Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Ez volt az Európa Kulturális Fővárosa nyitónapja, percről percre

2023. január 21. 10:34
Színes programokkal, este látványos gálával indítja Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatot.

21:28 – C'MON BARBIE, LET'S GO PARTY!!!

Necc party óriás diszkógömbbel a postánál, elektronikus zenei nagyszínpad az Óváros téren – az ünnepség után az éjjel soha nem érhet véget! 

21:20 – "Ugye gondolsz néha rám, ha végigsétálsz a Kossuth utcán?"

Nyolcméteres Gizella bábu, pirotechnikai elemek, épületvetítés – a nap lassan véget ér, de az év még csak most indul!

19:26 – Európai elismerés a veszprémi EKF-program előkészítéséért

Melina Mercouri-díjjal ismerte el az Európai Bizottság a veszprémi EKF-program elmúlt négyéves előkészítőmunkáját. A díjat Maksi Mátyás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője adta át Porga Gyula polgármesternek a Hangvillában a protokolláris megnyitó után.

» Következik: Ragyogj! nyitó show 

Este nyolctól három helyszínen, a Kossuth utcán, az Óváros téren és a várban követhető a Ragyogj! című  monumentális megnyitó show. Azok, akik nem lehetnek itt, keressék az M5 csatorna élő közvetítését!

Fotónk a pénteki főpróbán készültFotónk a pénteki főpróbán készült

18:40 – Hivatalosan is elkezdődött az EKF-év

A Hangvillában megrendezett ünnepélyes megnyitón Porga Gyula polgármester, Zoran Milanović horvát és Novák Katalin magyar köztársasági elnökök mondtak beszédet. Az ott elhangzottakról külön cikkben fogunk beszámolni.

» Következik a hivatalos megnyitó

17 órától kezdődik az Európa Kulturális Fővárosa év hivatalos megnyitója. A Hangvillában megrendezendő protokollrendezvény zártkörű, a Duna TV élőben közvetíti. A megnyitón részt vesz Novák Katalin köztársasági elnök és Zoran Milanović horvát államfő.

A nagyközönségnek szánt, látványos showelemekkel teltűzdelt Ragyogj! című ünnepség 20 órakor kezdődik három helyszínen, a Kossuth utcán, az Óváros téren és a várban.

16:11 – Bekukkantás a sztárság előtti pillanatba 

Megvan a kép a régi élőben közvetített táncdalfesztiválokról, és leginkább ahogy ezek az akkori tévéképernyőkön festettek? Egy picit ilyen az is, amikor az ember elsétál a Kossuth utcai iroda előtt, melynek kirakatában a Little Moon Session zenészei muzsikálnak: mintha egy nosztalgikus tehetségkutatón lennénk. Elvégre a Little Moon is azért jött létre, hogy a pályakezdő zenekaroknak ingyen élő felvételeket, videókat készítsenek a dalaikhoz, ezzel növelve az ismeretségüket. Az érdeklődő közönség meg eközben abban a kivételes helyzetben lehet, hogy ott van egy esetleges későbbi nagy zenekar szárnypróbálgatásainak pillanatában. Ez pedig akárki akármit mondjon, néha felülmúlja azt is, amikor már a befutott kedvencet hallgathatjuk nagykoncerten. Szóval érdemes bekapcsolni a televíziót, akarom mondani, megállni egy EKF iroda kirakata előtt.

16:04 – DJ, bor, bakelit

A Wine&Vinyl bakelit- és borbár nem hazudtolta meg most sem magát. A kedvelt belvárosi vendéglátóhelyen már délelőtt óta egymást váltják a DJ-k a lemezlejátszó mögött, a vendégek pedig nem csak a hely specifikumának számító borkínálatból, hanem különböző longdrinkek közül is válogathatnak.

15:40 – Éneklő buborék

A Városháza előtti tér az énekkaroké. Pontosabban az a buborék, ahol délután 2 óra óta lépnek fel helyi és nemzetközi énekesek lágy dallamokkal. A délutáni hóesés, na meg persze a belváros ezen pontja a Tűztoronnyal és a szecessziós épületekkel körbevéve még inkább lélekmelengető hangulatot ad ennek a programelemnek.

15:22 – A tánc a hidegben is felmelegít

Minden tiszteletünk azoké a néptáncosoké, akik a szakadó hóesésben is ropják a Bástya áruház melletti területen! Persze a farsangi időszak hagyományosan is a tánc, a mulatságok, a bálok és esküvők időszaka volt, amikor majd’ minden estére jutott valamilyen alkalom az összejövetelre – de persze ezeket leginkább a kocsmában, és nem szabadtéren rendezték meg. Ezen a helyszínen hamarosan a Naszály zenekar lép színre, akik a Balatonalmádi Néptáncműhellyel és a Márkói Cserdülők, Zöldág Néptáncegyüttessel várják a népzene és a tánc szerelmeseit.

