2023. június 9.
//
Félix névnap

Öt új film, amit érdemes lehet megnézni 2023-ban

2023. január 6. 14:11
A sokadik Disney-adaptációtól a Marvel univerzumán át az ostorcsattintgató Harrison Fordig.

Végigpörgetve az idén mozikba kerülő filmek listáját ugyanaz a kép rajzolódik ki előttünk, ami az elmúlt éveket is jellemezte: dominálnak a filmes univerzumok, a sokadik folytatások és az újrafeldolgozások. Most hozunk is egy-egy példát mindegyikre, és adunk tippet azoknak is, akik az eredeti produkciókat keresik.

A kis hableány (The Little Mermaid)

A Disney néhány évvel ezelőtt úgy döntött, hogy egyszerűbb a már meglévő filmjeiket újra felmelegíteni, mint teljesen eredeti ötletekkel előállni: csak le kell porolni a történetet, a párbeszédeket, meg a betétdalokat, szóval mi baj lehet, ha a népszerű rajzfilmekből élő szereplős (vagy inkább nyomokban élő szereplőket is tartalmazó) adaptációk készülnek? A Hamupipőkétől az Aladdinon és az Oroszlánkirályon át mostanra eljutottunk A kis hableányig, amit négy új dallal is megtoldott az 1989-es rajzfilm zeneszerzője, Alan Menken valamint Lin-Manuel Miranda. A kisgyerekes szülők már most elkezdhetik tanulni a Ringat a víz szövegét, ami a májusi premiert követően valószínűleg sok otthonban szól majd végtelen lejátszás üzemmódban. 
 

Pókverzum 2. (Spider-Man: Across the Spider-Verse)

Ha már megfeddtem a Disney-t a kreativitás hiányáért, illik rögtön egy ellenpéldát is felhozni mentségükre. A 2018-ban bemutatott Irány a Pókverzum! amellett, hogy fű alatt megágyazott a Marvel multiverzumának, túlzás nélkül azonnal kultfilmmé avanzsált. Teljes joggal: a képregényekben számos inkarnációt megélt Pókembereket ezúttal együtt láthattuk a mozivásznon, ráadásul az animáció stílusa a karakterekhez idomult, az alkotók bátran nyúlhattak különböző műfajokhoz, és ebbe a projektbe behozhatták azokat az ötleteiket is, amit a patikamérlegen kimért MCU-epizódokból könyörtelenül kigyomláltak a Disney sikergyárosai. 

Indiana Jones és a sors tárcsája (Indiana Jones and the Dial of Destiny)

Megdöbbentő azzal szembesülni, hogy már a legutóbbi, nem túl szép emlékű Indiana Jones filmet is 15 évvel ezelőtt mutatták be... Mindenesetre az immáron nyolcvan éves Harrison Ford újra felveszi kalapját és csattogtatja az ostorát, hogy megint megküzdjön a nácikkal, akik valahogy már negyven éve világuralomra törnek. Steven Spielberg és George Lucas ezúttal egy lépést hátrált, és már csak producerként járulnak hozzá a film elkészültéhez, a stafétát James Mangold rendező veszi át tőlük. Marad viszont a legendás zeneszerző John Williams, akinek az eddigi Indy-epizódok mellett a Csillagok háborúja, a Harry Potter sorozat, a Jurassic Park és a Reszkessetek betörők! dallamvilágát is köszönhetjük. Ha lehet hinni a híreknek, Williams ezzel az etűddel zárja le emlékezetes pályafutását. 

Megfojtott virágok (Killers of the Flower Moon)

A legendás rendező, Martin Scorsese ezúttal egy megtörtént bűncselekményt visz vászonra krimi-westernjében. 1920-ban hatvan osaga indiánt mészároltak le Ohioban, miután olajat találtak az amerikai őslakosok földjén. A tömeggyilkosság fő gyanúsítottját Robert de Niro alakítja majd, de a stáblistán szerepel Leonardo diCaprio, Jesse Plemons és Brendon Fraser is. Scorsese legutóbbi alkotásához, Az Írhez hasonlóan ezúttal is több mint három órás gigászi eposzra számíthatunk.

