Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Hogyan kell ápolni a vízhiányos bőrt?

2023. január 24. 9:30

A vízhiányos bőr megfelelő ápolása nem egyszerű, már csak azért sem, mert nagyon gyakran összekeverik a szárazzal, ami egy teljesen más jelenség, ennélfogva más gondoskodást is igényel.

Cikkünkben most viszont kitérünk arra, hogyan lehet felismerni a vízhiányos bőrt, és hogyan segíthetnek rajta az olyan kozmetikumok, mint például a Helia-D AquaBoom termékcsalád.

Vízhiányos vagy száraz – mi a különbség?

Kezdjük az alapokkal: a száraz egy bőrtípust jelent (rajta kívül létezik még zsíros, kombinált és normál is), tehát egy genetikailag adott dolog. Ilyenkor a bőr túl kevés faggyút termel, emiatt olajokban és lipidekben szegény lesz, ezáltal a nedvességtartalma alacsony. A szárazság nemcsak az arcon, hanem más testtájakon is jelentkezhet.

Ezzel ellentétben a vízhiány nem egy típus, hanem egy bőrprobléma, ami helytelen ápolás és/vagy külső környezeti hatások miatt jelentkezik. A bőr akkor lesz száraz, ha a felső epidermális réteg több vizet párologtat el, mint amennyit felvesz, ezáltal kiszárad. Máris láthatjuk a különbséget: az első esetben a faggyú, míg a másodiknál a víz hiánya a fő probléma. 

A vízhiány minden bőrtípust, még a zsírosat is érintheti, amennyiben nem megfelelően ápoljuk, vagy kevés folyadékot fogyasztunk. Bár a tünetek hasonlóak – száraz tapintás, feszülő érzet, hámlás, viszketés – másképp kell ápolni egy száraz és egy vízhiányos bőrt.

Az előbbinél az olajok és lipidek pótlására kell helyezni a hangsúlyt, az utóbbiak esetén pedig a hidratálásra. Ez persze nem azt jelenti, hogy mossuk gyakran vagy permetezzük vízzel az arcunkat, hanem azt, hogy vízhiányos bőrre való kozmetikumokat használjunk.

Milyen készítményeket válasszunk?

Keressünk olyan kozmetikumokat, melyeken a gyártó feltünteti, hogy vízhiányos bőrre valók. Ilyen a már említett Helia-D AquaBoom termékcsalád, melynek készítményei az egyik legjobb hidratáló hatású összetevőt, a hyaluronsavat tartalmazzák.

Ez az anyag kiváló nedvességmegkötő tulajdonságairól ismert, emiatt igen közkedvelt a vízhiányos bőrrel rendelkezők körében. Több típusa létezik, melyek eltérő molekulasúllyal rendelkeznek, emiatt másképp hatnak.

Ha biztosra akarunk menni, válasszunk olyan készítményt, amelyben mindhárom (kicsi, közepes és nagy) molekulasúlyú hyaluronsav megtalálható, így a bőrünk minden rétege megkapja a kellő hidratálást.

Hogyan lehet a nedvességpótlás még hatékonyabb?

Egy jól megválasztott hidratáló krémmel máris tettünk egy nagy lépést az egészségesebb bőrkép felé, de természetesen használhatunk további kiegészítőket is, hogy fokozzuk a hatást. 

A hyaluronsavtartalmú szérumok extra hidratálást nyújtanak, hisz koncentráltabb hatóanyag-tartalommal rendelkeznek. Érdemes olyan arclemosót választani, ami szintén tartalmaz hidratáló összetevőket, így a lemosás is kevésbé lesz szárító hatású.

Végezetül nem szabad megfeledkezni a belső hidratálásról, azaz a bőséges folyadékfogyasztásról sem: a testünk minden sejtjének – beleértve a bőrünket is – szüksége van a napi 2-3 liter vízre.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.