14:50 – Jazz, forralt bor és hóesés

Sokszor elhangzott a felkészülés ideje alatt, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program célja megmutatni hagyományainkat és azt a közös kultúrkincset, ami európaivá tesz bennünket. És tényleg: a Hangvilla előtt a bárzongoristák műsora egyszerre repít bennünket idegen tájakra, miközben sajátosan veszprémi is az érzés, ahogy a stílusosan berendezett box előtt megjelennek a zenehallgatók. Ráadásul úgy fest, az igencsak téliesre fordult időjárás sem tántorítja el az ünneplőket. Sőt. A jazznek kifejezetten jól áll a hóesés.

14:07 – A Várban is kinyíltak a kiállítóhelyek

A Veszprémi Érsekség Work In Progress kiállításán keresztül enged betekintést a Várban zajló fejlesztésekbe, illetve néhány olyan műtárgyat is a közönség elé tárnak, amit eddig nem lehetett megtekinteni.

14:00 – Mostantól lezárták a belvárosi utakat, változik a forgalmi rend

Délután kettőtől lezárták a belvárost az autós forgalom elől. Nem lehet behajtani a Brusznyai utcára, az Óvári utcára, a Szabadság térre, az Óváros térre, lezárják a Horgos utcát és a Szeglethy utcát. Változik a forgalmi rend az egyirányú utcákban: a Toborzó utca felfelé, a Dózsa György út, Dimitrov irányába lesz járható, és az Iskola utcán is a megszokottól ellentétesen, az Egyetem utca, SZTK irányába lehet haladni. 

Illusztráció: rendőrségIllusztráció: rendőrség

13:06 – Szerencsére hó formájában érkezett a csapadék

Bejött a meteorológusok jóslata és elkezdett hullani a hó Veszprémben.

12:25 – Operettel érkezett meg a Bástyába a Petőfi Színház

A Veszprémi Petőfi Színház tizenegyórakor kezdte meg műsorát, különleges helyszínen, a Bástyában. A szeretet mint üzenet egész évadukat jellemzi, mostani összeállításukban is hangsúlyos a mélyre ható előadásmód. Mondhatni visszakerültünk a Veszprémi Petőfi Színház nagysikerű nyári Operett Fesztivál rendezvény hangulatába. Az érdeklődés rendkívül nagy, a Bástya tele van. A tömegben legyünk óvatosak, vigyázzunk egymásra egész hétvégén!

12:15 – Gyerekbarát Tomorrowland a Presszóban

Bár az EKF nyitóprogramjáról valószínűleg mindenkinek megvoltak az előzetes elképzelései - leginkább talán az, hogy egy kicsit olyan lesz, mint a díj elnyerését követő utcabuli és az Utcazene keveréke -, az valószínűleg keveseknek jutott eszébe, hogy kicsit olyan is lesz, mintha a belga Tomorrowland családbarát verziójába csöppennénk. Pedig a Presszóban zajló PomPom Party pont ilyen: a táncparketten kicsit félszeg nagymamák meg a régi idők buliján nosztalgiázó, világító fejdíszes fiatal szülők és haverok, köztük dinoszaurusz jelmezes figura mászkál, kiskamaszok összekapaszkodva táncolnak, a sarokban picik arcát festik, a háttérben meg szól az elektronikus tánczene. Meglepő kombinációnak tűnik, ám úgy látszik, mégis csak nyitottak vagyunk az újdonságokra: a Presszó előtt családosok hosszú sora kígyózik a bejutásra várva.

11:50 – Nemzetközi sajtótájékoztató az EKF-ről

A Pannon Egyetem aulájában vette kezdetét a EKF nyitóünnepségének protokolláris része. Az ide szervezett nemzetközi sajtótájékoztatóra körülbelül 150, többségében külföldi újságíró akkreditált, de az összes jelentősebb hazai médium is képviseltette magát.

