára.


Tekintse meg képgalériánkat!

Füssy Angéla

További cikkek

Goda Krisztina: Anyukám szava a mai napig parancs
Goda Krisztina: Anyukám szava a mai napig parancs
Goda Krisztina többek között a Kaméleon, a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem rendezője; nemrég Gárdonyi Géza művéből, az Ida regényéből készített tévéfilmet, melynek egyik forgatási helyszíne Veszprém volt. A Balázs Béla-díjas rendezőnek sikeres filmjei nagy ismertséget hoztak számára, a bulvár világa viszont teljes mértékben elkerülte. Többek között arról kérdeztük, miként lehet ma érvényesülni a szakmában…
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált, amelyen négy nap alatt csaknem ötven koncert és több mint harmincöt fellépő várja a közönséget.
Fürge ujjak a gitárhúrokon
Fürge ujjak a gitárhúrokon
Mindannyiunknak vannak emlékei arról, ahogy a tábortűz mellett ülve gitárszóra énekelünk – talán e közös élményünk miatt tekintünk olyan rajongással az egy szál gitárral színpadra álló előadókra, akik a letisztult, őszinte zenét képviselik.
Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt
Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt
Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújítási munkálatai során egy régen elfeledett pincerendszerre bukkantak az épület alatt. Portálunknak sikerült lejutni a szűk bejáraton az épületrészbe, ahol nem csak üres termeket találtunk.
Zenével hívják fel a figyelmet a Balaton sérülékenységére
Zenével hívják fel a figyelmet a Balaton sérülékenységére
Tizenkét zenész és zenekar által szerzett dalok a Balaton környezeti értékeire hívják fel a figyelmet, melyek a BALATORIUM ökológiai, kulturális eseménysorozat keretein belül jelennek meg 2023-ban. A legmenőbb magyar előadók mellé pedig fiatal tehetségek jelentkezését is várják.