Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
26°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
26°C

Endrődi Sándorra emlékeztek

2023. január 16. 21:38
Megkoszorúzták Endrődi Sándor veszprémi születésű költő szobrát a róla elnevezett lakótelepen hétfőn, születésének 173. évfordulóján.

A megemlékezést a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozata szervezte. A költő életútját Sebestyén Erika középiskolai tanár foglalta össze.

Endrődi Sándor 1850-ben született Veszprémben. Tanulmányait Nagyszombatban, Veszprémben, Székesfehérváron és Kecskeméten folytatta, végül Pápán érettségizett. Felsőoktatási tanulmányai Berlinbe, Lipcsébe majd Budapestre kötötték. Számos budapesti lapban jelentek meg publicisztikái, újságírói keresetét később tanárként egészítette ki Nagyváradon. 1880-ban feleségül vette Écsy Antóniát, a házasság azonban tragikus véget ért: a költő néhány éven belül két gyermekét majd feleségét is elvesztette. A gyász elől a munkába menekült, visszatért Budapestre, ahol a parlamenti napló szerkesztőjének nevezték ki. 1899-ben levelező tagjává választotta a Magyar Tudományos Akadémia. 1920-ban, hetvenévesen hunyt el. 

A megemlékezésen Rábai Zsanett, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad versmondója adta elő Endrődi néhány költeményét. Az irodalmár szobránál a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozata, valamint az önkormányzat képviseletében Brányi Mária alpolgármester és Halmay Gábor önkormányzati képviselők helyeztek el koszorút.

 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. ma 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. tegnap 15:23 ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' A kapolcsi Művészetek Völgye Magyarország egyik legjelentősebb művészeti és kulturális fesztiválja - amelyet évente rendeznek meg a festői Káli-medencében - pénteken a 34. alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. A fesztivál, ahol tíz napon át a művészeteké és a közösségi élményeké a főszerep több falu összefogásából épült fel, úgy, mint Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. tegnap 13:33 X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin Augusztus 17-én tizedik jubileumi tizedik alkalommal találkozik az az értelmiségi kör Felsőörsön, akik elkötelezettek abban, hogy rávilágítsanak a világban zajló negatív tendenciákra, de ami ennél sokkal lényegesebb, reális alternatívákat fogalmazzanak meg a változásra, mindezt globális szinten. A Felsőörsi Disputa egy alulról szerveződő közösség, ami nyitott mindenki előtt. 2024. július 19. 14:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.