2023. március 22.
//
Beáta névnap

Böjte Csaba gyermekotthonának segítenek veszprémi vállalkozók

Béndek Péter és több társa már közel egy évtizede áll szoros kapcsolatban Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes kovásznai gyermekotthonával, akiknek rendszeresen szerveznek gyűjtést, az adományokat pedig személyesen, saját erőből viszik ki az otthonba Veszprémből.

A kapcsolat a veszprémi vállalkozók és a romániai gyermekotthon között több éve alakult ki, azóta Béndek Péter és társai amellett, hogy önerőből, a saját kapcsolati hálójukat bevetve szerveztek évről évre jótékonysági adománygyűjtéseket a Boldog Apor Vilmos Ház lakóinak, az összegyűlt felajánlásokat saját autóval és saját költségükön szállítják ki a Veszprémtől több, mint 800 km-re lévő otthon lakóinak.

Az évek alatt általában tartósélelmiszereket, használt ruhákat vittek, azáltal pedig, hogy rendszeresen személyesen jelentek meg a gyermekotthonban, kialakult egy szorosabb emberi kapcsolat is az ottani nevelőkkel és gyerekekkel.

A koronavírus-járvány alatt sajnos nem volt lehetőség arra, hogy találkozzanak – mesélte Péter portálunknak – ezekben az években pénzadományokat gyűjtöttek a főleg veszprémi felajánlóktól, viszont a járványhelyzet hosszú hónapjai sem vették el a kedvüket attól, hogy amint lehetőségük lesz, ismét személyesen látogassák meg Böjte Csaba intézményét és annak lakóit.

„Jelenleg Veszprémből biztosítunk egyfajta védőhálót az otthon munkatársainak és lakóinak” – mesélte Béndek Péter, aki hozzátette, idén is főleg anyagi felajánlásokat várnak a helyiektől még az adventi időszakban, ők pedig garantálják, hogy a segítség valóban a gyermekotthonban élők körülményeinek javítására fordítják.

Aki szeretne bekapcsolódni az adománygyűjtésbe, az ebből a célból létrehozott nyilvános Facebook-csoportban minden információt megtalál.

Végezetül Péter megmutatta portálunknak azt a levelet, amit Kolozsi Noémi, a gyermekotthon vezetője írt nekik, ahogy ő is mondta, ehhez különösebb kommentár nem szükséges, ahogy ahhoz sem, hogy a kilométerek nem lehetnek akadályai annak, ha valaki valóban segítő szándékkal fordul a rászorulók felé.

Amikor Isten megteremtette az emberi sorsokat, mindenkinek külön utat jelölt ki. Gondosan mérlegelte, hogy kinek mi jusson. Van, aki szerető családban születik, megkapja a szeretetet, a melegséget, amire szüksége van, hogy szépen tudjon fejlődni. Van, akit nem kívánnak és terhet jelent a családnak. Ottfelejtik a kórházban, vagy szó szerint eldobják. Van, akit szeretnének, de nem tudnak neki sem erkölcsi, sem anyagi biztonságot nyújtani. A sorsok különfélék...és néha érthetetlennek. Az évek során láttam olyan gyerekeket, akiknek semmi esélyük sem lett volna egy normális életre, mégis, kicsi segítséggel, bíztatással szép jövőt építettek maguknak. Porrá égett életükből támadtak fel, saját sebeiket gyógyították be, feldolgozták a feldolgozhatatlan történéseket és most gyönyörű hattyúkká váltak. Sok rút kiskacsa lényegült át, megcáfolva minden emberi számítást. Ha magukra maradtak volna, zátonyra futott volna életük... És itt jön a tény, hogy vannak jó emberek. Mint ti. Akiket Isten azért küldött, azért szólított meg, hogy tegyenek valami jót, hogy adjanak, hogy segítsenek. Elképzelem, hogy minden általatok adományozott valami átváltozik. A konzervek, a szappanok, a mosószerek, az édességek, a ruhák, játékok, a pénz, a minden, egyszer csak átváltozik megfizethetetlen értékké. Lesz belőlük családanya, apa, egyetemista, doktorandusz, tanítónő, jogász, ápolónő. Ember. Becsület. Tisztesség. Öröm. Szerénység. Ezek a gyerekek összefogásból lettek valakik. Miattatok is. Ha nem lennétek, sokmindent nem tudnánk megvalósítani. Legyetek tudatában annak, hogy jótetteiteknek következményeik vannak. A ti bőkezűségetekből boldog életek születnek, segítségetekkel a napjaink biztonságban telnek, nyugodtan tudjuk végezni munkánkat, mert ott álltok a hátunk mögött. Jelentős adományotokat szívből köszönjük! Adjon az Úr ezer annyit és ráadásul egészséget. Isten fizesse mindenkinek! És ha, tóparton járva, hattyúkat láttok, jusson eszetekbe a sok rút kiskacsa... 

vehir.hu

További cikkek

Veszprémi cég segít a rászoruló családoknak az ajándékozásban
Veszprémi cég segít a rászoruló családoknak az ajándékozásban
A munkavállalók összeállított ajándékcsomagokat, okostelefonokat, asztali számítógépeket és laptopokat adományozott a Valeo a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézménynek.
Segítő kezek fogtak össze a Bárczi Gusztáv Általános Iskoláért
Segítő kezek fogtak össze a Bárczi Gusztáv Általános Iskoláért
A „Segítő kezek” jótékonysági kezdeményezés kiváló példája annak, amikor valakiben egyszemélyben megfogalmazódik a segítő szándék és nagyon hamar hasonló gondolkodású követőket talál maga mellett. Robozné Erődi Ildikó, a civil életben turisztikai menedzser, egyébként festőművész időt és energiát nem sajnálva, vágott bele abba, hogy segítse a veszprémi Bárczi Gusztáv Iskola alapítványát, ennek a munkának az eredményeképp pedig szerda kora este tartottak egy meghitt hangulatú jótékonysági estet a Veszprémi Petőfi Színház aulájában.
A levegő mentőinek segített a veszprémi Plazma Center
A levegő mentőinek segített a veszprémi Plazma Center
Folytatva jótékonysági tevékenységét, ezúttal a balatonfüredi légimentőket támogatta a veszprémi Plazma Center.
Jótékonykodás egy pohár fröccs mellett
Jótékonykodás egy pohár fröccs mellett
A Rotary Club Balatonfüred-Veszprém és a Veszprémi Családsegítő Központ közös adománygyűjtési programot szervez a Rozé, Rizling és Jazz Napokon.
Szombaton igazi dzsembori helyszíne lesz a Szabadság tér
Szombaton igazi dzsembori helyszíne lesz a Szabadság tér
Alig telt egy hét a Gizella-napok programjai és koncertjei után, ismét kisebb fesztiválhangulat várható a veszprémi belvárosban. Mindez az előttünk álló szombaton főleg a Szabadság térre korlátozódik, ahol első alkalommal rendezik meg a Dzsembori névre keresztelt zenés, jótékonysági rendezvényt.