Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 14. Vazul
Veszprém
22°C
2024. június 14. Vazul
Veszprém
22°C

Szenvedély és fülsiketítő döbbenet / L.A. Dance Company – Aino és a szívek

2008. május 25. 1:39
Ladányi Andrea nem hétköznapi alakja a kortárs táncművészetnek. Koreográfiái bármerre jár, nagy port kavarnak. De talán nem is a szórakoztatás a célja, megdöbbenteni akar, felrázni, és ehhez nem válogat az eszközökben. Addig feszíti a húrt, míg a leg szélsőségesebb érzéseket váltja ki közönségéből. Az Aino és a szívek velőt rázó. Egy hamar nem lehet elfelejteni.

Az előadás első felében egy misztikus világba kerülünk, szörnyek, gnómok közé, akik épp annyira emberiek, mint amennyire nem azok. Ezeket a lényeket, ahogy az embereket is, a nemiség, a szexus mozgatja, irányítja. Vágyaik vannak, és éreznek. Bánki Zsolt és Sólya Ádám riasztó, zöld maszkot viselnek, mozgásuk, fejtartásuk sem emberi, misztikus történetek zöldszörnyeit idézik. Eleinte csak óva figyelik, majd magukévá teszik vágyuk tárgyát, aki hol nő, hol maga is szörnyeteggé változik. Ez a nyitott, szinte állatias viszony, a buja vonaglásuk szembe fordul az erkölcsi normákkal.

Ladányi Andrea eltűnik a színpadról, majd a dobok mögött tűnik fel. Borlai Gergő egyre fokozódó, szinte már fülsiketítő dobpergetésére lejt táncot. Eggyé válik a ritmussal, mozdulatai pontosan lekövetik a pergő ritmust. Ladányi szinte transzban vonaglik, rázkódik a színpadon, miközben várjuk, hogy történjen valami, megjelenjen még egy szereplő, aki kimozdítja a hátsó térből, de a dobpergés újabb és újabb lendületre kap. Végül maga ül a dobok mögé és egyedül folytatja a szeánszot.

A nézőben fokozódik a feszültség, néha már úgy érzem, robbanni tudnék, szétfeszít ez a dübörgés, a legszívesebben talán felállnék és kirohannék, de nem tudom levenni róla a szemem. Ez a nő rabul ejt. Ingerel, de fogva tart. Vajon mi a cél? Pontosan ez, a provokálás? Egy biztos, a legemlékezetesebb produkciót Ladányi Andrea hozta a Tánc fesztiváljára.


Tekintse meg képgalériánkat!

Füssy Angéla
további cikkek
A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A 2024-es esztendő legjobb balatoni fehérborának választotta a Balatoni Szövetség a Veszprémi Érseki Pincészet 2023-as Mandorla Savignon Blanc borát. Sőt, a pincészet egy arany- és két ezüst minősítést is bezsebelt a XXI. Balatoni Borok Versenyén. ma 11:25 Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Június 20-22. között rendezi Veszprém az Ünnepi Könyvhetet. Az eseményt Gryllus Dániel, a Kaláka Kossuth-díjas zenésze nyitja meg. tegnap 17:53 Több mint száz filmvetítés négy nap alatt Több mint száz filmvetítés négy nap alatt Szerda este a História-kertben nyitotta meg kapuit a MOZ.GO filmfesztivál. Az első este Fazakas Péter Ma este gyilkolunk című játékfilmjét mutatták Kern András és Hermányi Mariann főszereplésével, a vetítés közönségtalálkozóval zárult. tegnap 13:36 Június 23-án ismét több ezren találkozhatunk a veszprémvölgyi terített asztaloknál! Június 23-án ismét több ezren találkozhatunk a veszprémvölgyi terített asztaloknál! Idén is jön a Hosszúasztal Piknik: a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program a tavalyi év sikere után idén is megszervezi Magyarország legnagyobb közösségi piknikjét. tegnap 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.