Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C

Ez volt az Európa Kulturális Fővárosa nyitónapja, percről percre

2023. január 21. 10:34
Színes programokkal, este látványos gálával indítja Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatot.

21:28 – C'MON BARBIE, LET'S GO PARTY!!!

Necc party óriás diszkógömbbel a postánál, elektronikus zenei nagyszínpad az Óváros téren – az ünnepség után az éjjel soha nem érhet véget! 

21:20 – "Ugye gondolsz néha rám, ha végigsétálsz a Kossuth utcán?"

Nyolcméteres Gizella bábu, pirotechnikai elemek, épületvetítés – a nap lassan véget ér, de az év még csak most indul!

19:26 – Európai elismerés a veszprémi EKF-program előkészítéséért

Melina Mercouri-díjjal ismerte el az Európai Bizottság a veszprémi EKF-program elmúlt négyéves előkészítőmunkáját. A díjat Maksi Mátyás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője adta át Porga Gyula polgármesternek a Hangvillában a protokolláris megnyitó után.

» Következik: Ragyogj! nyitó show 

Este nyolctól három helyszínen, a Kossuth utcán, az Óváros téren és a várban követhető a Ragyogj! című  monumentális megnyitó show. Azok, akik nem lehetnek itt, keressék az M5 csatorna élő közvetítését!

Fotónk a pénteki főpróbán készültFotónk a pénteki főpróbán készült

18:40 – Hivatalosan is elkezdődött az EKF-év

A Hangvillában megrendezett ünnepélyes megnyitón Porga Gyula polgármester, Zoran Milanović horvát és Novák Katalin magyar köztársasági elnökök mondtak beszédet. Az ott elhangzottakról külön cikkben fogunk beszámolni.

» Következik a hivatalos megnyitó

17 órától kezdődik az Európa Kulturális Fővárosa év hivatalos megnyitója. A Hangvillában megrendezendő protokollrendezvény zártkörű, a Duna TV élőben közvetíti. A megnyitón részt vesz Novák Katalin köztársasági elnök és Zoran Milanović horvát államfő.

A nagyközönségnek szánt, látványos showelemekkel teltűzdelt Ragyogj! című ünnepség 20 órakor kezdődik három helyszínen, a Kossuth utcán, az Óváros téren és a várban.

16:11 – Bekukkantás a sztárság előtti pillanatba 

Megvan a kép a régi élőben közvetített táncdalfesztiválokról, és leginkább ahogy ezek az akkori tévéképernyőkön festettek? Egy picit ilyen az is, amikor az ember elsétál a Kossuth utcai iroda előtt, melynek kirakatában a Little Moon Session zenészei muzsikálnak: mintha egy nosztalgikus tehetségkutatón lennénk. Elvégre a Little Moon is azért jött létre, hogy a pályakezdő zenekaroknak ingyen élő felvételeket, videókat készítsenek a dalaikhoz, ezzel növelve az ismeretségüket. Az érdeklődő közönség meg eközben abban a kivételes helyzetben lehet, hogy ott van egy esetleges későbbi nagy zenekar szárnypróbálgatásainak pillanatában. Ez pedig akárki akármit mondjon, néha felülmúlja azt is, amikor már a befutott kedvencet hallgathatjuk nagykoncerten. Szóval érdemes bekapcsolni a televíziót, akarom mondani, megállni egy EKF iroda kirakata előtt.

16:04 – DJ, bor, bakelit

A Wine&Vinyl bakelit- és borbár nem hazudtolta meg most sem magát. A kedvelt belvárosi vendéglátóhelyen már délelőtt óta egymást váltják a DJ-k a lemezlejátszó mögött, a vendégek pedig nem csak a hely specifikumának számító borkínálatból, hanem különböző longdrinkek közül is válogathatnak.

15:40 – Éneklő buborék

A Városháza előtti tér az énekkaroké. Pontosabban az a buborék, ahol délután 2 óra óta lépnek fel helyi és nemzetközi énekesek lágy dallamokkal. A délutáni hóesés, na meg persze a belváros ezen pontja a Tűztoronnyal és a szecessziós épületekkel körbevéve még inkább lélekmelengető hangulatot ad ennek a programelemnek.