Killers of the Flower MoonKillers of the Flower Moon

Maestro

Nem kérdés, hogy az életrajzi ihletésű filmek reneszánszukat élik, és azt is nehéz lenne vitatni, hogy ezt a fellángolást a zenei élet nagyjait bemutató alkotások indították el. Freddie Mercury és Elton John után ezúttal egy zeneszerző, Leonard Bernstein – a West Side Story alkotója – története elevenedik meg a filmvásznon, nagyrészt Bradley Coopernek köszönhetően, aki producere, írója, rendezője és főszereplője is a Maestro című, idén megjelenő mozinak. A film Bernstein több évtizedes házasságát meséli el Felicia Montealegre-vel, aki ez idő alatt tudatában volt annak, hogy férje meleg. Cooper kétségkívül kinőtte a béna vígjátékok szépfiújának szerepét – ez legkésőbb a Csillag születik révén mindenki számára nyilvánvalóvá vált –, ezúttal pedig ismét nagy fába vágja a fejszéjét. Hogy megérdemli a bizalmunkat, arra árulkodó jel lehet Steven Spielberg és Martin Scorsese jelenléte a producerek névsorában.

 

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Koltai Lajos: Nem magamtól mentem Hollywoodba, úgy hívtak
Koltai Lajos: Nem magamtól mentem Hollywoodba, úgy hívtak
Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőrrel, filmrendezővel a Zsigmond Vilmos Mozgókép Intézetben találkoztunk. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett alkotó eddigi pályáján többek között olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint például Sean Connery, Richard Harris, Shirley MacLaine, Walter Matthau vagy Jack Lemon. Beszélgetésünk apropóját a veszprémi székhelyű Magyar Mozgókép Fesztivál adta, melynek zsűrielnöke. Koltai Lajos a Mozgókép Intézet osztálytermében fogadott bennünket, ahol néhány filmjének plakátja is kint ékeskedik a falon: a Sorstalanságé, Az óceánjáró zongorista legendájáé.
Tilla: Nyilván nem véletlen, hogy az alkoholizmusról készítek filmet
Tilla: Nyilván nem véletlen, hogy az alkoholizmusról készítek filmet
Till Attila műsorvezető, filmrendező eredetileg festőnek készült, végül a televíziózásban talált otthonra, és lett sokunk kedvence. A képernyőn kivétel nélkül a jókedvű, mosolygós, energikus műsorvezetőt látjuk, noha előfordul, hogy ezalatt olyan nehézségekkel küzd a kamerák előtt, mint a fejfájás. Persze erre is megvan a jótanácsa. Titkáról, készülő filmjéről, támogatásról és nem létező támogatásról, szorongásról beszélgettünk…
A magyar film legnagyobb hazai seregszemléje Veszprémben
A magyar film legnagyobb hazai seregszemléje Veszprémben
A Magyar Mozgókép Fesztivált június 7. és 10. között tartják, a programsorozat a veszprémi Szentháromság téren A nemzet aranyai című film díszbemutatójával veszi kezdetét. Az idei évben - rendhagyó módon - öt fős, filmes szakemberekből álló zsűri dönt majd a Magyar Mozgókép Díjakról.
Mindig nagyon személyesnek kell lennie a filmnek, amit készítek
Mindig nagyon személyesnek kell lennie a filmnek, amit készítek
Vannak, akik már egész kicsiként tudják, felnőttként mivel szeretnének foglalkozni, másoknál egy isteni szikra lobbantja be a szenvedély lángját, megint mások sokáig keresgélnek. A herendi Nagy Kálmán esete a második: lelkes és tehetséges amatőr kisfilmesként kezdte, majd Az utca másik vége című diplomafilmjével tavaly elnyerte a berlini FIRST STEPS AWARD Legjobb kisjátékfilm díját, mely kifejezetten a következő filmes generációra fókuszál német nyelvterületen, most pedig első nagyjátékfilmjére készül. De hogyan jutott el a blockbusterektől a társadalmilag érzékeny európai filmekig? Többek között erről is mesélt nekünk.
Oscar: Tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor
Oscar: Tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor
A Minden, mindenhol, mindenkor című alkotásnak ítélte oda az amerikai filmakadémia a legjobb film Oscar-díját. A vasárnap este a Los Angeles-i Dolby Színházban megrendezett díjátadó ceremónián Daniel Kwan és Daniel Scheinert filmje hét Oscar-díjat nyert el.