Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

A Don-kanyarnál szolgált katonákra emlékeztek

2023. január 10. 21:24
A második világháború magyar szempontból tragikus kimenetelű ütközetében résztvevő honvédekre emlékeztek kedden Zircen, ahol megnyitották a Magyar Tartalékosok Szövetségének országos programsorozatát.

1943 januárjában a keleti fronton, a Don folyó mellett szolgáló második magyar hadsereg sorsa valójában már az első lövés előtt megpecsételődött: megfelelő ellátás híján sem megfelelő fegyverzet, sem alkalmas ruházat nem állt rendelkezésre ahhoz, hogy a szovjet túlerővel és az orosz téllel szemben felvegyék a harcot. A január 12-én indult orosz hadművelet felőrölte a magyar hadsereget – több mint százezer magyar honvéd esett el, nem tudjuk pontosan, hányan kerültek hadifogságba. Azok, akik élve kijutottak a harctérről, gyalogosan indultak el nyugat felé, több száz kilométert megtéve a hazatérés reményében. 

A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) évről évre megemlékezik a Don-kanyarban hősiesen küzdő magyar honvédekről. Az idei év – a kerek, nyolc évtizedes évforduló kapcsán – kiváltképp nagy hangsúlyt kap. Az országban sokhelyütt szerveznek emlékmeneteket – Veszprém vármegyében a hét későbbi részében két nap alatt ötven kilométert tesznek meg és tíz helyen koszorúznak a MATASZ helyi szervezetének tagjai, akik általános iskolás apródokkal és középiskolás kadétokkal kiegészülve menetelnek majd. 

A rendezvénysorozat országos megnyitóját Zircen rendezték meg, ahol kedd délután a megemlékező szentmisét követően Széles Ernő nyugalmazott dandártábornok, a MATASZ elnöke olvasta fel Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter levelét.

Széles ErnőSzéles Ernő

A miniszter azt írta: 1943 januárja az ezeréves magyar katonai múlt egyik legszomorúbb emléke: százezernél is több magyar fiatal katona vesztette életét, amikor január 12-én egy számukra értelmetlen, ám annál embertelenebb küzdelem vette kezdetét. A második magyar hadsereg tagjai otthonuktól távol, az orosz fagyban becsülettel küzdöttek hazájukért, szeretteikért. 

Ma, 80 évvel a katasztrófa után kötelességünk emlékezni es feladatunk emlékeztetni – fogalmazott a miniszter, aki méltatta a MATASZ feladatvállalását. Mint írta, a szervezet országos rendezvénysorozata tanúbizonyságot tesz a haza szolgálata es katonaink hősiessége mellett, és jó példa a magyar katonaörökség méltó gondozására.

Soós Gyula alezredes és Ovádi Péter parlamenti képviselőSoós Gyula alezredes és Ovádi Péter parlamenti képviselő

Az idei rendezvény azonban újabb megbízatással is bír – intett levelében Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Morális kötelességünk, hogy a változó környezet okozta biztonsági kihívások veszélyeire is felhívjuk a figyelmet. A szomszédban dúló háború eszkalációja velünk elő félelem, aminek megvalósulása ellen mindennapi küzdelmet vívunk: egy újabb értelmetlen háború helyett békére van szükségünk – hangsúlyozta üzenetében a honvédelmi miniszter.

A MATASZ Veszprém vármegyei szervezetének emlékmenete pénteken Zircről indul, és Olaszfalut, Bakonynánát és Nagyesztergárt érintve tér vissza oda. Szombaton Veszprémből, a Vámosi úti temetőből indulnak, hogy Bándot és Márkót érintve ismét a városban, a Táborállás téren zárják a programot.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.