Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Közösen kell megteremteni az alkotó élethez szükséges békét – Csák János

2023. január 24. 4:00
Vasárnap délután a Pannon Egyetem auláját A nagy Himnusz sztori című rendkívül népszerű előadás töltötte meg. Nyáry Krisztián és Bősze Ádám humoros, ugyanakkor tényszerű estjét az innovációs és kulturális miniszter, Csák János is megtisztelte.

Csák ünnepi beszédében elsőként gratulált a királynék városának, amiért most már hivatalosan is viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. Kisebb időutazással folytatta, hiszen amellett, hogy pontosan kétszáz éve annak, hogy Kölcsey Ferenc befejezte a Himnuszt, kétszáz éve született Petőfi Sándor és Madách Imre is. Különleges év – utalt Csák a jeles évfordulókra. De vajon mi tartja össze az említett zseniket, géniuszokat? – tette fel a kérdést, majd folytatta, az ő életművük testesíti meg Babits Mihály szavaival élve „a magyar szellemi jelenséget és lelki örökséget”.

A magyarok egyik meghatározó feladata, hogy ezt a szellemi jelenséget és lelki örökséget átadják a következő nemzedékeknek, nem csupán Magyarországon, hanem Európában is, ezzel pedig megalapozzák a következő nemzedékek önrendelkezését és cselekvőképességét.

Az Isten, család, haza egysége nélkül nem sikerült volna az, ami már a magyar nemzetet 1100 éve - harminchárom nemzedék óta - képessé teszi arra, hogy kialakítson, alakítson, és megőrizzen a Kárpát-medencében egy anyagilag spirituálisan és szellemileg megalapozott államiságot.

Csák János után Ladányi István, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar irodalomtörténész oktatója köszöntötte a megjelenteket.   

Ladányi folytatva, s még inkább felvezetve a Himnusz témakörét így fogalmazott: „Az ilyen, viszonylag régi és erős értelmezési hagyományokkal rendelkező szövegeknél oktatóként vagy más irodalomközvetítőként leginkább az okoz nehézséget, hogy valamilyen módon közvetlen hozzáférést hozzunk létre a műhöz.

Valamit kezdenünk kell az időbeli távolsággal, a műre kövesedett értelmezésekkel, olvasási automatizmusokkal.”

Ladányi két opciót is felkínált, egyrészt megkísérelheti megmutatni a mű aktualitását, hogy az alkotás voltaképpen hozzánk szól. Tehát idehozza a művet onnan. A másik irány, hogy innen visz bennünket oda, vagyis megpróbálja érthetővé és esetleg átélhetővé tenni a művet a saját idejében.

Bősze Ádám, Nyáry Krisztián, valamint a Mendelssohn KamarazenekarBősze Ádám, Nyáry Krisztián, valamint a Mendelssohn Kamarazenekar

Ladányi István megköszönve a figyelmet kellemes időtöltést kívánt a várva várt Nyáry-Bősze esthez, ahol kiderült, miért telt el 166 év, mire Kölcsey Himnuszából törvényes nemzeti himnusz lett. De azt is megtudtuk, miért nem tetszett Erkel és Kölcsey műve a legkülönbözőbb rendszerek politikusainak és milyen alternatív indulókkal próbálkoztak. Bősze és Nyáry végig fenntartották a figyelmet, kommunikáltak a közönséggel, a végén pedig még kvízkérdéseket is feltettek. 

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.