Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
23°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
23°C

A bakelitlemezekkel játszik a művész a Wine&Vinyben nyílt új kiállításon

2023. január 15. 11:28
A veszprémi Művészetek Háza megtalálta azt a művészt és megszervezte azt a kiállítást, ami ennél nagyobb összhangban már nem is lehetne a belvárosi Wine&Vinyl bakelit- és borbárral. Ebben egy felső-ausztriai képzőművész, Uwe Bressnik játszotta a főszerepet, aki egy ösztöndíjprogramnak köszönhetően Budapesten alkot épp, műveiben pedig központi szerepet kapnak a bakelitlemezek. Ezekből nyílt kiállítás a Wine&Vinylben szombat délután.

2022-ben az Európai és Nemzetközi Ügyek Szövetségi Minisztériuma és az Osztrák Kulturális Fórumok az OÖ Landes-Kultur GmbH-val együttműködve új “Artist in Residence programot” indított képzőművészek számára, melynek célja a Felső-Ausztriához kötődő művészek támogatása a külföldi kapcsolatépítésben és a külföldi intézményekkel való együttműködés erősítésében.

Ebbe a programba kapcsolódott be Uwe Bressnik osztrák képzőművész, aki 2022 októbere óta az art quarter budapest (aqb) épületében dolgozik és alkot.

A képen balról jobbra: Christian Autengruber, Uwe Bressnik, Grászli BernadettA képen balról jobbra: Christian Autengruber, Uwe Bressnik, Grászli Bernadett

Ezekből a Magyarországon készült munkáiból nyílt kiállítás szombat délután a veszprémi Wine&Vinyl bakelit- és borbárban, ahol a művész mellett jelen volt Christian Autengruber az OKF igazgatója és a Művészetek Háza Veszprém igazgatója, Grászli Bernadett is.

Utóbbi megnyitójában elmondta, a Művészetek Házának fontos célkitűzése, hogy a kortárs képzőművészetet kivigyék a kapukon kívülre is. Ebben a törekvésükben találtak partnerre Zsandár Tamásban, a Wine&Vinyl tulajdonosában, aki otthont adott a kiállításnak, ráadásul úgy, hogy annak tematikája, mint a kirakó darabjai tökéletesen illeszkedtek a vendéglátóhely profiljához.

Ugyanis Uwe Bressnik alkotásaiban mindig kiemelkedő szerepet kapnak a vinyl-, illetve a bakelitllemezek. A művész vegyes technikával dolgozik – mondta el az alkotóról Grászli Bernadett – néha a legapróbb képek ragadják meg, például egy újságkivágás, egy régi portré, vagy festmény, ezekben a képekben pedig a saját fantáziáját felhasználva helyezi el a lemezeket, olykor meghökkentő, máskor humoros kontextusban.

Így került rá egy bakelitlemez arra a jelenetre, amikor Mephisto megkísérti Faustot, de Jézust is ábrázolta lemezzel az egyik képén, ami ki van állítva a belvárosi vendéglátóhelyen.

A megnyitón Christian Autengruber is szólt néhány szót, ő örömét fejezte ki, hogy bemutatkozhatnak az Európa Kulturális Főváros program keretében Veszprémben is és sok sikert kívánt a programsorozathoz Veszprémnek.

A kiállítás február közepéig lesz látható a Wine&Vinylben, addig bárki megtekintheti ingyenesen.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. 2024. június 23. 15:17 Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. 2024. május 19. 14:41 Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül kultúra Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül A Művészetek Háza közreműködésével Temesvár, Varsó és Berlin után Veszprémben is kiállítást nyitott Beate Winkler alkotóművész és emberjogi aktivista. A helyspecifikus veszprémi installáció megvalósítása 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa évad keretében indulhatott el.   2024. május 4. 22:01 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.