Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 19. Emília
Veszprém
20°C
2024. július 19. Emília
Veszprém
20°C

Együtt üléseztek a balatoni vármegyék

2023. január 19. 14:14
Közös közgyűlésen fogadtak el szándéknyilatkozatot Somogy, Veszprém és Zala vármegyék valamint Veszprém városa az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programmal kapcsolatban.

A közös ülésen a három megyei és a Veszprém városi képviselőtestületek vettek részt. Levezető elnökként Porga Gyula veszprémi polgármester szólalt fel elsőként, aki emlékeztetett: már az Európa Kulturális Fővárosa pályázat benyújtásakor térségben gondolkoztak, a három Balaton-parti megye már a kezdetekkor az ügy mellé állt. Az előttünk álló hétvégén végre megkezdődik az ünnepi év, amikor az elmúlt négy év munkájának gyümölcsét nemcsak Veszprémben, hanem minden résztvevő településen learathatják. 

A három vármegye és a város a mindennapi életben is egységet alkot – fogalmazott Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. Úgy fogalmazott: bár a közigazgatási határok ott húzódnak közöttünk, a munkánk, családi életünk, mindennapjaink során tapasztaljuk, hogy a határok nem jelentenek akadályt az együttműködésben. A Veszprém-Balaton 2023 program egy jelentős kísérlet arra, hogy a közigazgatási határok méginkább átjárhatóvá váljanak, a Bakony-Balaton térsége pedig az ünnep- és hétköznapokban is összetartozzon. 

A közgyűlésen a vármegyei önkormányzatok elnökei is felszólaltak. Biró Norbert (Somogy) felvázolta, hogy az előkészítés során a vármegye 900 millió forint értékben nyert el pályázati támogatásokat, a területükön 13 település kapcsolódott be a programba. Polgárdy Imre (Veszprém) rámutatott: a vármegyék fő feladata a területfejlesztés, az EKF program pedig ebben sokrétű lehetőségeket teremt. Megyénk 92 település részvételével összesen 8,5 milliárd forintos támogatást nyert el pályázatokon, a járási székhelyek pedig 50-50 millió forintot kaptak. Dr. Pál Attila (Zala) megköszönte Porga Gyula polgármester és a program előkészítésében résztvevők munkáját.

Zárszavában Porga Gyula felelevenítette: a kezdet kezdetén 117 önkormányzattal fogott össze Veszprém, és ők a mai napig kitartottak az ügy mellett. Pedig nem ígért nekik pénzt – sőt, éppen hozzájárulást kértek tőlük, cserébe viszont olyan lehetőségeket teremtettek, amik révén szorgos munkával a befektetett összeg sokszorosát lehet realizálni. A munkát sok, előre nem látható nehézség hátráltatta: a covid, a gazdasági válság, a szomszédban kitört háború és az általa gerjesztett energiaválság mind ellenünk dolgozott, azonban a résztvevő önkormányzatok ilyen körülmények között is felépítették a programot. A polgármester hangsúlyozta: 2023 ugyan mindannyiunk számára fontos év lesz, az igazán lényeges azonban az, hogy a lehetőséget megragadva olyan alapokat helyezzünk le, amelyekre a következő esztendőkben is építkezhetünk.

A három vármegye valamint a város közgyűlése egyhangúlag fogadott el egy szándéknyilatkozatot az Európa Kulturális Fővárosa program támogatására.

 

Ünnepélyes nyilatkozat

Mi, Somogy, Veszprém, Zala vármegyék, valamint Veszprém Megyei Jogú Város szabadon választott képviselői a mai napon a veszprémi Megyeháza Szent István-termében, hitet teszünk a Veszprém Megyei Jogú Város vezetésével a Bakony-Balaton térségben a 2023-as évben megvalósuló Európa Kulturális Fővárosa programsorozat mellett.

Immár csaknem négy évtizede, hogy évről-évre Európa kulturális fővárost jelöl ki a tagállamokból pályázó városok és régiók közül, felhívva ezzel a figyelmet közös gyökerű európai örökségünk sokszínűségére, egyúttal hangsúlyozva ennek kiemelt fontosságát és emlékeztetve mindannyiunkat arra, hogy európai identitásunk egymás kultúrájának megismerésén és elfogadásán és tiszteletben tartásán alapul.

A programsorozat keretében idén Veszprém Megyei Jogú Város vezetésével a Bakony-Balaton régió mutatkozhat be, ismertetheti meg magát és kap lehetőséget arra, hogy gazdag kulturális hagyományait és közösségeit megerősítse és továbbfejlessze.

Meggyőződésünk szerint az elmúlt két évben megvalósult, és az idei év folyamán megrendezendő kulturális programok és rendezvények szellemisége, valamint a régió kulturális életét támogató beruházások céljai híven fejezik ki az Európai Unió jelszavát: Egység a sokféleségben.

Elkötelezett európaiként és magyarként fontosnak tartjuk, hogy a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa cím adta lehetőséggel élve megmutathassuk vidékünk egyedülálló természeti szépségét, az itt élők kivételes vendégszeretetét, kultúránk sokszínűségét és sokrétűségét hazánk és a kontinens érdeklődő polgárainak. 

Bízunk benne, hogy ez a kivételes időszak lehetőséget ad közösségeinknek arra is, hogy megerősíthessék hagyományaikat. Feltárják és tovább éltessék a tagjaikat összekötő kötelékeket és azt a több, mint ezer éve felhalmozott kulturális örökséget, amely az itt, a Dunántúl közepén élők legfontosabb tartalékát jelentik a jövőre nézve.

Éppen ezért, mi, a térség közösségeinek képviseletével megbízott tisztségviselők, fontosnak tartjuk, hogy az évad fejlesztési programjai és rendezvényei:
• sugározzák az európai nemzetek kulturális közösségének eszméjét
• megjelenítsék a regionális kulturális hagyományokat és értékeket
• megjelenítsék a magyarság hozzájárulását Európa kultúrájához
• hangsúlyozzák a pannon táj és kultúra befogadó jellegét és Kelet-Nyugat közötti híd szerepét
• jelenítsék meg minden közösség és minden egyén elidegeníthetetlen jogainak tiszteletét.

Ezért a fentiek jegyében és az Európai Unió Alapjogi Chartája és Magyarország Alaptörvényének szellemében kiemelten fontosnak tartjuk a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat megvalósulását és együttműködünk a régió közös sikere érdekében.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Tartózkodási hellyel is lehet Veszprém-kártyát igényelni Tartózkodási hellyel is lehet Veszprém-kártyát igényelni Bővítették a Veszprém-kártyára jogosultak körét, futsal pályát építenének a Március 15. utcai uszoda helyére – ülésezett a képviselő-testület. 2024. június 27. 12:56 Napirend előtt: reptér, újságterjesztés, Veszprém-kártya Napirend előtt: reptér, újságterjesztés, Veszprém-kártya A májusi, rövidre szabott közgyűlésen sem maradtak el a napirend előtti interpellációk, kérdések és felszólalások csütörtökön. 2024. május 23. 20:16 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06 Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.