Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gyerekekkel fűzték tovább az EKF-et

2023. január 19. 15:27
Az utolsó fonalszálak befűzésénél tart a Kossuth utcán felállított string art installáció. Szerdán a Királynék földjén program csapatának a tagjai dolgoztak rajta, kiegészülve a Szent Margit Óvoda kisgyermekeivel. Az EKF logóját formázó alkotás a szervezők ígérete szerint szombatra teljesen elkészül, de ehhez még nemzetközi segítségre is szükség lesz.

A kezdetben furcsa küllemű installációt még október közepén állították fel a Kossuth utcán az EKF 100 napos visszaszámláló ünnepségének keretében. Az utca embere már akkor észrevehette, hogy a fém váz közepén alig észrevehetően az EKF jól ismert, szikrát ábrázoló logója jelenik meg.

Aztán, ahogy telt az idő, egyre több színes fonal jelent meg az alkotásban, szó szerint napról napra rajzolódott ki, hogy milyen is lesz a végleges alkotás, ezzel együtt az EKF logója is kezdett testet ölteni a térben.

Mindez az Európa Kulturális Főváros program kreatív csapatának az ötlete volt, akik partnerükkel megálmodták ezt a köztéri alkotást, ami valóban a közösség összefogásával készült el több, mint három hónap alatt.

A közösségnek pedig kulcsszerepe volt az alkotás születésében, ugyanis a 100 nap alatt több, mint 50 veszprémi csapat dolgozott az installáción, ők fűzték, csomózták a szálakat, hogy kirajzolódjon a végleges formája. Ezek a csapatok olyan helyi civilekből és intézményekből érkeztek, akik mindannyian valamilyen formában részesei a nagy EKF programnak, saját projektet valósítanak meg, vagy részt vesznek egy-egy kulturális attrakcióban.

Ilyen volt szerda délelőtt a Királynék földjén program csapata is – róluk itt írtunk bővebben – akik kiegészülve a Szent Margit Óvoda kisgyermekeivel, valamint a Veszprémi Petőfi Színház színművészeivel befűzték az utolsó előtti szálakat is az alkotásba.

A teljes installációhoz körülbelül 500 méternyi fonalat használtak fel, a szervezők érdeklődésünkre elmondták, hogy szombatig az utolsó szál is a helyére kerül, ebben pedig a litván Daumantas Lukosiunas zenekar tagjai fognak segíteni, akik szintén az EKF nyitórendezvényére érkeztek Veszprémbe.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzpályáztatot hirdet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 2024. április 10. 10:13 Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50 A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. 2024. március 29. 2:41 Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Privát Veszprém Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Adománygyűjtő és -átadó akcióval ért véget a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósult Privát Veszprém (PV) programsorozat. A sokszínű és kreatív programsorozat a veszprémiek közösségében rejlő összetartó erőt mutatta meg, így nem véletlenül nevezte egy újság Európa Kulturális Fővárosa „legveszprémibb” projektjének. A város múltja családtörténeteken keresztül is láthatóvá vált: fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése mellett gyönyörű fotóalbummal emlékezett meg Veszprém városa jeles eseményeiről és meghatározó történelmi személyiségeiről. 2024. március 13. 12:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.