2023. február 7.
//
Tódor névnap

Véget ért a Tánc fesztiválja / Bozsik Yvette és Szabó Réka társulata nyerték a zsűri fődíját

2008. május 25. 1:49
Ladányi Andrea döbbenetes koreográfiájával véget ért az idei Tánc fesztiválja Veszprémben. A rendezők, Krámer György és Vándorfi László átadták a díjakat. Köszöntőjükben mindketten hangsúlyozták, nem a nehézségeken kell szomorkodni, hanem örülni az eredménynek. Fantasztikus öt nap áll mögöttünk, melyben a szakma krémje mutatkozott be legújabb produkcióival.
Nem volt könnyű az idei év, számos nehézséget kellett leküzdeni, többek közt azt, hogy új helyszíneket kellett keresni, a Petőfi Színház helyett, de így is sokan vannak, akiknek fontos ez a fesztivál, - mondta Vándorfi László, majd támogatók hosszú sorának köszönte meg a segítséget. Nélkülük idén nem lett volna Tánc fesztiválja. A rendezők külön kiemelték a Pannon Várszínház színészeinek munkáját, akik egy személyben hoszteszként, jegyszedőként vagy épp ruhatárosként ténykedtek az előadások ideje alatt. Magukévá tették a fesztivált, ahogy a fesztivál is magáévá tette őket, - mondta a teátrum igazgatója.


Idén is több díjat osztott ki a zsűri, így minden kiemelkedő produkciót megjutalmaztak. Elsőként a fesztivál fotója díjat, a képen szereplő Várnagy Kristóf, Frenák Pál fiatal táncosa vehette át. Gáspár Gábor a Napló fotósa, akinek az előadásokon készült képeiből kiállítást is rendeztek a SÉD filmszínház aulájában, fotóművészeti díjat kapott. A közönség szavazatai alapján a Szegedi Kortárs Balett ítéltetett a legjobbnak, míg a fesztivál koreográfusa díjat Hámor Józsefnek adták. A zsűri különdíjjal jutalmazta Farkas Zoltán Batyut, valamint Lőrincz Attilát. A zsűri elnöke, Jancsó Miklós Ladányi Andreát hozta ki győztesnek, a két fődíjat pedig Tünet Együttes, vagyis Szabó Réka Társulata és a Bozsik Yvette társulat vehette át.

Jancsó Miklós a díjátadón azzal méltatta Veszprémet, hogy ebben a városban gyökeret eresztenek az értékek, ezért a Tánc fesztiválja is még néhányszáz éven át élni fog. Majd Zrínyi Miklós gondolataival zárta az idei fesztivált: Jó szerencsét, semmi mást!

 

Füssy Angéla

További cikkek

Goda Krisztina: Anyukám szava a mai napig parancs
Goda Krisztina: Anyukám szava a mai napig parancs
Goda Krisztina többek között a Kaméleon, a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem rendezője; nemrég Gárdonyi Géza művéből, az Ida regényéből készített tévéfilmet, melynek egyik forgatási helyszíne Veszprém volt. A Balázs Béla-díjas rendezőnek sikeres filmjei nagy ismertséget hoztak számára, a bulvár világa viszont teljes mértékben elkerülte. Többek között arról kérdeztük, miként lehet ma érvényesülni a szakmában…
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált, amelyen négy nap alatt csaknem ötven koncert és több mint harmincöt fellépő várja a közönséget.
Fürge ujjak a gitárhúrokon
Fürge ujjak a gitárhúrokon
Mindannyiunknak vannak emlékei arról, ahogy a tábortűz mellett ülve gitárszóra énekelünk – talán e közös élményünk miatt tekintünk olyan rajongással az egy szál gitárral színpadra álló előadókra, akik a letisztult, őszinte zenét képviselik.
Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt
Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt
Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújítási munkálatai során egy régen elfeledett pincerendszerre bukkantak az épület alatt. Portálunknak sikerült lejutni a szűk bejáraton az épületrészbe, ahol nem csak üres termeket találtunk.
Zenével hívják fel a figyelmet a Balaton sérülékenységére
Zenével hívják fel a figyelmet a Balaton sérülékenységére
Tizenkét zenész és zenekar által szerzett dalok a Balaton környezeti értékeire hívják fel a figyelmet, melyek a BALATORIUM ökológiai, kulturális eseménysorozat keretein belül jelennek meg 2023-ban. A legmenőbb magyar előadók mellé pedig fiatal tehetségek jelentkezését is várják.