Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém megyeinek lenni önazonosságot ad határon innen és túl

2022. december 16. 4:00
A Veszprém Megyei Önkormányzat fennállásának 32. évfordulóját ünnepelték csütörtökön a Megyeháza Szent István-termében. Az ünnepi beszédekben elhangzott az is, hogy a megyéknek ezeréves küldetése van, ezek az egységek őrzik a magyar kultúrát és hagyományokat.

1990-ben, a rendszerváltás részeként alapították meg a megyei önkormányzatokat abból a célból, hogy segítsenek a településeknek a fejlődésben, a folyamatos növekedésben.

„A Veszprém Megyei Önkormányzatban három évtized után is hisznek abban, hogy ez, az önzetlen és áldozatos, a közösségért végzett munka visz előre” – mondta Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke a csütörtök délelőtti ünnepségen, ahol a megye több polgármestere, országgyűlési képviselők, intézmények elöljárói, valamint díszvendégként Hans Penz, Alsó-ausztriai Tartományi Parlament nyugalmazott elnöke is részt vett.

Polgárdy Imre beszédében kifejtette: a megyei önkormányzat ereje főleg abban van, hogy a polgármesterekkel együtt, egy célért dolgoznak, így tudhatnak maguk mögött egy immáron 32 éve folyamatosan tartó építkezést.

Az ünnepségen ugyancsak beszédet mondott Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter is, ő Veszprém megyét egyszerűen az ország legszerencsésebb területének nevezte, utalva arra, hogy itt egyszerre vannak jelen a Balaton vízparti, valamint a Bakony hegyvidéki adottságai is. Ez az ellentét akár ki is olthatná egymást, de Veszprém megyében a településeknek sikerült ebben a kettősségben rejlő energiákat úgy becsatornázniuk, hogy valójában ez az egymástól eltérő jelleg adja meg a térség dinamikáját és pezsgését, mondta.

A miniszter kitért arra is, amikor a megyét ünnepeljük, saját gyökereinket is ünnepeljük, hiszen a megyéknek, a vármegyéknek ezeréves küldetése van. Néha erősebb, néha gyengébb volt történelmünk során a jelentőségük, de valójában mindig ezek az egységek őrizték meg a magyar kultúrát, hagyományt és mentalitást is, ezért a magyar államiság alapköveiként is lehet rájuk tekinteni.

Navracsics Tibor elmondta: egy megyéhez tartozni önazonosságot ad az ott élő embereknek, amit képviselhetnek országhatáron belül és azon kívül is. Hozzátette, 1990-ben egy olyan döntés született, hogy a megyei jogú városok nem lesznek részei a megyei önkormányzatoknak, ez egyfajta egyenjogúsítás miatt alakult így. A miniszter szerint ezzel az ország kihagyott egy nagy helyzetet, hiszen a települések közti párbeszéd így némileg elsikkadt, viszont Veszprém és a Bakony-Balaton régió azzal, hogy közösen pályáztak és nyerték el az Európa Kulturális Fővárosa címet, ismét kinyitott egy kaput a térség települései közt és ismét közvetlen lett a kapcsolat, így pedig a megyei identitás is új lendületet kaphat.

Az ünnepség további részében a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar adott koncertet Demel Eszter karnagy vezetésével.

Hajas Bálint
további cikkek
Meghalt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár gyászhír Meghalt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár Váratlanul elhunyt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön. tegnap 18:02 Kibérelte a helyét Veszprém az ország legélhetőbb városainak dobogóján Kibérelte a helyét Veszprém az ország legélhetőbb városainak dobogóján Veszprém továbbra is őrzi helyét az élmezőnyben a hazai élhetőségi rangsorban. Ezúttal a MBH Jelzálogbank készített összesítést hét kritérium szerint az ország járásairól, amiben a veszprémi járás a top 10-ben, a Királynék városa pedig a dobogón szerepel. tegnap 14:08 Országjáró állatvédelmi szakmai nap-sorozat indul a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány szervezésében állatvédelem Országjáró állatvédelmi szakmai nap-sorozat indul a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány szervezésében A Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos támogatásával 2024 őszén országjáró állatvédelmi szakmai nap-sorozatot indít „A hatékony és eredményes állatvédelmi eljárásokért, mert közös ügyünk az állatvédelem!” címmel. tegnap 11:43 Tízéves az Amigos a gyerekekért Alapítvány Forgács-Fábián Sára Tízéves az Amigos a gyerekekért Alapítvány Forgács-Fábián Sára tíz évvel ezelőtt hozta létre az Amigos a gyerekekért Alapítványt, a kórházban fekvő gyerekeket segítő nonprofit szervezetet. tegnap 21:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.