A sajtótájékoztatón Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter úgy fogalmazott, az EKF-nek kettős célja van, egyrészről feltárni azokat a közös kulturális szálakat, amelyek összekötik Európa nemzeteit, másrészről pedig megmutatni a helyi sajátosságokat, amelyek egyediséget adnak a nemzeteknek. Beszélt a kreatív ipar fontosságáról is, amelyre Veszprém és a teljes régió a saját gazdasági stratégiáját szeretné építeni, ennek lényege, hogy a kultúra lehet a gazdaság mozgatórugója is.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere a nemzetközi sajtó előtt is felvázolta a város azon célját, hogy 2030-ra Európa legélhetőbb városa legyen, ennek okán pedig az EKF-cím nem egy cél volt, hanem az eszköz. Hozzátette, a program során felépült, vagy megújult infrastrukturális beruházások is a fenntarthatóság jegyében készültek, hogy azok a jövőben ne költségként, hanem a városnak bevételforrásaként működjenek.

Markovits Alíz, a VEB 2023 Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón bemutatta az EKF összes jelentősebb programelemét, a klasztereket, amelyekről korábban mi is írtunk, valamint azokat a sajátosságokat, amelyek az egyediségét adják az itteni programnak.

11:43 – A Papírkutyába már délelőtt sokakat vonzott az élő zene

A Papírkutyában gyakran megesik, hogy nem jut ülőhely, hiszen legtöbbször zsúfoltságig megtelik. Most sincs ez másképp, a tíz órai kezdetű koncertek bevonzották a zenekedvelőket, rendkívül jó hangulatot teremtett a Gyárfás Trió feat Nagy Noémi. Aki szeretné bebiztosítani helyét a nap további részére, érkezzen időben! A következő órákban a Pankastic, majd a Gáspár Károly Trió követik egymást.

11:12 – Látogatható a Művészetek Háza összes kiállítása

A Művészetek Háza az összes helyszínén várja a látogatókat, hiszen a héten számos kiállítás nyílt, amelyeket a hétvégén bárki megtekinthet. Grászli Bernadett, az intézmény igazgatója megkeresésünkre elmondta, minden érdeklődő megtalálhatja a számára izgalmas tárlatot, hiszen rendkívül színes a tematika, széles a paletta. Carl Jürgen Schroth művészeti gyűjteménye is látható, de nem kisebb kuriózum a dán üvegművészek alkotásait bemutató kiállítás sem, de a megújult Tegulárium is izgalmas múltba révedést ígér. Aki pedig már a nyarat szeretné előidézni, hamar hangulatba kerülhet, ha ellátogat a Balaton Retro kiállításra.

» Következik: nemzetközi sajtótájékoztató

11 órától nemzetközi sajtótájékoztatót rendeznek, ahol Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Porga Gyula polgármester és Markovits Aliz, a VEB2023 Zrt. vezérigazgatója válaszolnak az Európa minden szegletéből érkezett újságírók kérdéseire. Az elhangzottakról mi is beszámolunk majd!

10:00 – Megkezdődtek a programok!

A belváros számos pontján megkezdődtek a programok. A teljesség igénye nélkül: a Papírkutyában jazz, a Szent Imre téren néptáncosok, a Hangvilla előtt bárzongoristák, a Városháza előtt énekkarok várják az érdeklődőket. A részletes programfüzet letölthető PDF formátumban ide kattintva.

 

Bertalan Melinda
Hajas Bálint
Schöngrundtner Tamás
Szabó Eszter
Domján Attila
Kovács Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov Hamarosan visszaköltözik a kultúra a Dimitrov épületébe, viszont teljesen más formában, mint eddig ismerős volt. Sőt, az, ami várhatóan ősszel megnyílik az újragondolt épületben egész Közép-Európában egyedi lesz. Hétfő délután Porga Gyula polgármester és a CODE digitális élményközpont – ez lesz a Dimitrov új neve – megvalósítói tartottak körbevezetést néhány veszpréminek. Portálunk ott volt ezen az alkalmon és most olvasóinknak is eláruljuk, hogy mit is jelent pontosan az immerzív tér, ami a CODE-ban épül. 2024. június 4. 0:36 Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Azt mondják, hogy felmelegítve csak a töltött káposzta jó. A konyhában minden bizonnyal tényleg így van, de ha egy közel kétszáz évre visszatekintő éttermet élesztenek újjá hasonló szellemiséggel, mint egykor működött, ez az alaptétel ugyancsak érvényes. Legalábbis Veszprémben a Kiskuti csárdában sikerült, ami hétvégén nyitott meg, miután az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően felújították és újra élettel töltötték meg. 2024. június 3. 16:37 Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   2024. május 10. 0:10 Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja A Balaton környezetében épített példaértékű új, illetve felújított, bővített, átalakított meglevő épületek elismerésére életre hívott díjjal idén családi házat, CLT pavilont, képzőművészeti gyűjteményt és borteraszt is jutalmazott a bírálóbizottság, amelyek között az egyik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően újult meg Balatonfüreden. 2024. május 8. 10:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.