Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hat fontos szempont, ha 2023-ban adjuk lakásvásárlásra a fejünket

2023. február 1. 10:51
A világban számos szorongást keltő esemény történt az elmúlt években: világjárvány, háború, folyamatosan fenyegető klímaváltozás. Mivel ezek egyszerre hatnak a biztonságérzetünkre és a gazdasági helyzetre is, előfordulhat, hogy nehezebben hozunk döntést egy-egy változással kapcsolatban. Ide tartozik például a lakásvásárlás is: milyen szempontok alapján érdemes mérlegelnünk?

Mivel az elmúlt években főleg a lakásárak növekedéséről hallhattunk, illetve az élet legtöbb területén nagymértékű inflációt tapasztalunk, könnyű azt gondolni, hogy az ingatlanpiacon növekvő tendenciára számíthatunk az árak szempontjából. Az eladó lakások és házak árait azonban sokkal összetettebb tényezők alakítják. A 2023-as év ezért egyes szempontok mentén kedvezőbb változásokat is hozhat az ingatlanárak tekintetében. Nézzük, mely tényezőket célszerű követni!

6 szempont, amelyet figyelembe kell vennünk

Az ingatlanelemzők kimutatásai alapján 2022-ben a kínálat nagymértékű növekedésnek indult, és bár a tavalyi év előtti egy évtizedben a hazai ingatlanárak növekedése Európában a másik legmagasabb volt, mégsem kell idén a költségek tekintetében nagy ugrásra számítani. Hogyan lehetséges ez? Az ingatlanpiacon eladó lakások, házak árát több fontos tényező szabja meg, ezek alapján megérthető, mire számíthatnak a vásárlók a következő évben.

Infláció

Az árak növekedése, azaz a pénz romlása, természetesen nem marad következmények nélkül az ingatlanpiacon sem. Mivel az alapanyagok, eszközök, munkadíjak költsége magasabb lesz, egyenes arányban növekszik a bérleti díjak, valamint az eladó lakások, házak ára is. Míg a koronavírus idején a családi házak iránt nőtt az érdeklődés, az emelkedő rezsiárakkal valószínűleg az eladó lakások válnak népszerűbbé.

Hitelek kamatainak alakulása

Hazánkban az ingatlanok nagy részét hitelből vásárolják, éppen ezért az egyik leginkább befolyással bíró tényező az ingatlanpiac alakulásában a kamatok változása. Ha a kamatok alacsonyabbak lesznek, az a vásárlói szándékot jótékonyan befolyásolja, hiszen kevesebb törlesztőrészlettel kell számolni, míg a növekedés éppen fordítva hat a piacra. A kisebb kereslet pedig könnyen hozhat csökkenő árakat.

A munkahelyek számának változása

Természetesen az eladó lakások, házak árait az is meghatározza, milyen régióban, városban, területen találhatóak. Különösen nagy hatással bír adott helység ingatlanáraira, hogy miképpen alakul adott időszakban a munkahelyek száma. Minél több és jobb munkát kínál az adott város, falu, vagy közvetlen környéke, annál magasabb árakkal kell számolni.

A turizmus hatása

A fővárosban, valamint a Balaton-környéki településeken és az ország egyéb nagy népszerűségnek örvendő üdülőterületein 2023-ban is magasabb árakra van kilátás, hiszen ezek mind a magyar, mind a külföldi utazók körében népszerű területeket jelentenek. A turizmus éledezése így a vásárlóknak nem kedvez.

Fejlesztési irányok

Amikor új otthont keresünk, a legtöbb esetben fontos számunkra a jó megközelíthetőség, a megfelelő közlekedés, a környéken elérhető szolgáltatások megléte. Az ingatlanok szempontjából azonban nemcsak a már kész körülményeket érdemes figyelembe venni, hanem a tervezett fejlesztéseket is. Ha egy eladó lakás vagy ház az úgynevezett fejlesztési irány területére esik, bizonyára jó befektetésnek bizonyul, hiszen évek múltán az eredeti ár többszöröséért lesz értékesíthető.

Korszerű energia, környezetbarát kialakítás

Ahogy a szakértők megfogalmazzák, már 2022 őszén megérkeztek az első jelek, amelyek láthatóvá tették: az ingatlanpiac reagált a napi kiadásokat, valamint az energia- és gázárakat érintő inflációra, hiszen a kereslet jóval kisebb lett az eladó lakások és házak felé. Emiatt a kínálat oldalán szükségszerűvé vált a csökkentés. A külső tényezők alakulása miatt azonban egyre népszerűbbé válnak a korszerű energiamegoldással kialakított ingatlanok, valamint a fenntarthatóságot szemmel tartó lakások és házak. Ezek nagyobb költségekkel bírhatnak, viszont hosszú távon jó befektetést jelentenek.

Ne féljünk segítséget kérni!

Természetesen a fenti szempontok mérlegelése után nem kell azonnal döntést hoznunk, hogy melyik konstrukció, helyszín vagy időpont a legideálisabb számunkra a választáshoz. Kérjünk szakértői segítséget, hiszen számos tényező befolyásolja a jövőbeli kiadásainkat. Ilyen például, hogy melyek az aktuálisan elérhető hitelek és otthonvásárlási kedvezmények, illetve hogy hogyan alakíthatja törlesztőrészleteinket ezek lejárati ideje.

Emellett az ingatlanárak lehetséges alakulását sem kell egyedül megtippelnünk: olyan gazdasági tényezők is beleszólhatnak ugyanis ezek változásaiba, amelyeket laikusként nehéz számításba venni. Ne féljünk pénzügyi vagy hiteltanácsadó segítségét kérni, ha a legkisebb mértékű bizonytalanságot is érezzük, hiszen hosszú távú döntést hozunk, amely az életünk minden szegmensét érinti.

Döntsünk okosan!

Új ottont venni vagy eladó lakásba befektetni a pénzünk mindig nagy döntés, azonban egy gyorsan változó világban, bizonytalan körülmények között még több kérdés felmerül bennünk. Éppen emiatt igyekezzünk nem érzelemből dönteni, hanem az ésszerűséget segítségül hívni. Amennyiben a fenti szempontokat végiggondolva számunkra kedvező feltételekre számíthatunk, illetve a szakértői oldalról is megerősítést kapunk, legyünk bátrak meghozni a számunkra legjobb döntést.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.