Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 17. Laura
Veszprém
17°C
2024. június 17. Laura
Veszprém
17°C

Az üveg ezer arca

2023. január 20. 12:00
Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat esszenciájából is ízelítőt ad a Művészetek Háza magyar és dán üvegművészek alkotásait bemutató új kiállítása, melynek darabjai között több olyan is szerepel, amely először látható a nyilvánosság számára.

Az intézmény még 2022-ben indította el azt a kezdeményezést, amelynek részeként iparművészeti tárlatokkal gazdagította kiállítási palettáját, és amelynek egy újabb fontos állomása a GLASS FOCUS című tárlat: az üvegnek a régió hagyományaiból fakadóan kiemelte jelentősége van, mely a Bakonyban működő üveghutáknak, majd az Ajkai Üveggyárnak köszönhetően több száz évig jelen volt Veszprém környékén.

A téma már csak ezért is megérdemli, hogy kiemelten kezeljék, ráadásul a 2023-as év egyaránt szól a hagyományokról és a nemzetközi kapcsolatokról, így szinte magától értetődő volt, hogy a hazai üvegművészek mellett külföldi alkotók is helyet kapjanak a kiállításon.

Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerint ezzel a tárlat ízelítőt ad a 2023-as programsorozat szellemiségéből, „azaz abból, hogy az európai nemzetek kultúrája közösséget alkot: elválaszthatnak minket égtájak vagy nyelvek, de sokkal több szál köt össze bennünket, mint ami elválaszt. Ha ezen a kiállításon végigtekintünk, akkor is látjuk ezt a közös európaiságot: a tárlat anyaga egy olyan egységet alkot, amely Európa kulturális kincsét jelenti, a mi közös kincsünket” – fogalmazott köszöntőjében.

A GLASS FOCUS kiállítás tárgyainak nagy része Dániából, Bornholm szigetéről érkezett ide. A balti-tengeri szigetén az üvegmegmunkálás és a kerámia előállítás nagy és büszke múltra tekint vissza, a Nexø városában működő Dán Királyi Képzőművészeti Akadémia Design tanszéke, melynek üvegművész és keramikus képzései Európa legjobbjai közé tartoznak. Az akadémia az egész világról vonzza a művészetre fogékonyakat, amelynek nyitott miliőjében széles perspektívát kínálnak az üveg megmunkálásához – mondta el a kiállítás csütörtöki megnyitóján Erik Vilstrup Lorenzen, Dánia nagykövete.

A kiállító művészek közül hárman – az amerikai George William Bell, a dán Alexander Kirkeby és a magyar Telegdi Balázs – itt végezték el a mesterképzést, itt éltek és alkottak több éven keresztül, míg Pattantyús Gergely azon kevesek egyike, aki Magyarországon hutát működtet, és üvegfújással foglalkozik. A kiállító művészek közül mindenki kísérletező, az újat kutató, de ugyanakkor az üvegművészet hagyományaira is építő alkotó.

A nagykövet szerint mindez, a kiállítás művészei és alkotásai is jól mutatják, milyen gazdag és sokszínű Európa kultúrája, és mennyi közös vonásunk van mindeközben. Európa kulturális fővárosának lenni pedig pont ennek bizonyításához ad lehetőséget: „arra, hogy megerősítsük regionális hovatartozásunkat, határokon átívelő hidakat építsünk, megünnepeljük közös európai vonásainkat és még szorosabbra fűzzük a viszonyt Európa kulturális közösségével.”

A 2023. április 16-ig megtekinthető kiállítás több mint 40 kivételes alkotását Magyarországon most láthatja először a közönség, sőt több olyan mű is szerepel a Dubniczay-palotában bemutatott tárlaton, mely 2022 decemberében készült el, és még soha nem szerepelt a nyilvánosság előtt.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. tegnap 15:05 „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. 2024. június 15. 21:45 77 élmény egyetlen éjszaka alatt 77 élmény egyetlen éjszaka alatt Péntek délelőtt jelentették be a jövő hét szombati, Múzeumok Éjszakája programsorozat részleteit a Városházán. Néhány óra alatt olyan gazdag kulturális élményekben részesülhetünk, amire máskor egy teljes év sem lenne elegendő. 2024. június 14. 18:12 Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Június 22-én ismét megszervezi a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület a hagyományos Juhannus-napot a Kolostorok és Kertekben. Részletes program a cikkünkben. 2024. június 14. 14:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.