Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hazatért Tartuból a veszprémi lány, aki segített az észt város EKF-program előkészítésében

2023. január 12. 11:44
Ahogy arról már korábban írtunk, egy veszprémi lány is segítette az észt EKF-programot, nevezetesen Eck Izabella volt az, aki mindenféle külföldön szerzett tapasztalat nélkül belevágott egy tíz hónapos tartui kalandba. Hogy pontosan miért ment az észt városba, arról őt kérdeztük, miután nemrégiben végleg hazatért.

Elsőként az a kérdés foglalkoztatott, miként került a veszprémi önkéntes csapatba, s miért gondolta úgy, hogy fontos az EKF csapatához tartozni?

2021-ben lett aktuális a szakdolgozati témaválasztásom, egyébként a Budapesti Gazdasági Egyetemen tanulok, méghozzá turizmus-vendéglátás szakon. Két hét múlva lesz az államvizsgám, és amikor az EKF csapatához kerültem, a szakmai gyakorlatom helyszínét láttam benne, és persze egy remek lehetőséget. Becsatlakoztam, elsőként még önkéntesként, később a három hónapos gyakorlatom is ott zajlott. Ezek után találtak meg a kérdéssel, kimennék-e Tartuba, hogy segítsem a 2024-es év előkészítését, ami az Európa Kulturális Fővárosa eseményeket illeti.

Izabella elsősorban a közösségi médiáért felelt, valamint segített különböző események megszervezésében. A feladatok mellett adódik a kérdés, mennyire ijedt meg a kihívástól és attól, hogy magyarországi életét hónapokra fel kell számolnia.

Rögtön igent mondtam a felkérésre. Egyrészt megtisztelőnek éreztem, hogy rám gondoltak, másrészt jó kihívásnak, komoly feladatnak láttam. Nagy dolog, hogy Veszprémet, és egyúttal Magyarországot is képviselhettem. Amikor biztossá vált az út, első dolgom volt a rokonaimat és a barátaimat felhívni. Aztán három hét állt rendelkezésemre felszámolni az itthoni ügyeimet, és hogy elintézzek minden papírmunkát. Kicsit megijesztett, de a teendők elterelték a figyelmemet.

Amikor arról van szó, hogy felszámolja itthoni életét, eszembe jut, vajon miként lehet elbúcsúzni a szeretteinktől, barátainktól egy ilyen hosszú út előtt. Izabella úgy fogalmazott, a családdal kicsit egyszerűbb volt a történet, hiszen örök kötelékről beszélünk, attól azonban már tartott, hogy a barátságok megszakadnak.

Az érkezésem estéjén negyed órám volt bevásárolni magamnak aznapra, mielőtt bezárnak a boltok, egyébként egy koordinátor várt rám, ő vitt a szállásomra. A lakótársam csak három hét múlva érkezett meg, addig egyedül voltam. Amikor kiválasztottam magamnak a szobát, akkor éreztem meg igazán, hogy megérkeztem.

Arról, hogy a tíz hónap alatt volt-e lelkileg mélypont, amikor Izabella arra gondolt volna, hogy visszafordul, úgy felelt, őt is elérte a koronavírus, ráadásul eléggé megszenvedte. Az az egy komolyabb mélypont volt, aztán a csapatban megtalálta önmagát, és a munkában is mindenki partnerré lett.

Az előzetes sztereotípiákból tudtam, hogy az észtek kicsit távolságtartóak, de ahogy az országukban változtak az évszakok, úgy a hangulatuk is. Vagyis, abban az időszakban, amikor reggel kilenckor jött fel a nap, és délután háromkor már lement, a legtöbben inkább otthon maradtak.

Amikor elkezdtek hosszabbodni a nappalok, úgy a kedvük is jobb lett, akkor már nyitottabbak voltak a programokra is. Megteltek az utcák, a kávézók, vagy akár a jégpályák.

Egyébként nagyon kedves nép, a nyelvet sajnos nem sikerült úgy elsajátítanom, ahogy szerettem volna, de nem titkolt célom újra felvenni a fonalat. Feltűnt, hogy nem szívesen beszélnek magukról mélyebben, gondolom a saját történeteiket meghagyják a legszűkebb környezetüknek. A közvetlenség mégsem lehetetlen; köttettek barátságok is. Rendkívül fejlett ország, erősek a digitalizációban, néhány dolgot Magyarországon is meg tudnék szokni. Például a buszokon nem kérdés, hogy kártyával is lehet fizetni a jegyért.

Izabella kérdésünkre elmondta azt is, bár november óta itthon van, hiányzik neki Tartu. Remekül kialakult ott a saját élete, rutinja, tervezi a visszatérést a 2024-es év különböző programjaira. Idén azonban a veszprémi feladatokra fókuszál, jelenleg egy önkéntes csoporttal foglalkozik, tizenkilenc külföldi érkezett a királynék városába, hogy részt vegyen az Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításában.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Jazzfesztivál novemberben! Jazzfesztivál novemberben! Négy napon át csaknem harminc koncert, világsztárok, köztük Erik Truffaz, Bill Frisell, Manu Katché és Jojo Mayer fellépése várja a műfaj iránt érdeklődőket november 16-tól 19-ig a Veszprém Jazz Fesztiválon - hangzott el az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. ma 12:59 Mindenki másképp csinálja - Dubrovnik és Tartu városvezetői mesélnek az ő praktikáikról Európa Kulturális Fővárosa Mindenki másképp csinálja - Dubrovnik és Tartu városvezetői mesélnek az ő praktikáikról Dubrovnikban többek közt a Trónok harca miatt korlátozták az óvárosba a belépést. Tartuban pedig van egy hónap, amikor majdnem féláron lehet étterembe menni. Érdekes turisztikai megoldásokkal találkoztunk, amikor a két város vezetőivel interjúztunk veszprémi látogatásuk alkalmával. ma 11:53 “Az egónk kiteljesítése helyett a közösség felé kellene fordulni” irodalom “Az egónk kiteljesítése helyett a közösség felé kellene fordulni” Varga Richárd, az Európa Kulturális Fővárosa projekt kulturális menedzserének neve a legtöbb olvasónak ismerősen csenghet: sokan a slam poetry kiváló művelőjeként ismerték meg, sokan nagyszerű tanárként, vannak, akik a Godot Workshop frontembereként, és sokan költőként. Most elsősorban az Európa Kulturális Fővárosa projekt kulturális menedzserét kérdeztük arról, megmaradnak-e a nevéhez is köthető nagyobb fesztiválok, mint például a Holtszezon, de költő énjének is feltettünk néhány kérdést, hiszen a közelmúltban verses kötete jelent meg… tegnap 16:28 Tegyük mámorossá az életet! Tegyük mámorossá az életet! A mód szinte majdnem mindegy, a lényeg, hogy ne féljünk megmerítkezni abban a boldogságban, amit egy elsőre szokatlan, mégis frissességet adó dolog hozhat az életünkben. Például az ékszerek. Erről szól a Művészetek Háza legfrissebb kiállítása. 2023. szeptember 24. 16:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.