Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Űrbéli műsorajánló 2023-ra

2023. január 2. 15:09
Az éjszakai égbolt 2023-ban is tartogat látványosságokat – összegyűjtöttünk néhány egyszerűbben megfigyelhetőt.

ÜSTÖKÖS

Távcsővel hajnalban már most is meg lehet találni az Északi korona csillagképben a közeledő C/2022 E3 üstököst, ami február elsején kerül legközelebb a Földhöz. Ekkor lesz a legfényesebb – akár kisebb kézi távcsővel, binokulárral is el lehet csípni, de mégis érdemesebb egy-két nappal korábban próbálkozni vele, amikor a Hold korábban nyugszik és nem okoz maga is fényszennyezést. Ráadásul ekkor a Zsiráf csillagképben tartózkodik majd az üstökös, ami cirkumpoláris – vagyis egész éjszaka látható, nem nyugszik le, így ha az időjárás is megengedi, bőven lesz idő a megfigyelésére. 

Sebestyén Attila fotója az üstökösről december 19-én (Forrás: eszlelesek.mcse.hu)Sebestyén Attila fotója az üstökösről december 19-én (Forrás: eszlelesek.mcse.hu)

EGYÜTTÁLLÁSOK

Március elsején az égbolt két legfényesebb objektuma, a Vénusz és a Jupiter kerül közel egymáshoz – legalábbis látszólag: kevesebb mint egy fok távolságra láthatók majd egymástól. A napnyugta után kezdődő műsor szabad szemmel is látványosnak ígérkezik, és nagyjából két órán keresztül, este nyolcig figyelhető meg, amikor a páros lebukik a horizont alá.

Április 11-én a Vénusz egy másik égi látványossággal is találkozik: a Fiastyúk nyílt csillaghalmazhoz kerül néhány foknyi távolságra. Ez szintén egy szabad szemmel is élvezhető jelenség lesz, kis kézi távcsővel azonban valóban pompás élményt nyújtanak majd.

A Jupiter és a Vénusz kettőse március 1-jén a Stellarium szimulációjábanA Jupiter és a Vénusz kettőse március 1-jén a Stellarium szimulációjában

CSILLAGHULLÁSOK

Talán kimondhatjuk, hogy 2022 pocsék volt hullócsillagok szempontjából: a két legjelentősebb meteorraj, a Perseidák és a Geminidák is erős holdfényszennyezés mellett érkeztek, ami jelentősen rontotta az élvezeti értéküket. Idén szerencsére fordul a kocka!  Augusztus 13-án a Perseidák tetőzése két nappal az újhold előtt várható, vagyis kellően sötét lesz egész éjszaka ahhoz, hogy a halványabb meteoritok is láthatóvá váljanak és így akár óránként 60-70 hullócsillagot is láthassunk. Az év leglátványosabb csillaghullása, a Geminidák meteorraj december 14-én, egy nappal újhold után történik, száz fölötti meteorittal jutalmazza azokat, akik a hidegben is kitartóan kémlelik az eget.

NEMZETKÖZI ŰRÁLLOMÁS

A leglátványosabb nem természetes űrbéli jelenség kétségkívül a Nemzetközi Űrállomás átvonulása fölöttünk, ami egész évben visszatérően követhető. A Nemzetközi Űrállomást könnyű felismerni: gyakran az egyik – ha nem a – legfényesebb csillagszerű pont az éjszakai égbolton, ami egyenletes sebességgel halad, és közben nem villog, mint a repülőgépek. De nem kell a vakszerencsére bíznunk magunkat, ha látni szeretnénk: a HeavensAbove oldalán, miután beállítottuk a pontos tartózkodási helyünket, részletes előrejelzéseket kaphatunk arról, hogy mikor tűnik fel az ISS, sőt, az oldal egy csillagtérképet is generál nekünk, ahol azt is láthatjuk, merrefelé kell keresnünk az égen az űrlaboratóriumot. 

HOLDFOGYATKOZÁS

Október 28-án részleges holdfogyatkozást figyelhetünk meg: égi kísérőnk a Föld légkörének árnyékán halad keresztül. A fogyatkozás magyar idő szerint este nyolckor kezdődik és nagyjából fél egyig tart, a maximumát negyed tizenegy körül éri el.

A Hold vonulása a földárnyékban. (Infografika: NASA)A Hold vonulása a földárnyékban. (Infografika: NASA)

A fogyatkozás megfigyelhetősége (NASA)A fogyatkozás megfigyelhetősége (NASA)

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.