15:22 – A tánc a hidegben is felmelegít

Minden tiszteletünk azoké a néptáncosoké, akik a szakadó hóesésben is ropják a Bástya áruház melletti területen! Persze a farsangi időszak hagyományosan is a tánc, a mulatságok, a bálok és esküvők időszaka volt, amikor majd’ minden estére jutott valamilyen alkalom az összejövetelre – de persze ezeket leginkább a kocsmában, és nem szabadtéren rendezték meg. Ezen a helyszínen hamarosan a Naszály zenekar lép színre, akik a Balatonalmádi Néptáncműhellyel és a Márkói Cserdülők, Zöldág Néptáncegyüttessel várják a népzene és a tánc szerelmeseit.

14:50 – Jazz, forralt bor és hóesés

Sokszor elhangzott a felkészülés ideje alatt, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program célja megmutatni hagyományainkat és azt a közös kultúrkincset, ami európaivá tesz bennünket. És tényleg: a Hangvilla előtt a bárzongoristák műsora egyszerre repít bennünket idegen tájakra, miközben sajátosan veszprémi is az érzés, ahogy a stílusosan berendezett box előtt megjelennek a zenehallgatók. Ráadásul úgy fest, az igencsak téliesre fordult időjárás sem tántorítja el az ünneplőket. Sőt. A jazznek kifejezetten jól áll a hóesés.

14:07 – A Várban is kinyíltak a kiállítóhelyek

A Veszprémi Érsekség Work In Progress kiállításán keresztül enged betekintést a Várban zajló fejlesztésekbe, illetve néhány olyan műtárgyat is a közönség elé tárnak, amit eddig nem lehetett megtekinteni.

14:00 – Mostantól lezárták a belvárosi utakat, változik a forgalmi rend

Délután kettőtől lezárták a belvárost az autós forgalom elől. Nem lehet behajtani a Brusznyai utcára, az Óvári utcára, a Szabadság térre, az Óváros térre, lezárják a Horgos utcát és a Szeglethy utcát. Változik a forgalmi rend az egyirányú utcákban: a Toborzó utca felfelé, a Dózsa György út, Dimitrov irányába lesz járható, és az Iskola utcán is a megszokottól ellentétesen, az Egyetem utca, SZTK irányába lehet haladni. 

Illusztráció: rendőrségIllusztráció: rendőrség

13:06 – Szerencsére hó formájában érkezett a csapadék

Bejött a meteorológusok jóslata és elkezdett hullani a hó Veszprémben.

12:25 – Operettel érkezett meg a Bástyába a Petőfi Színház

A Veszprémi Petőfi Színház tizenegyórakor kezdte meg műsorát, különleges helyszínen, a Bástyában. A szeretet mint üzenet egész évadukat jellemzi, mostani összeállításukban is hangsúlyos a mélyre ható előadásmód. Mondhatni visszakerültünk a Veszprémi Petőfi Színház nagysikerű nyári Operett Fesztivál rendezvény hangulatába. Az érdeklődés rendkívül nagy, a Bástya tele van. A tömegben legyünk óvatosak, vigyázzunk egymásra egész hétvégén!

12:15 – Gyerekbarát Tomorrowland a Presszóban

Bár az EKF nyitóprogramjáról valószínűleg mindenkinek megvoltak az előzetes elképzelései - leginkább talán az, hogy egy kicsit olyan lesz, mint a díj elnyerését követő utcabuli és az Utcazene keveréke -, az valószínűleg keveseknek jutott eszébe, hogy kicsit olyan is lesz, mintha a belga Tomorrowland családbarát verziójába csöppennénk. Pedig a Presszóban zajló PomPom Party pont ilyen: a táncparketten kicsit félszeg nagymamák meg a régi idők buliján nosztalgiázó, világító fejdíszes fiatal szülők és haverok, köztük dinoszaurusz jelmezes figura mászkál, kiskamaszok összekapaszkodva táncolnak, a sarokban picik arcát festik, a háttérben meg szól az elektronikus tánczene. Meglepő kombinációnak tűnik, ám úgy látszik, mégis csak nyitottak vagyunk az újdonságokra: a Presszó előtt családosok hosszú sora kígyózik a bejutásra várva.

11:50 – Nemzetközi sajtótájékoztató az EKF-ről

A Pannon Egyetem aulájában vette kezdetét a EKF nyitóünnepségének protokolláris része. Az ide szervezett nemzetközi sajtótájékoztatóra körülbelül 150, többségében külföldi újságíró akkreditált, de az összes jelentősebb hazai médium is képviseltette magát.

