2023. június 10.
//
Margit névnap

A bakelitlemezekkel játszik a művész a Wine&Vinyben nyílt új kiállításon

A veszprémi Művészetek Háza megtalálta azt a művészt és megszervezte azt a kiállítást, ami ennél nagyobb összhangban már nem is lehetne a belvárosi Wine&Vinyl bakelit- és borbárral. Ebben egy felső-ausztriai képzőművész, Uwe Bressnik játszotta a főszerepet, aki egy ösztöndíjprogramnak köszönhetően Budapesten alkot épp, műveiben pedig központi szerepet kapnak a bakelitlemezek. Ezekből nyílt kiállítás a Wine&Vinylben szombat délután.

2022-ben az Európai és Nemzetközi Ügyek Szövetségi Minisztériuma és az Osztrák Kulturális Fórumok az OÖ Landes-Kultur GmbH-val együttműködve új “Artist in Residence programot” indított képzőművészek számára, melynek célja a Felső-Ausztriához kötődő művészek támogatása a külföldi kapcsolatépítésben és a külföldi intézményekkel való együttműködés erősítésében.

Ebbe a programba kapcsolódott be Uwe Bressnik osztrák képzőművész, aki 2022 októbere óta az art quarter budapest (aqb) épületében dolgozik és alkot.

A képen balról jobbra: Christian Autengruber, Uwe Bressnik, Grászli BernadettA képen balról jobbra: Christian Autengruber, Uwe Bressnik, Grászli Bernadett

Ezekből a Magyarországon készült munkáiból nyílt kiállítás szombat délután a veszprémi Wine&Vinyl bakelit- és borbárban, ahol a művész mellett jelen volt Christian Autengruber az OKF igazgatója és a Művészetek Háza Veszprém igazgatója, Grászli Bernadett is.

Utóbbi megnyitójában elmondta, a Művészetek Házának fontos célkitűzése, hogy a kortárs képzőművészetet kivigyék a kapukon kívülre is. Ebben a törekvésükben találtak partnerre Zsandár Tamásban, a Wine&Vinyl tulajdonosában, aki otthont adott a kiállításnak, ráadásul úgy, hogy annak tematikája, mint a kirakó darabjai tökéletesen illeszkedtek a vendéglátóhely profiljához.

Ugyanis Uwe Bressnik alkotásaiban mindig kiemelkedő szerepet kapnak a vinyl-, illetve a bakelitllemezek. A művész vegyes technikával dolgozik – mondta el az alkotóról Grászli Bernadett – néha a legapróbb képek ragadják meg, például egy újságkivágás, egy régi portré, vagy festmény, ezekben a képekben pedig a saját fantáziáját felhasználva helyezi el a lemezeket, olykor meghökkentő, máskor humoros kontextusban.

Így került rá egy bakelitlemez arra a jelenetre, amikor Mephisto megkísérti Faustot, de Jézust is ábrázolta lemezzel az egyik képén, ami ki van állítva a belvárosi vendéglátóhelyen.

A megnyitón Christian Autengruber is szólt néhány szót, ő örömét fejezte ki, hogy bemutatkozhatnak az Európa Kulturális Főváros program keretében Veszprémben is és sok sikert kívánt a programsorozathoz Veszprémnek.

A kiállítás február közepéig lesz látható a Wine&Vinylben, addig bárki megtekintheti ingyenesen.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Veszprémben lesz az Ünnepi könyvhét országos megnyitója
Veszprémben lesz az Ünnepi könyvhét országos megnyitója
Június 8. és 10. között, a Kossuth utcán rendezik meg Veszprémben a könyvhetet.
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
A két művész sokáig nem is tudott egymásról, és arról sem, hogy pont ugyanazt a dolgot csinálják egymással szemben. Csupán a Balaton választotta el őket. Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően viszont most összekapcsolódott Szalontai Ábel és Szabó Dezső fotóművészek munkássága. A Művészetek Házában péntek este két különböző, mégis egy kiállítás nyílt meg.
Terápiás képekből nyílt kiállítás
Terápiás képekből nyílt kiállítás
Tizenöt alkalmas művészetterápiát szervezett a Befogadás Házában élő hajléktalanoknak a Finart Design Kft. a VEB 2023 Zrt. támogatásával. A Quirin Ágnes grafikus vezette foglalkozásokon készült képekből szombaton nyílt kiállítás a Dubniczay-palota magtárában.
Otthonra találni a művészetben - hajléktalan emberek alkotásaiból nyílnak kiállítások
Otthonra találni a művészetben - hajléktalan emberek alkotásaiból nyílnak kiállítások
Van egy perifériára került társadalmi csoport, akiknek sokszor még hajlék sincs a fejük felett, életük pedig látszólag vakvágányra került. A hajléktalanokon sokan csak átnéznek, mások mérgelődnek a jelenlétükön, viszont az EKF-en belül jelenleg is zajlik egy program, ami a művészetet hívta segítségül, hogy ismét értelmet adjon ezen emberek életének. Az „Otthonra találni a művészetben” keretében hajléktalan emberek ragadnak ecsetet és ceruzát, hogy ebből mi sült ki, azt hamarosan bárki megnézheti különböző városi kiállításokon.
A női test a társadalmi elvárások fogságában
A női test a társadalmi elvárások fogságában
Hogyan viszonyulunk a női testhez, milyen a nők viszonya a saját testükkel? A meztelenségtől az eltesttelenedésig vezet végig a Fototaxis kiállítás a Csikász Galériában.