2023. március 24.
//
Gábor névnap

Bemutatták az idei utolsó Veszprémi Szemlét

Bemutatták a Veszprémi Szemle várostörténeti folyóirat idei utolsó, összességében a 67. számát. Az írások között időkapszulákról, egy elveszett középkori templomról és a Vár felújításáról is vannak cikkek.

Péntek délután a Városházán tartották a Veszprémi Szemle bemutatóját, ahol rögtön a rendezvény elején dr. Földesi Ferenc, a folyóirat jelenlegi főszerkesztője köszöntötte elődjét, dr. Csiszár Miklóst, aki a napokban ünnepli 80. születésnapját.

A gratuláció után Tevesz Mária, művészettörténész tartott előadást Veszprém üvegablakai címmel. A témának az apropóját az adta, hogy 2022-t az ENSZ az üveg nemzetközi évének hirdette meg.

Az előadáson elhangzott, az üveg az emberek életében olyan természetes, mint a levegő: észre sem vesszük, mégis ott van mindenhol. Magyarországon 700 éve működik üvegkészítés, ezt a tradíciót pedig már az UNESCO is elismerte.

Tevesz Mária előadásában először bemutatta, hogy a művészettörténetben milyen szerepe volt és van az üvegnek. Elmondta, a középkori templomokban jelentek meg először a díszes üvegablakok, kifejezetten a gótika korában, majd a barokkal eltávolodtak a színektől, de később, a 19. században a historizmusban újra rátaláltak és felelevenítették a régi technológiákat is.

Veszprémből összesen hat épületet hozott, a Szent László templomot, a székesegyházat, a Károly templomot, a Hősök kapuját, a Petőfi Színházat és a Megyeházát. Az ezekben az épületekben található ábráival és történeteivel ismertette meg a közönséget.

A Veszprémi Szemle aktuális számában olvasható írás a Várban talált időkapszulákról és ezek szöveges tartalmáról, az 1909-es nagy tűzvészről, ami Veszprémben pusztított, egy elveszett templomról a Várban.

Ugyancsak a Várhoz kapcsolódó téma annak középkori és kora újkori erődítésrendszerének  bemutatása. Ezen kívül a veszprémi papnevelő intézetről, Egei Sándor előadóművész és lokálpatriótáról is, valamint átfogóan a várnegyed felújításáról is születtek írások a mostani szemlében.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Veszprémi honvéd volt Petőfi Sándor öccse
Veszprémi honvéd volt Petőfi Sándor öccse
Azt minden bizonnyal sokan tudják, hogy Petőfi Sándor 1848 márciusában, néhány nappal a forradalom kitörése előtt Veszprémben tartózkodott – látogatása emlékét dombormű őrzi a Mackó cukrászda falán – arról azonban talán kevesebben tudnak, hogy látogatása oka István öccse volt, aki a környéken élt, és a szabadságharcban is a veszprémi honvéd zászlóaljban vett részt.
Tíz éve megállt az ország néhány napra
Tíz éve megállt az ország néhány napra
Hideg- és melegfrontok jönnek-mennek felettünk az idei márciusban, ez pedig leginkább orvosmeteorológiai szempontból jelent kihívást. Éppen tíz éve viszont egy másik, szintén az időjáráshoz kapcsolódó esemény állította komoly kihívás elé Magyarországot, ahol a legkisebb probléma volt az, hogy éppen fáj-e a fejünk a fronttól. A hó miatt elzárt települések, utakon ragadt autók, belügyminisztériumi SMS-ek. Ez történt 2013 március idusán.
Amikor egy atombomba energiája pattant ki a földből Veszprém mellett
Amikor egy atombomba energiája pattant ki a földből Veszprém mellett
A 2022-es Balaton Sound annyira erős bulira sikeredett, hogy a túlparton a tihanyi szeizmológiai obszervatóriumban a műszerek egy kisebb földrengést is detektáltak. Persze ezt csak a rendkívül érzékeny műszerek észlelték, de el lehet képzelni, ha néhány ezer ember ugrálásától már beremeg a föld, milyen erők lehetnek ott, ahol kontinens nagyságú kőzetlemezek feszülnek egymásnak! A törökországi földrengésekről érkező megrázó képek sokat elmondanak ezekről az erőkről, de nem kell ilyen messzire menni, 1985-ben Veszprémtől néhány kilométerre is akkora földrengés pattant ki, ami házakat döntött össze.
100 éve történt - hóhegyek a Temetőhegyen
100 éve történt - hóhegyek a Temetőhegyen
Rendszeres vendégírónk, Kovács Győző ezúttal a 100 évvel ezelőtti Veszprémbe vezeti el olvasóinkat. Abba az időbe, amikor Veszprém szó szerint behavazott. Sok helyen a tetőcserépig ért a hó, vonatok akadtak el, utcákat torlaszolt el, de egy korabeli újságcikk megemlékezik egy veszprémi kocsmáról is, ahová négy napig szorultak be a hó miatt a férfiak, szerencsére a pincébe vezető lejárat szabad maradt...
Köddé vált veszprémi templom
Köddé vált veszprémi templom
Számos középkori írásos emlék említ egy templomot a veszprémi Várban, aminek a tornya ma már nem emelkedik a magasba. Ez persze nem olyan meglepő annak tükrében, hogy az évszázadok alatt számos épületet bontottak le, vagy alakították át, viszont ennek a templomnak a maradványait még ma is keresik a régészek, pontos helye pedig máig találgatások tárgyát képezi. Pátkai Ádám Sándor, a Laczkó Dezső Múzeum régésze a Veszprémi Szemlébe írt cikkében igyekezett a fellelhető dokumentumok és logikus következtetések alapján elhelyezni az egykori épületet.