2023. április 2.
//
Áron névnap

Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye

A négynapos fesztiválon hat dokumentumfilmet nézhetnek meg, akik a Cinema Citybe látogatnak. A csütörtöki nyitónap után még pénteken, szombaton és vasárnap is várják az érdeklődőket.

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált (BIDF) kilencedik alkalommal szervezik meg idén januárban, Veszprém második alkalommal csatlakozik az eseményhez a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának szervezésében. A legfrissebb Oscar- és Európa-díjas, illetve arra jelölt filmek mellett számos nemzetközi szakmai fesztiválok favoritjait tekintheti meg a közönség.

A csütörtöki nyitónapon dr. Navracsics Judit, a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar dékánja köszöntötte a filmkedvelőket. Kifejtette: nem titkolt cél, hogy az egyetem jelenlegi és majdani hallgatóit bevonják a filmek világába valamint a fesztivál szervezésébe, ilyen módon pedig már-már gyakorlati feladatként is tekinthetnek a rendezvény lebonyolításában résztvevő közösségszervező alapszakosok, de például a kommunikáció szakos hallgatók a filmvetítések utáni moderálásban is kipróbálhatják magukat. Navracsics hozzátette: a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar hamarosan Humántudományi Kar néven fut tovább, s az a színesség, amit lefed a kar, a fesztiválra is jellemző.

Horváth Virág, a veszprémi fesztivál főszervezője rendkívül fontosnak tartja, hogy a filmek valódi közönségre találjanak. Éppen ezért a nyitónapon az első harminc regisztrált pedagógus ingyen nézhette meg a Kölyök Platónok című, a tanárok szívéhez közel álló filmet. A történet egy ír fiúiskolában játszódik, ahol Kevin McArevey filozófia tanár alsós fiúkat oktat. Az oktat persze erős kifejezés, nem illik McArevey személyéhez, hiszen olybá tűnik, hogy a tanár az életre való nevelésre esküdött fel. Módszereiben a filozófia nagyjaihoz nyúl, s a fiúk problémakezelését azokon keresztül – nem oldja meg, hanem – elemzi. Hogy világos legyen: az osztályon belüli konfliktus kezelésére nem a szidás a válasz, hanem a gondolattérkép, ahol pontosan felvázolhatja mindenki, hogy mit élt meg egy bizonyos konfliktus során, miért tette, amit tett, és vajon mi volt a kiváltó ok. Vagyis minden szembejövő konfliktusba bele kell mélyülni, hogy pontosan rálásson a szereplő.

A vetítés után kerekasztal-beszélgetés keretében dr. András Ferenc filozófus kérdezte Vajna Szabina doktorandusz hallgatót, valamint dr. Kopházi-Molnár Erzsébetet a filmről. Izgalmas diskurálás alakult ki, melynek a fő üzenete talán az, hogy a pedagógus – de talán fogalmazhatunk összességében az emberről – egyik legfontosabb feladata a kérdésfelvetés, nem pedig a válaszadás. A filmben is jól érződik, hogy a főszereplő férfi filozófiatanár sokkal inkább gondolkodásra készteti a diákokat, és nem ad a szájukba kész válaszokat.

A beszélgetés után folytatódott az este, így az értekezés is a filmről, a jóhangulat pedig a következő három napban is garantált.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Elkészült az Egyetemváros utcagalériája
Elkészült az Egyetemváros utcagalériája
Egy egyszerű, ám látványos megoldással sikerült az Egyetemvárosban az utcák hétköznapiságába belecsempészni a kultúrát, ráadásul helyi festőművész alkotásaival. Az Open Galéria projektet a fiatalokból álló ProBono Veszprémért Egyesület valósította meg a VEB2023 Európa Kulturális Főváros támogatásával.
A veszprémi Lékai-Kiss Ramóna kapta a legjobb női műsorvezetőnek járó elismerést
A veszprémi Lékai-Kiss Ramóna kapta a legjobb női műsorvezetőnek járó elismerést
A Televíziós Újságírók Díjátadóján tizennégy kategóriában hirdettek nyertest.
Kultúra: helyben! – Folytatódik a Pajta program
Kultúra: helyben! – Folytatódik a Pajta program
A két éve sikeresen futó Pajta program harmadszor is lehetőséget kapott, idén kétszer annyi településen nyílnak EKF-pajták, mint tavaly. A program keretei között a Bakony-Balaton régió 29 települése fordíthat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa forrásából 170 millió forint támogatást olyan közösségépítő rendezvényekre, amelyek célja a helyi kulturális élet fellendítése.
Bemutatták a Művészetek Háza következő negyedéves programjait
Bemutatták a Művészetek Háza következő negyedéves programjait
Japán képzőművészet, bolhapiaci vásárfia és elsőkötetes szerző könyvbemutatója – címszavakban néhány ínyencség az előttünk álló hetek kínálatából.
Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba – becenevén Cyla – már harmadik alkalommal indult országos turnéra, rendszerint telt házas előadásokat tart. A Veszprémbe is ellátogató népszerű modellügynök személyes sztorijai sokakat érdekel, hiszen humorral, rendkívül szórakoztatóan tálalja történeteit. Az Instagram sztárja naponta bejelentkezik a követőinek, mesél, s fontos számára, hogy értéket közvetítsen. Nincs nap, hogy ne szólítaná meg közönségét – el is várják tőle. Nagyképűségről, önmagunk felvállalásáról, elitizmusról és a modell szakma változásáról is beszélgettünk.