A sajtótájékoztatón Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter úgy fogalmazott, az EKF-nek kettős célja van, egyrészről feltárni azokat a közös kulturális szálakat, amelyek összekötik Európa nemzeteit, másrészről pedig megmutatni a helyi sajátosságokat, amelyek egyediséget adnak a nemzeteknek. Beszélt a kreatív ipar fontosságáról is, amelyre Veszprém és a teljes régió a saját gazdasági stratégiáját szeretné építeni, ennek lényege, hogy a kultúra lehet a gazdaság mozgatórugója is.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere a nemzetközi sajtó előtt is felvázolta a város azon célját, hogy 2030-ra Európa legélhetőbb városa legyen, ennek okán pedig az EKF-cím nem egy cél volt, hanem az eszköz. Hozzátette, a program során felépült, vagy megújult infrastrukturális beruházások is a fenntarthatóság jegyében készültek, hogy azok a jövőben ne költségként, hanem a városnak bevételforrásaként működjenek.

Markovits Alíz, a VEB 2023 Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón bemutatta az EKF összes jelentősebb programelemét, a klasztereket, amelyekről korábban mi is írtunk, valamint azokat a sajátosságokat, amelyek az egyediségét adják az itteni programnak.

11:43 – A Papírkutyába már délelőtt sokakat vonzott az élő zene

A Papírkutyában gyakran megesik, hogy nem jut ülőhely, hiszen legtöbbször zsúfoltságig megtelik. Most sincs ez másképp, a tíz órai kezdetű koncertek bevonzották a zenekedvelőket, rendkívül jó hangulatot teremtett a Gyárfás Trió feat Nagy Noémi. Aki szeretné bebiztosítani helyét a nap további részére, érkezzen időben! A következő órákban a Pankastic, majd a Gáspár Károly Trió követik egymást.

11:12 – Látogatható a Művészetek Háza összes kiállítása

A Művészetek Háza az összes helyszínén várja a látogatókat, hiszen a héten számos kiállítás nyílt, amelyeket a hétvégén bárki megtekinthet. Grászli Bernadett, az intézmény igazgatója megkeresésünkre elmondta, minden érdeklődő megtalálhatja a számára izgalmas tárlatot, hiszen rendkívül színes a tematika, széles a paletta. Carl Jürgen Schroth művészeti gyűjteménye is látható, de nem kisebb kuriózum a dán üvegművészek alkotásait bemutató kiállítás sem, de a megújult Tegulárium is izgalmas múltba révedést ígér. Aki pedig már a nyarat szeretné előidézni, hamar hangulatba kerülhet, ha ellátogat a Balaton Retro kiállításra.

» Következik: nemzetközi sajtótájékoztató

11 órától nemzetközi sajtótájékoztatót rendeznek, ahol Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Porga Gyula polgármester és Markovits Aliz, a VEB2023 Zrt. vezérigazgatója válaszolnak az Európa minden szegletéből érkezett újságírók kérdéseire. Az elhangzottakról mi is beszámolunk majd!

10:00 – Megkezdődtek a programok!

A belváros számos pontján megkezdődtek a programok. A teljesség igénye nélkül: a Papírkutyában jazz, a Szent Imre téren néptáncosok, a Hangvilla előtt bárzongoristák, a Városháza előtt énekkarok várják az érdeklődőket. A részletes programfüzet letölthető PDF formátumban ide kattintva.

 

Bertalan Melinda
Hajas Bálint
Schöngrundtner Tamás
Szabó Eszter
Domján Attila
Kovács Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Privát Veszprém Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Adománygyűjtő és -átadó akcióval ért véget a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósult Privát Veszprém (PV) programsorozat. A sokszínű és kreatív programsorozat a veszprémiek közösségében rejlő összetartó erőt mutatta meg, így nem véletlenül nevezte egy újság Európa Kulturális Fővárosa „legveszprémibb” projektjének. A város múltja családtörténeteken keresztül is láthatóvá vált: fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése mellett gyönyörű fotóalbummal emlékezett meg Veszprém városa jeles eseményeiről és meghatározó történelmi személyiségeiről. 2024. március 13. 12:57 Rangos állami kitüntetést kapott Markovits Alíz Markovits Alíz Rangos állami kitüntetést kapott Markovits Alíz Az Európa Kulturális Főváros programsorozat megvalósításáért felelős Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott. 2024. március 13. 0:19 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23 Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné Nem várt helyről érkezett dicséret a veszprémi EKF-programra, de van olyan eset, amikor az eredményeket már nem lehet mismásolni. 2024. január 24. 13:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.