Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt

2023. február 2. 1:09
Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújítási munkálatai során egy régen elfeledett pincerendszerre bukkantak az épület alatt. Portálunknak sikerült lejutni a szűk bejáraton az épületrészbe, ahol nem csak üres termeket találtunk.

A megyei könyvtár felújítását ősszel kezdték el a szakemberek, elsősorban az épület Iskola utca felöli oldalának vizesedési problémáját oldják meg, valamint az Európa Kulturális Főváros program támogatásával két új közösségi teret is kialakítanak, egyiket a fiatalok számára, valamint egy közösségi iroda lesz a könyvtárban. Ezenkívül a könyvtár digitalizációjában is várható előrelépés a jövőben.

A munkások, miközben a gyerekrészleg felújításán dolgoztak, egy kisebb aknafedélre lettek figyelmesek a földön, tudtuk meg Baranyai Tamástól, az intézmény igazgatójától, akivel a helyszínen kerestük fel ezt rejtélyes ajtót.

Az igazgató társaságában a szűk nyíláson lemászva aztán egy hamar kitágult tér és egy háromszakaszos pincerendszer tárult elénk, amely gyakorlatilag végigfut a könyvtár gyermekrészlege alatt. A falak mentén jól láthatóan a szellőzőkürtők is ki vannak alakítva, viszont van néhány árulkodó jel, ami arra utal, hogy az utolsó embert, aki itt járt nem évszázadokkal ezelőtt kell keresni.

Mindezt Baranyai Tamás mesélte nekünk a pincében, aki elmondta, vélhetően a pince egy olyan épületnek lehetett a része, ami még jóval a könyvtár megépítése előtt állhatott itt, erről a falakon talált téglák is árulkodnak, amelyekbe a W.P. kezdőbetűk vannak beleégetve, ez a Veszprémi Püspökségre utal, lévén, hogy ez a terület, ahol most a könyvtár is áll egykor egyházi birtokokhoz tartozott.

A pincét örökségvédelmi szakemberek is megvizsgálták, de megépítésének pontos dátumát ők sem tudták mindent kizáróan meghatározni, vélhetően a 18. vagy 19. századra tehető.

De, hogy miért mondtuk, hogy az utolsó emberek nem ezekben a korokban jártak itt, arról azok az új falegységek árulkodnak, amelyek láthatóan utólag lettek hozzáépítve az eredeti boltozathoz, valamint a pince alja is fel lett töltve részben betonnal.

Baranyai Tamás szerint ez minden bizonnyal a könyvtár 25 évvel ezelőtti felújítása során történhetett, de érdekes módon az erről szóló dokumentáció és feljegyzések nem kerültek elő, sőt, a könyvtár régebbi dolgozói sem emlékeztek arra, hogy egy ekkora pincerendszer húzódna a talpuk alatt.

De nem csupán az építkezések és átépítések jeleit lehet megtalálni odalent, a pince északnyugati végében egy egykori, vélhetően a 20. század első feléből származó rozsdás kazán is a mai napig ott áll, természetesen használaton kívül.

Baranyai Tamás elmondta, mivel a pince megközelíthetősége rendkívül nehézkes, valamint komolyabb beruházásra lenne szükség, hogy valamilyen közösségi használatba helyezzék, így jelenleg nem terveznek vele. Egyébként a mostani felújítási munkák várhatóan áprilisban befejeződnek.

De nem csak a megyei könyvtár főépületében folynak építkezési munkák, hanem a dózsavárosi tagkönyvtár is jelentős felújításon esik át ezekben a hónapokban, szintén az EKF támogatásával.

Baranyai Tamástól tudjuk, hogy itt, azaz a Dózsavárosban is tudnak egy föld alatti helységről, igaz, ez eddig sem volt rejtve senki elől. Ugyanis a könyvtár udvara alatt egy egykori légvédelmi bunker terül el, ennek a lejárata közvetlenül a könyvtár épülete mellett van.

Az igazgató itt is vállalta az idegenvezető szerepét és a nehéz fémajtót kinyitva lekísért minket oda, ahová vélhetően egykor a veszprémiek menekültek le a II. világháború bombázásai elől.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.